Експерт пояснив, чому Німеччина не відпустить Північний потік-2

4 жовтня 2020, 02:32
Якщо будівництво газопроводу зупинять, владі буде складно компенсувати витрати великим німецьким компаніям, які беруть участь у проекті.
Північний потік-2
Німеччина навряд чи зможе відмовитися від участі в будівництві газопроводу / Reuters

Якщо Північний потік-2 не добудують, владі Німеччини буде складно компенсувати витрати великим німецьким компаніям, які беруть участь у проекті.

Про це заявив експерт в галузі енергетики Борис Марцинкевич, передає Baltnews.

За його словами, ще одна причина того, що Німеччина не може допустити зупинку проекту, полягає в тому, що в цьому випадку знеціняться інвестиції, зроблені для реалізації магістрального газопроводу Eugal. Цей газопровід вже повністю побудований силами німецьких компаній.

"Згода уряду Німеччини на те, що їхніми газовими проектами буде розпоряджатися США, призведе до досить великої кількості позовів", – заявив Марцинкевич.

Він нагадав, що фінансування Північного потоку–2 в основному здійснюється за рахунок приватних компаній, серед яких частина інвестицій належать німецьким.

"Держава Німеччина і Уряд ФРН не беруть участь у проекті Північний потік–2. В його фінансуванні не використано жодного євроцента з державного бюджету. Фінансування здійснюється приватними енергетичними компаніями, у зв'язку з чим дуже складно зрозуміти, яким чином уряд Німеччини буде вибудовувати з ними відносини в тому випадку, якщо проект не буде реалізований", – пояснив експерт.

Таким чином, Німеччина навряд чи зможе відмовитися від участі в будівництві газопроводу Північний потік-2, вважає Марцинкевич.

читайте такожУ Росії заявили про плани побудувати ще чотири гілки Північного потоку

Нагадаємо:

  • Північний потік - 2 піде в обхід транзитних держав – України, Білорусі, Польщі та інших східноєвропейських країн – через виняткові економічні зони і територіальні води Росії, Фінляндії, Швеції, Данії та Німеччини.
  • Проект оцінюється в 9,5 млрд євро. Його реалізує Газпром в альянсі з європейськими компаніями Engie, Uniper, OMV, Shell, Wintershall.
  • Президент Росії Володимир Путін заявляв, що газопровід зобов'язані ввести в експлуатацію на початку 2021 року.
  • Сенат США вніс до проекту бюджету національної оборони статті про запровадження додаткових санкцій щодо російського газопроводу Північний потік-2.
  • Після отруєння російського опозиційного політика Олексія Навального в ЗМІ Німеччини і серед політиків з'явилися заяви про те, що Берлін повинен відмовитися від участі у будівництві газопроводу Північний потік-2.
  • Глава МЗС Німеччини Хайко Маас попередив, що зупинка реалізації СП-2 призведе до серйозних економічних втрат німецьких компаній, які беруть активну участь у проекті.
  • 2 жовтня стало відомо, що керівництво енергетичного агентства Данії видало компанії Nord Stream 2 AG дозвіл експлуатувати газопровід Північний потік-2 на данському континентальному шельфі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Последние новости

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти