StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Не фрукт і не ягода: чим насправді є диня та кавун - несподівана відповідь

18 вересня 2024, 20:29
37672
Дині вирощуються людством вже тисячі років, але питання про те, до якого типу рослин віднести цей смачний плід, досі викликає суперечки.
Не фрукт і не ягода: чим насправді є диня та кавун - несподівана відповідь
Чим вважається диня та кавун / Колаж: Главред, фото: pixabay.com

Диня є одним із найулюбленіших плодів, який вирощується людством з давніх часів. Питання про те, чим є диня – фруктом, ягодою чи овочем – досі викликає суперечки.

Чим вважається диня

Кулінари вважають диню фруктом через її соковиту і солодку м’якоть. В англійській мові терміни "плід" і "фрукт" використовуються взаємозамінно, а в українській культурі фруктами зазвичай вважають плоди дерев або чагарників.

Диня ж росте на трав’янистих рослинах, що більше схоже на ягоди. Однак, з ботанічної точки зору, диня є псевдоягодою, адже має товсту оболонку, на відміну від ягід, у яких оболонка тонка.

відео дня

Чому кавун – це не ягода

Кавун, хоч і має багато спільного з ягодами, технічно не є ягодою з ботанічної точки зору, стверджує експерт Олексій Коваленко.

Ягода в ботаніці визначається як плід, який розвивається з однієї зав'язі і має безпосередньо прикріплені насінини до внутрішньої частини плоду, зазначає Вікіпедія. У випадку кавуна, його структура не зовсім відповідає цьому визначенню.

За словами Коваленка, гарбузові і ягоди мають суттєві ботанічні відмінності. Типовий приклад ягоди — це помідор. Ягода повинна мати тонку шкірку, соковиту м'якоть і насіння всередині. Хоча кавун також має насіння і соковиту м’якоть, його шкірка значно товстіша, що є однією з основних відмінностей від ягід.

Якщо взяти до уваги дикі кавуни, що ростуть поблизу Сахари, можна помітити ще більше відмінностей. Після дозрівання таких плодів їх шкірка може здерев'яніти. Дикі кавуни часто мають значно більш жорстку шкірку та менший розмір у порівнянні з окультуреними формами.

Міф про те, що кавун є найбільшою ягодою у світі, є хибним як з ботанічної, так і з кулінарної точки зору.

Хто такий Олексій Коваленко?

Олексій Коваленко - кандидат біологічних наук, популяризатор науки, автор науково-популярних книжок та блогу "Ботанік в кедах".

Яким плодом є диня

Диня відноситься до роду огірок, що входить до сімейства гарбузові. Це означає, що диня має родинні зв’язки з огірками, гарбузами, кабачками, а також з тропічними ліанами, такими як люфа і кивано.

Хоча огірок вважається овочем, диня, разом із кавунами, кабачками та гарбузами, відноситься до баштанних культур. Всі ці рослини є трав’янистими і належать до сімейства гарбузові. Тож з ботанічної точки зору диня може вважатися овочем.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти