StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Базилік: неймовірні переваги для здоров'я

22 серпня 2020, 03:48
Ця ароматна трава, популярна в якості харчової приправи.
Ця ароматна трава, популярна в якості харчової приправи/Pixabay
Ця ароматна трава, популярна в якості харчової приправи/Pixabay

Базилік - це ароматна листова зелень, яку почали вирощувати в Азії і Африці. Він належить до сімейства м'ятних, і існує безліч його різновидів.

Ця ароматна трава, популярна в якості харчової приправи, також використовується в чаях і добавках, які можуть принести ряд переваг для здоров'я, як і його зелений "колега" шпинат.

Зміст

  • Види базиліка
  • Вітаміни та поживні речовини
  • У чому користь базиліка?
  • Базилік священний і його переваги
  • Виростити або купити?

У цій статті пояснюється все, що вам потрібно знати про базилік, його переваги та застосування.

Наукова назва базиліка - Ocimum basilicum (скорочено O. basilicum).

Види базиліка

Існує багато різних різновидів O. basilicum, в тому числі:

Базилік запашний: найбільш широко вирощується і популярний базилік, відомий своїм використанням в італійських стравах. Зазвичай продається сушеним в супермаркетах. Має присмак лакриці і гвоздики.

Кустовий або грецький базилік: має сильний аромат, але м'який смак, тому його можна замінити солодким базиліком. Утворює компактний кущ з дрібними листям і добре росте в горщику.

Тайський базилік: має аромат анісу і лакриці і зазвичай використовується в стравах тайської кухні і Південно-Східної Азії.

читайте такожЛікувальні трави: названі рослини, зменшують біль від артриту

Базилік коричний: родом з Мексики. Має смак і запах кориці. Зазвичай подається з бобовими або гострими смаженими овочами.

Салат-базилік: великі, зморшкуваті, м'які листя з лакричним смаком. Добре поєднується з салатами або з помідорами і оливковою олією.

Базилік, що часто використовується в добавках і трав'яних чаях, - це священний базилік, іноді званий Тулса, який є різновидом O. tenuiflorum, також відомої як O. sanctum. Його додають в деякі тайські страви з-за його відмінного смаку.

Живильні речовини і рослинні сполуки

Оскільки рецепти вимагають відносно невеликої кількості базиліка, ця трава містить мало вітамінів і мінералів на порцію.

Ось найбільш помітний вміст поживних речовин в 1 столовій ложці (близько 2 грамів) солодкого базиліка:

Свіжий базилікСухий базилік
Калорії0.63.4
Вітамін А3% від денної норми (RDI)4% RDI
Вітамін К13% RDI4% RDI
Кальцій0.5% RDI43% RDI
Залізо0.5% RDI5% RDI
Марганець1.5% RDI3% RDI

Хоча в сушеному базиліку більше поживних речовин, в рецептах їх менше, ніж у свіжому. Отже, жоден з них не є значним джерелом більшості поживних речовин, за винятком вітаміну К.

Базилік також містить корисні рослинні сполуки/Pixabay
Базилік також містить корисні рослинні сполуки/Pixabay

Базилік також містить корисні рослинні сполуки, які мають антиоксидантні, протизапальні та іншими корисними для здоров'я властивостями, повідомляє PUBMed.

Крім того, ці сполуки надають базиліку його "сутність" - або виразний аромат і смак. Ось чому масла, отримані з базиліка і інших рослин, називають ефірними маслами.

Користь для здоров'я

Базилік запашний - не тільки популярний народний засіб від хвороб, таких як нудота і укуси комах, але також він широко використовується в традиційній китайській медицині, аюрведичній медицині та інших комплексних медичних системах.

Сьогодні вчені вивчають потенційні лікувальні властивості базиліка. Екстракти або ефірні олії базиліка, які містять концентровану кількість рослинних сполук, зазвичай тестуються замість цілого листя.

Попередні дослідження показують, що солодкий базилік може:

  • Зменшити втрату пам'яті, пов'язану зі стресом і старінням
  • Зменшити депресію, пов'язану з хронічним стресом
  • Зменшити пошкодження після інсульту і підтримати відновлення, незалежно від того, дали його до або відразу після інсульту
  • Підвищити рівень цукру в крові натщесерце, холестерин і тригліцериди
  • Знижує артеріальний тиск у людей з гіпертонією
  • Розслабляє кровоносні судини і розріджує кров, як аспірин
  • Захищає кишечник від пошкодження аспірином, зокрема запобігає утворенню виразок
  • Запобігає певним видам раку, включаючи рак грудей, товстої кишки і підшлункової залози
  • Підвищує розумову активність при вдиханні в якості ароматерапії
  • Пригнічує ріст бактерій, що викликають карієс
  • Підвищує безпеку харчових продуктів, наприклад, якщо вони інтегровані виробниками в харчову упаковку
  • Забезпечує альтернативу антибіотикам при інфекційних захворюваннях, включаючи боротьбу зі штамами бактерій, стійких до антибіотиків
  • Відганяє комах, таких як комарі та кліщі

Можливі переваги базиліка священного

Священний базилік давно використовується при багатьох недугах, включаючи багато з перерахованих вище. Хоча досліджень на людях мало, їх результати доволі обнадійливі.

Коли 60 осіб з діабетом 2 типу брали 250 мг екстракту базиліка священного разом з ліками від діабету кожен день перед сніданком і вечерею протягом трьох місяців, у них було зниження середнього рівня цукру в крові на 18% у порівнянні з тими, хто приймав тільки це ліки.

Крім того, в дослідженні за участю 158 осіб з як мінімум трьома симптомами стресу щоденний прийом 1200 мг екстракту базиліка святого протягом шести тижнів був на 39% ефективнішим для поліпшення загальних симптомів стресу, ніж плацебо.

Купівля, вирощування і зберігання

Хоча свіжий базилік дає більш сильний аромат, сушений базилік дешевший і зручніший. Ви також можете купити заморожений базилік у вигляді кубиків, приготованих за рецептом, в морозильному відділі магазинів.

Запашний базилік найбільш поширений, але ви можете знайти інші сорти на фермерських або етнічних ринках, наприклад, в магазинах азіатської кухні. Як варіант, спробуйте виростити власний кущ.

Ви можете вирощувати базилік в будь-якому місці з нічними температурами вище 15,5 ℃ не менше двох місяців. Базилік чутливий до холоду і любить сонце весь день.

Ви можете виростити базилік з насіння, посадженого в землі, або з стебла іншої рослини, яке ви залили водою, поки не почнуть рости коріння. Базилік буде добре рости в судовому горщику, який добре дренується.

Збирайте листя базиліка в міру необхідності, але не зривайте їх просто з рослин. Щоб стимулювати нормальний ріст, обріжте стебло ближче до низу, щоб на рослині залишилося від двох до чотирьох листків.

Покладіть свіжі стебла базиліка в банку з водопровідною водою, щоб листя залишалися свіжими протягом декількох днів. Спірне питання, чи слід вам зберігати свіжий базилік в холодильнику, оскільки низькі температури можуть призвести до вицвітання листя.

Якщо у вас багато свіжого базиліка, ви можете висушити листя і зберігати їх в банці з щільною кришкою. Не подрібнюйте листя до тих пір, поки вони вам не знадобляться, тому що це допомагає зберегти їх ефірні масла, аромат і смак.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти