StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Зелений чай покращує пам'ять і шкіру: топ-5 переваг для здоров'я

19 жовтня 2020, 11:11
Зелений чай має багато переваг для здоров'я для тих, хто його регулярно п'є.
чай
Зелений чай має багато переваг для здоров'я для тих, хто його регулярно п'є. / Reuters

Зелений чай-це чай, приготований шляхом запарювання, обсмажування і сушіння листя рослини Camellia sinensis. Це один з найпопулярніших напоїв, споживаних у всьому світі, і його вживають вже тисячі років.

Насправді вважається, що зелений чай має багато переваг для здоров'я для тих, хто його регулярно п'є. Ось п'ять можливих переваг зеленого чаю і те, як включити його в свій раціон.

Зелений чай може поліпшити здоров'я мозку

Одним з основних інгредієнтів зеленого чаю є кофеїн. Кофеїн може блокувати хімічний посередник у мозку, який називається аденозином, який контролює, коли ви відчуваєте сонливість або прокидаєтеся. Блокування аденозину може запобігти сонливості, тому багато людей вживають кофеїн, щоб не спати і зберігати ясність розуму.

читайте такожЯк прожити довше: цей простий чай продовжує життя

Надмірне виробництво аденозину в мозку також пов'язане з когнітивними розладами, такими як хвороба Альцгеймера та Паркінсона. Дослідження показують, що регулярне вживання кофеїну може знизити ризик розвитку цих станів.

Кількість кофеїну в зеленому чаї набагато нижча, ніж у каві, тому Ви можете отримати деякі переваги кофеїну без неприємних побічних ефектів, таких як нервозність.

Зелений чай також містить амінокислоту під назвою L-теанін, яка, як було встановлено, допомагає знизити стрес і поліпшити ваш настрій. Дослідження показують, що поєднання кофеїну і L-теаніну покращує роботу мозку, зміцнюючи робочу пам'ять і увагу, а також зменшуючи занепокоєння.

У невеликому дослідженні 2019 року було вивчено вплив вживання зеленого чаю на функцію мозку, і був зроблений висновок про те, що у тих, хто регулярно п'є чай, вище когнітивні функції і краще організовані області мозку в порівнянні з тими, хто не п'є чай. Огляд 21 дослідження про користь зеленого чаю в 2017 році також показав, що вживання зеленого чаю корисно для пізнання і роботи мозку.

Зелений чай зберігає здоров'я вашого серця

Було виявлено, що зелений чай відіграє важливу роль у здоров'ї серця, зменшуючи фактори ризику, що викликають серцеві захворювання.

Високий кров'яний тиск-один з найбільш поширених факторів ризику серцевих захворювань. Дослідження показують, що вживання зеленого чаю значно знижує систолічний і діастолічний артеріальний тиск-два різних числа, за якими вимірюється артеріальний тиск людини.

Велике дослідження 2006 року також показало, що люди, які споживали шість або більше чашок зеленого чаю на день, у порівнянні з тими, хто вживав менше однієї чашки на тиждень, мали на 33% менше шансів захворіти на діабет 2 типу.

"Зелений чай може впливати на кілька класичних факторів ризику серця, таких як ліпіди, артеріальний тиск і діабет", - говорить Мелінда Ринг, доктор медичних наук, виконавчий директор Центру інтегративної медицини Ошера при Північно-Західному університеті.

Зелений чай допомагає знизити рівень холестерину

Катехін-основний компонент зеленого чаю. Катехіни-природні антиоксиданти, які мають антиоксидантну, протизапальну і гіпотензивну дію. Вони знижують рівень холестерину за рахунок зменшення абсорбції холестерину в організмі.

Аналіз 14 досліджень 2011 року показав, що вживання в середньому двох чашок зеленого чаю в день протягом 10 років призвело до значного зниження рівня холестерину ЛПНЩ. Холестерин ЛПНЩ також відомий як поганий холестерин, тому що він може викликати накопичення бляшок в артеріях, що збільшує ризик серцевого нападу або інсульту.

"Деякі клінічні дослідження дійсно показують, що вживання зеленого чаю або використання екстрактів зеленого чаю може знизити загальний холестерин, холестерин ЛПНЩ і підвищити рівень холестерину ЛПВЩ (хорошого холестерину). Механізм цього чітко не визначений, хоча одна теорія полягає в тому, що галлат епігаллокатехіну( ЕКГК), з'єднання зеленого чаю, впливає на циркуляцію жовчних кислот, що допомагає регулювати холестерин", - говорить Ринг.

Зелений чай корисний для здоров'я кісток

Зелений чай також допомагає зберегти здоров'я і міцність кісток. Дослідження показують, що це може допомогти в лікуванні та профілактиці остеопорозу-стану, який робить ваші кістки слабшими і більш схильними до переломів.

"Чайні листя містять фторид, який може уповільнити остеопороз, а також корисні сполуки, такі як флавоноїди та фітоестрогени", - говорить Ринг. Флавоноїди і фітоестрогени - це рослинні хімічні речовини, які можуть посилити утворення кісток і запобігти руйнуванню кісткової тканини.

У дослідженні 2017 року 171 жінка в постменопаузі зі слабкими кістками та низькою кістковою масою була розділена на чотири групи. Результати дослідження показали, що група жінок, яким давали сполуки, отримані з зеленого чаю, зазнала помітного поліпшення здоров'я кісток.

Дослідження, проведене в 2009 році, також прийшло до висновку, що зелений чай може принести користь здоров'ю кісток, після вивчення кісткоутворюючих клітин. Дослідники піддавали клітини епігаллокатехіну( EGC), галокатехіну (GC) та галокатехіну галлату (GCG), які є основними компонентами зеленого чаю. Через кілька днів вони помітили, що EGC сприяє зростанню кісток на 79%. Вони також помітили, що високі концентрації EGC порушують активність остеокластів-клітини, що послаблює кістки.

Зелений чай допомагає шкірі

Вживання зеленого чаю або його місцеве вживання має багато переваг для вашої шкіри.

Зелений чай містить мікронутрієнт, званий галатом епігаллокатехіну (EGCG), який може відповідати за властивості зеленого чаю по відновленню шкіри. Деякі дослідження показують, що EGCG містить антиоксиданти, які допомагають запобігти пошкодженню шкіри на сонці. Він також сприяє зволоженню шкіри, утриманню вологи і запобігає утворенню зморшок.

Зелений чай також володіє антивіковими властивостями. Невелике дослідження 2005 року вивчало вплив пероральних добавок та місцевого застосування зеленого чаю на старіючу шкіру протягом 8 тижнів. Дослідники виявили, що поєднання місцевого та перорального використання зеленого чаю у учасників викликало поліпшення еластичності шкіри.

Катехін, поліфенол у зеленому чаї, також допомагає заспокоїти запалену шкіру при місцевому застосуванні.

Зелений чай буває різних форм, але, щоб насолодитися всіма перевагами чаю, краще пити його без добавок. Деякі дослідження показують, що додавання молока може нейтралізувати деякі переваги чаю для здоров'я.

Важливо відзначити, що зелений чай містить кофеїн, тому, якщо у вас чутливість до кофеїну, ви можете споживати його в менших кількостях.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти