Колосальна сума: названо збитки України від зупинки транзиту російського газу

10 червня 2021, 09:01
У разі введення в експлуатацію Північного потоку-2 інша сторона захоче позбутися "конкурента".
газ_транзит газу
Зараз Газпром поставляє газ до Європи через Україну за умовами транзитного контракту / Reuters

У разі запуску газопроводу Північний потік-2 транзит російського газу через Україну може припинитися. Директор із взаємодії з держорганами та міжнародними організаціями Оператора ГТС Ольга Бєлькова розповіла, яких збитків у цьому випадку зазнає Україна.

За її словами, мова йде про не менше 1,5 млрд доларів на рік, передає РБК-Україна.

"Прямі збитки для української ГТС у разі відсутності транзиту складуть не менше 1,5 млрд доларів на рік. Але більше хвилює, що в разі введення в експлуатацію Північного потоку-2 інша сторона захоче позбутися "конкурента", - сказала Белькова.

відео дня

Як відомо, на даний момент російський Газпром поставляє газ в Європу через Україну за умовами транзитного контракту, який діє до 2024 року. Тим часом у Росії заявили, що Північний потік-2 планують добудувати цього року.

Контракт на транзит газу між Росією та Україною

30 грудня 2019 року в результаті тристоронніх переговорів Україна – Росія – Європейський Союз був підписаний новий контракт на транзит газу з 1 січня 2020 року на 5 років з можливістю його пролонгації на 10 років на аналогічних умовах.

Домовленість була досягнута ще 20 грудня, проте підписи сторони поставили за добу до припинення колишнього контракту.

Мінімальні гарантовані обсяги прокачування - 65 млрд м куб. газу в перший рік і по 40 млрд м куб. на наступні 4 роки. При цьому фактичні обсяги можуть бути вищими.

За словами виконавчого директора Нафтогазу Юрія Вітренка, це перший випадок в історії України, коли Газпром уклав контракт на транзит за європейським принципом "качай або плати". Раніше закупівлі газу у Газпрому покривалися схожим, але невигідним для України і вигідним для Росії, принципом "бери або плати"."

Газпром і Нафтогаз України також уклали безвідкличну угоду про врегулювання спорів.

Мін'юст України і Газпром уклали безвідкличну мирову угоду, що передбачає припинення Україною всіх поточних і можливих майбутніх вимог до Газпрому, заснованих на рішенні Антимонопольного комітету України.

Як повідомляв Главред, енергетичний експерт, співзасновник Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук розповів, що якщо транзит газу скоротиться до 30 мільярдів кубів, то заробити Україна зможе максимум 1 мільярд доларів при тому, що щороку в ГТС вкладають близько 500 мільйонів доларів.

Крім того зниження транзиту газу відіб'ється і на українських споживачах. Корольчук пояснив, що якщо не буде транзитного газу і тиску в системі, тоді доведеться більше спалювати газу, і, відповідно підвищувати вартість транспортування газу до кінцевого споживача. Як наслідок - транспортна складова може зрости з нинішніх 15-20% до щонайменше 50%.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти