StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Перша батьківська субота Великого посту 2020: як все зробити правильно

13 березня 2020, 17:33оновлено 2 листопада 2020, 15:26
У батьківську суботу не забороняється працювати – але є кілька нюансів.
Батьківська субота 14 березня – що не можна робити і як потрібно поминати
Батьківська субота 14 березня – що не можна робити і як потрібно поминати / 1zoom.ru

Великий піст 2020 – час піклуватися не лише про свою душу, але і про душі родичів, які вже померли.

Для цього в перший місяць поста встановлюються відразу три підряд батьківські суботи. І перша така поминальна субота – Поминальна субота другої седмиці святої Чотиридесятниці – настає вже завтра, 14 березня.

Утім, нести панахиду до храму можна вже з вечора п'ятниці. Це можуть бути будь-які пісні продукти (борошно, крупи, цукор і сіль, олія рослинна тощо) – але ні в якому разі не алкоголь і м'ясо (ці продукти в церкву не носять ніколи, навіть на Паску святити кагор і ковбаси в пасхальному кошику, що часто роблять віряни, – насправді гріх). Сучасні люди частенько не переймаються купівлею продуктів – і просто жертвують храму гроші, це не забороняється.

читайте такожЯкого числа остання батьківська субота 2020 року і що робитиАле головна мета походу в храм – не пожертвування, а взяти участь у поминальній службі та лишити записку з іменами родичів, що померли. Імена в записках вказують в родовому відмінку і бажано в церковній формі: Татіани – а не Тетяни, Антонія – а не Антона, наприклад.

Що треба робити в саму поминальну суботу

Цього дня теж ходять до храму (особливо, якщо не встигли напередодні), щоб помолитися за покійних рідних. Якщо немає можливості сходити до храму, то обов'язково моляться удома – своїми словами або читається спеціальна поминальна молитва в батьківську суботу:

Упокій, Господи, душі спочилих рабів Твоїх: батьків моїх, родичів, благодійників (імена) і всіх православних християн, і прости їм всі провини вільні й невільні, і даруй їм Царство Небесне.

Тільки після цього можна вирушати на кладовище. Причому відвідування кладовища не влаштовують ЗАМІСТЬ походу до храму, так не прийнято.

На самому кладовищі не влаштовують "пікніків" і розпивання алкоголю – поминальний обід з улюбленими блюдами покійного організують уже удома. Тільки трохи прибирають на могилі, моляться за покійного і роздають жебракам милостиню з проханням теж помолитися за покійного. При цьому поводитись потрібно чинно і тихо – як, скажімо, прийнято поводитися в храмі.

читайте такожВеликий піст 2020 – календар харчування, меню, рецепти прості і ситніНа могилі не залишають алкоголю і сигарет (навіть якщо покійник за життя був любителем цих речей), не піднімають нічого упущеного на землю і, йдучи, не говорять До побачення – лише Прощавай (за повір'ям, це допомагає уникнути скорого, передчасного "побачення" із покійним на тому світі).

Після повернення з кладовища прийнято умиватися і обполіскувати речі (особливо взуття) проточною водою.

Що не можна робити в поминальну суботу

У поминальну суботу не забороняється працювати. Тобто можна робити справи по дому, готувати, мити посуд – усе це дозволяється і церквою, і народними прикметами. Але є декілька нюансів.

Отже, чого не можна робити в поминальну суботу:

  • працювати із землею – за повір'ям, ті рослини, що посаджені сьогодні, не приживуться;
  • мити поли тощо – зустрічати поминальну суботу прийнято вже в чистому будинку, тобто прибирання, по канону, треба зробити напередодні;
  • зловживати спиртним;
  • відмовляти в милостині – але треба не забути назвати жебракам імена тих, за кого ви просите їх помолитися.

І, звичайно, варто пам'ятати про заборони Великого посту: на поминальному столі не повинно бути яєць, м'ясних і молочних блюд (навіть якщо покійний дуже любив їх за життя).

При цьому немає заборони на купання (у тому числі в лазні) в поминальну суботу, на хрещення дитини, на причащання (хоча за традицією причащаються у неділю).

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти