StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Чи може кава підняти артеріальний тиск: фармацевт дала несподівану відповідь

21 грудня 2023, 14:03оновлено 22 грудня 2023, 15:48
10046
Главред з'ясував, чи справді корисно вживати каву для того, аби підняти низький артеріальний тиск.
Чи може кава підняти артеріальний тиск: фармацевт дала несподівану відповідь
Чи може кава підняти артеріальний тиск - як кава впливає на організм / Колаж Главред, фото: pixabay, ua.depositphotos.com

Кава є природним підсилювачем енергії з вираженою стимулюючою дією на організм. Багато досліджень показують, що вживання кави стимулює розумову діяльність, підвищує розумову і фізичну працездатність, зменшує або зменшує сонливість, дарує бадьорість і знижує втому. Такі властивості напою дозволяють вважати каву природним стимулятором.

Як кава може впливати на артеріальний тиск?

  • Стимулює центральну нервову систему: кофеїн, головний активний компонент кави, стимулює центральну нервову систему, що може призвести до збільшення серцевої діяльності та підвищення артеріального тиску.
  • Впливає на роботу серця: кофеїн може збільшувати серцевий ритм, що також може підвищувати артеріальний тиск.
  • Діє як діуретик: у деяких людей кава може мати слабкий діуретичний ефект, що означає, що вона сприяє виділенню більшої кількості рідини з організму через сечопускання. Це може призвести до зменшення обсягу крові, що в свою чергу може знизити артеріальний тиск.
  • Індивідуальна реакція: Реакція на каву є індивідуальною. Деякі люди можуть бути більш чутливими до кофеїну, що може призвести до більш виражених змін у рівні артеріального тиску.

Якщо вам цікаво дізнатись більше про те, скільки кофеїну є в одній чашці вашої кави, рекомендуємо наш матеріал: Скільки кави можна пити: відповідь здивує навіть досвідчених кавоманів.

Загалом, вплив кави на артеріальний тиск може бути складним і залежить від багатьох факторів, включаючи індивідуальну чутливість до кофеїну та кількість спожитої кави.

відео дня

За яких умов кава може підвищити тиск?

Фармацевт Анна Тарасенко в TikTok розповідає, що у людей, які дуже рідко вживають каву, цей напій може викликати незначне підвищення тиску. Але, якщо людина регулярно вживає цей напій, то він не викличе підвищення тиску.

Майже відразу після чашки кави ми відчуваємо збудження і бадьорість завдяки поліпшенню кровообігу, розширенню кровоносних судин і тимчасовому підвищенню тиску.

Однак цей ефект триває недовго і у людей, які п'ють каву регулярно і багато, він майже непомітний.

Дивіться відео про те, чи справді кава може підняти артеріальний тиск:

@anna.tarasenko_

Підписуйтесь на мій Telegram-канал, посилання в шапці профілю

♬ оригінальний звук - Анна | Фармацевт ?

Чому артеріальний тиск може падати?

Поміж факторів, що можуть спричиняти зниження артеріального тиску, крім процесу старіння, варто зазначити такі стани, як хвороба Паркінсона, діабет, хвороба Лайма та дефіцит вітаміну B12.

Артеріальний тиск може падати з таких причин:

  • Прийом ліків: деякі медикаменти, такі як антидепресанти, препарати для лікування відчуття болю та ліки для лікування високого тиску, можуть призводити до зниження артеріального тиску.
  • Втрата крові: якщо ви втратили кров через травму або внаслідок внутрішнього кровотечі, це може призвести до зниження артеріального тиску.
  • Зміни позиції тіла: перехід від сидячого чи лежачого положення до стоячого може спричинити тимчасове зниження артеріального тиску, що називається ортостатичною гіпотензією.
  • Дехідрація: недостатній прийом рідини може призвести до дехідрації та зниження артеріального тиску.
  • Перевантаження серця: при перевантаженні серця, наприклад, через недостатність серця або інші серцеві проблеми, може знизитися артеріальний тиск.
  • Інші стани: деякі стани, такі як алергічна реакція, інфекція або анемія, також можуть призводити до зниження артеріального тиску.

Якщо ви помітили падіння артеріального тиску і це триває або супроводжується іншими симптомами, важливо проконсультуватися з лікарем для визначення причини та надання необхідної допомоги.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти