StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Буде як новий: як повернути килиму колишній вигляд - прості та ефективні методи

9 серпня 2024, 22:33оновлено 10 серпня, 11:25
479
Очищення килимів часто стає викликом, адже найдрібніші забруднення можуть проникнути глибоко у волокна. Главред з'ясував, як повернути килиму колишній вигляд.
Буде як новий: як повернути килиму колишній вигляд - прості та ефективні методи
Як повернути килиму колишній вигляд - прості і ефективні методи / Колаж Главред, фото: УНІАН, ua.depositphotos.com

Тривалий час килими вважали ознакою несмаку і масово позбувалися. Та останнім часом цей елемент інтер'єру знову популярний. Про те, як саме доглядати за килимами правильно і безпечно розповіла в ефірі "Сніданку з 1+1" експерт із килимів Олена Піскова.

Якщо вам цікаво дізнатись більше про універсальні методи для очистки килимів, рекомендуємо наш матеріал: Простіше нікуди: як очистити килим від шерсті та волосся.

Як вибрати якісний килим

За словами експерта, в першу чергу, треба обов'язково дивитися на щільність килима. Чим більша щільність, тим килим буде довговічніше служити.

"Треба обов'язково дивитися на зворотню сторону килима. Якщо на звороті проглядається малюнок лицевої частини, то це говорить про те, що килим дуже якісний і дійсно на натуральній основі. І обов'язково на кожному килимі має стояти фірмовий знак на якому указано, яка фабрика робить, який розмір і який склад килима. Це 100% гарантія, що це буде насправді натуральний, справжній і не підроблений матеріал", - зазначила вона.

Як повернути килиму колишній вигляд

Олена Піскова вказує на те, що якщо килими з великим ворсом, то їх потрібно декілька разів в рік здавати на професійне прання.

"Пилосос – це одна справа. Тобто двох разів в рік вистачає на дуже довго", - наголошує вона.

Дивіться відео про те, як доглядати за килимами:

Що відомо про "Сніданок з 1+1"

"Сніданок з 1+1" — ранкове шоу телеканалу 1+1 виробництва 1+1 Media. Програма триває три години і є найдовшим в Україні ранковим шоу у прямому ефірі. "Сніданок з 1+1" подає новини, розваги, корисні поради та інтерв'ю з цікавими гостями у прямому ефірі. Програма містить декілька ранкових випусків ТСН, повідомляє Вікіпедія.

"Сніданок з 1+1" має власну музичну студію, тому в програмі звучить жива музика. На YouTube канал "Сніданку з 1+1" підписано понад 500 тисяч користувачів.

Як почистити килим чи килимове покриття в домашніх умовах

Експерт додає, що ворсові килими дуже важко відчистити, однак, це все-таки можливо.

"Припустимо, якщо навіть ви розлили випадково каву, вино, молоко, то можна просто чистою водою прибрати. А якщо з моменту утворення плями пройшло день, два тижні, то можна прибрати будь-яким миючим засобом, який призначений для чистки килимів. Крім того, можна застосовувати будь-який миючий засіб, який у вас стоїть на кухні, навіть для миття посуду", - йдеться у відео.

Як часто потрібно вибивати килими

Фахівець із килимів розповіла, що килим із 100% шерсті потрібно вибивати і провітрювати один раз три місяці й хоча б два рази на рік здавати в професійну чистку, тому що шерсть вимагає тільки суху чистку.

Як видалити вм’ятини на килимі від важких предметів - як підняти ворс із килима

Експерт із прибирання Мері Марлоу Леверетт зазначає, що якщо важкі меблі залишили поглиблення на килимі, є кілька способів відновити ворсистість волокон килима.

Роздуйте волокна

Так само як фен додає об’єм вашому волоссю, він може зробити те саме з волокнами килима.

"Змочіть пом’яту ділянку, розбризкуючи звичайну воду на волокна. Тримайте фен приблизно в двох дюймах від килима та пальцями відокремлюйте та розпушуйте волокна, рухаючи гаряче повітря туди-сюди. Повторіть, якщо потрібно, і закінчіть, пропилососивши килим", - зазначила вона.

Зволоження та нагрівання волокон килима

Якщо вирівняна ділянка велика, може бути простіше використовувати праску для нагрівання волокон.

"Намочіть бавовняний банний рушник водою і вичавіть його до тих пір, поки з нього не потече вода. Покладіть рушник на розгладжену ділянку килима. Увімкніть парову праску на середній рівень нагрівання. Покладіть праску на мокрий рушник і проведіть по ньому протягом однієї хвилини, щоб волокна килима просочилися вологою. Зніміть рушник і розпушіть ворсинки пальцями або граблями для килимів. За необхідності повторіть процедуру і пропилососьте відреставровану ділянку", - радить експерт.

Використовуйте кубик льоду для невеликих вм'ятин

Мері Марлоу Леверетт вказує, що потрібно покласти один або два кубики льоду у вм'ятину на килимі і дати їм розтанути.

"Це може зайняти близько години. Коли килим повністю розмокне, розпушіть ворсинки пальцями. Повторіть, якщо потрібно, а потім пропилососьте", - пропонує експерт.

Як привести до ладу пухнастий килим

За словами фахівця, існує відразу кілька методів, для того, щоб привести до ладу пухнастий килим.

Як приклад, вона пропонує зробити швидке очищення за допомогою харчової соди та солі

"Пропилососьте килим і рясно посипте його сумішшю харчової соди та кухонної солі один до одного. Збризніть окроплену ділянку простою водою з пульверизатора та за допомогою щітки з нейлоновою щетиною втирайте суміш у волокна. Промокніть розпушений ґрунт старими рушниками та дайте килиму висохнути на повітрі. Добре пропилососьте, щоб видалити залишки харчової соди та солі та підняти волокна", - зазначає вона.

Крім того, можна використовувати пароочисник для досягнення найкращого ефекту відновлення килима.

Що відомо про Мері Марлоу Леверетт

Мері Марлоу Леверетт - одна із найповажніших експертів у галузі домашнього господарства та догляду за тканинами, яка ділиться своїми знаннями щодо ефективного домашнього господарства, прання та збереження текстилю.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти