Зеленський направить до Ради законопроєкти на допомогу в отриманні кредиту від МВФ

13 лютого 2021, 17:18оновлено 13 лютого 2021, 23:26
Законопроекти Володимира Зеленського надійдуть у Раду 15 лютого.
Зеленський
Зеленський закликав Раду провести роботу над прийняттям законопроектів щодо роботи судової системи / УНІАН

Президент України Володимир Зеленський внесе до Верховної Ради три проекти закону, що регулюють проблемні питання, пов'язані з роботою судової системи. Перший законопроект передбачає обмеження повноважень Окружного адміністративного суду Києва, два інших документи спрямовані на регулювання діяльності Вищої ради правосуддя. Нардепи зможуть працювати з цими законопроектами вже з понеділка, 15 лютого, повідомляє пресслужба Офісу глави держави.

"Голосування парламенту за ці документи посилить принцип верховенства права і активізує трансформацію українських судів в інтересах народу. Як наслідок, суспільство відчує справедливість від роботи судів в Україні", - вказали в повідомленні президентської канцелярії.

Реформа правосуддя є однією з ключових вимог Міжнародного валютного фонду для подальшої співпраці України з фінансовим донором. У матеріалі видання Liga.net 11 лютого йшлося про те, що саме відсутність реформи Вищої ради правосуддя і робота Окружного адміністративного суду Києва стануть одними з основних причин, через які Києву буде відмовлено в наданні кредитних коштів.

У суботу, 13 лютого, у Міжнародному валютному фонді заявили про завершення роботи місії Фонду з перегляду програми stand-by. Перемовини Києва та Фонду завершилися безрезультатно – Київ не отримає від МВФ кредитних коштів найближчим часом.

Що пропонує Зеленський

Законопроект щодо ОАСК

Офіс президента вказує, що у разі прийняття проекту закону, Окружний адміністративний суд Києва втратить виняткову підсудність у всіх судових спорах, пов'язаних з актами центральних органів виконавчої влади, регуляторів та інших суб'єктів владних повноважень. Такі повноваження можуть передати Верховному суду як суду першої інстанції. Апеляційною інстанцією у таких спорах стане Велика палата Верховного Суду.читайте такожУ Офісі Зеленського пояснили провал перемовин з МВФ

Два законопроекти про діяльність ВРП

Другим законопроектом передбачається проведення обов'язкової перевірки на доброчесність діючих і майбутніх членів Вищої ради правосуддя. Документом також регулюватимуться питання діяльності служби дисциплінарних інспекторів як постійного структурного підрозділу секретаріату ВРП.

Третій проект закону передбачає внесення змін до адміністративного кодексу. Пропонується впровадити дисциплінарну відповідальність за ненадання відомостей за запитом дисциплінарного Інспектора ВРП.

У Офісі глави держави підкреслили, що відтепер у процесі прийняття рішень слово за парламентом.

Перемовини України і МВФ

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти