StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Чистий четвер 2021: у чому особливість свята і що важливо пам'ятати

28 квітня 2021, 09:19
Які ритуали і обряди треба проводити в Чистий четвер - дізнався Главред.
Що потрібно сказати в Чистий четвер обряди і замовляння
Що потрібно сказати в Чистий четвер: обряди і замовляння / 1zoom.ru

У православних триває Страсний тиждень 2021 - сім днів перед Великоднем, кожен з яких присвячений останнім дням Ісуса на землі перед смертю, а також пов'язаний з певними народними традиціями, обрядами і ритуалами. Особливо це стосується такого свята, як Чистий четвер 2021.

Що потрібно робити кожен день Страсного тижня: що можна їсти і які є заборони – читайте в нашому матеріалі Страсний тиждень Великого посту 2021: що в які дні робити.

Відразу варто відзначити, що з церковної точки зору, у кожного дня Страсного тижня є лише такі традиції, як піст і старанна молитва. Церква не вимагає від віруючих людей ні генеральних прибирань в оселі, ні випікання пасок, ні фарбування яєць.

Великою мірою, найбруднішу і трудомістку роботу по дому потрібно було закінчити ще до Вербної неділі - щоб цього тижня повністю присвятити себе справам духовним. У той же час заборон на роботу в ці дні немає – за винятком самого Великодня (в неділю). Тому людям нічого не заважає продовжувати готуватися до свята.

Головне - будь-якою фізичною працею займатися після завершення справ духовних: молитви і відвідування храму.

У церквах на Чистий четвер читають Євангеліє про Таємну вечерю Спасителя з учнями. Це день причастя, тобто очищення духовного.

читайте такожПривітання з Чистим четвергом - листівки та текстиУ народній традиції свято пов'язане ще й з очищенням тілесним. Ритуалами і обрядами пропонується встати до сходу сонця (о 05:37 за київським часом), щоб в буквальному сенсі змити з себе всі гріхи.

Після цього йдуть до церкви причаститися (це потрібно робити натщесерце, тобто снідати перед походом до храму не можна) і помолитися.

З церкви приносять спеціальну запалену свічку, якою освячують дім, а її димом малюють на дверному одвірку хрест (в якості оберега для житла). Цю свічку запалюють при стихійних лихах, щоб уберегти себе й оселю.

Дехто ще готує четвергову сіль. Що таке четвергова сіль, як її готувати і як нею користуватися – читайте в нашому матеріалі Четвергова сіль: що це, як її готувати і навіщо вона взагалі потрібна.

І, звичайно, господині присвячують день прибиранню і готуванню: саме на Чистий четвер прийнято пекти паски, починати фарбувати яйця на Великдень. Освячувати їх ходять ввечері у Велику суботу.

читайте такожЦерковний календар свят у травні 2021 - всі важливі дати

Що потрібно сказати в Чистий четвер

Головні ритуали Чистого четверга пов'язані з умиванням і прибиранням, тобто з водою.

Ритуал на Чистий четвер для вдалого заміжжя наказує під час прибирання вимовити: "Як Чистий четвер є світлим та гарним, так і я для всіх буду прекрасною". Ще один варіант - витертися рушником на Чистий четвер, а потім віддати його разом із паскою і фарбованими яйцями тим, хто просить милостиню.

Ритуал на Чистий четвер від сварок у сім'ї велить посолити хліб зі словами: "Солю, солю, посипаю, щастя і спокій в дім повертаю".

А щоб цілий рік жити в достатку - перераховують всі гроші в домі три рази.

Що потрібно робити в Чистий четвер, щоб гроші водилися, які читати молитви і про які народні прикмети пам'ятати – читайте в нашому матеріалі Що треба обов'язково зробити в Чистий четвер в 2021 році.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти