Курс долара 2023: яким він буде до кінця року

27 квітня 2023, 09:00
Експерти радять задуматися щодо купівлі долара чи євро, якщо у вас є відповідні заощадження.
Кур соллара
Кур доллара: прогноз на 2023 рік / Главред

Питання курсу долара чи міцності національної валюти завжди турбують пересічних українців, тим більше у наш непростий воєнний час. Главред вирішив ретельно у ньому розібратися та надати необхідні поради щодо правильності накопичень своїх заощаджень та подальшої поведінки твердих валют на нашому ринку.

Курс долара 2023

Яким буде курс долара (євро) у найближчий час, до кінця 2023 року та на перспективу?

Перш за все варто зазначити, що наразі дуже важко спрогнозувати курс долара (євро), враховуючи те, що значну роль відіграють політичні чинники. Курс долара (євро) відносно гривні залежить від ряду факторів, проте головними є три з них, які варто враховувати в сукупності, а саме:

відео дня
  1. загальна ситуація на фронті та наші успіхи у боротьбі зі спільним ворогом;
  2. масштаби і частота міжнародної допомоги від західних партнерів;
  3. загальна економічна політика.

"Якщо буде проведено успішний наступ української армії на фронтах, то скоріше за все національна валюта втримає свої позиції десь на рівні 37 гривень за долар. Проте,це матиме місце тільки за умови одночасного отримання міжнародної допомоги та продовження розсудливої економічної політики. Якщо ж говорити про певні граничні межі вартості долара, то це від 36 гривень (за найбільш сприятливого сценарію) до 46 гривень. При цьому, наголошуємо це тільки орієнтовний прогноз, оскільки існує досить велика кількість факторів впливу, які просто неможливо прорахувати", - коментує Главреду голова правління Асоціації представників малого та середнього бізнесу міста Києва Максим Тютюнников.

Експерт аналітичного центру "Об’єднана Україна" Олексій Кущ переконаний, що курс долара до гривні може зросте не більше, ніж на 10% і навряд чи він "дотягне" до позначок 46 чи 50. На його думку, основним фактором, який вливатиме на подальший курс української національної валюти все ж таки є ритмічність надходження міжнародної фінансової допомоги та звісно, успіхі нашої армії на фронтах війни.

Додамо, що у свою чергу, на вартість євро в Україні впливає вартість долара, а тому і тут здійснити прорахунки складно (євро формується через крос-курс, тобто спочатку гривня до долара, а потім перераховується в євро). Поза тим, на курс євро також впливають усі вищезазначені фактори.

Важливі фактори впливу на курс

На початку квітня 2023 року ми спостерігали доволі різке падіння долара, потім відбувалися лише незначні коливання курсу, і станом на 21 квітня курс долара становить 37,70 гривень (купівля банками у населення) та 38,2 гривень (продаж банками населенню).

"Зміцнення гривні та відповідне "падіння" долара викликане рядом причин серед яких варто виділити наступні. По-перше, зменшення гривневої маси на ринку, оскільки Нацбанк України не проводить емісію коштів. По-друге, підтримка України, надана міжнародними партнерами у вигляді кредитів та грантових коштів, що дозволяє державі компенсувати дефіцит бюджету і забезпечувати необхідний обсяг валютних інтервенцій НБУ з продажу на міжбанку. По-третє, активність аграріїв, оскільки починається посівна і агробізнес активно продає частину свого валютного виторгу з минулого року. По-четверте, враховуємо фактори, які перманентно впливають на валютний ринок – відносно невисокий рівень інфляції (враховуючи збройну агресію) та збалансована політика Нацбанку України", - вважає Максим Тютюнников.

Де краще купувати долари?

Чи можна зараз вільно купити долари у обмінниках та банках чи їх не вистачає? Купують більше, ніж продають, чи навпаки?

Починаючи з квітня 2022 року НБУ дозволив українським банкам продавати придбану через каси валюту. Купівля іноземної валюти в готівковій формі певне найпростіший спосіб інвестувати у долари чи євро, оскільки не потрібно шукати найбільш вигідні умови валютних депозитів та прораховувати дохідність. У разі купівлі іноземної валюти достатньо лише знайти банк або обмінник із найбільш вигідним курсом.

Як правило, курс для купівлі доларів дещо вигідніший у банках, ніж у обмінниках, проте далеко не завжди в обраному банку буде необхідна кількість готівки у відділенні.

"Проблем з купівлею валюти немає ще з кінця літа 2022 року. Проте, якщо людина хоче прикупити собі доларів на велику суму, більше 1 тисячі, то звісно, що варто робити попереднє замовлення у відповідному банку. Якщо ж сума такої купівлі є меншою вищезгаданого показника, то валюту можна спокійно придбати майже одразу у банках чи обмінних пунктах. Її вистачає. Все ж таки населення, а також бізнес придбавають більше доларів чи євро, ніж їх продають. Національний банк України продає на міжбанку валюту щотижня. То ж ніяких проблем у цьому питанні немає", - зазначає Іван Нікітченко, директор Crane IP Law Firm.

Тут треба додати, що вищесказане стосується банків. Щодо обмінників, то якщо сума, яку особа хоче придбати, не перевищує 2 тис. доларів (на 1 тис. доларів більше, ніж у банках), то проблем і складнощів із покупкою виникнути не має бути, проте варто враховувати, що курс у обмінниках часто не такий вигідний як у банках.

На думку Максима Тютюнникова, все ж таки проблеми щодо купівлі валюти у банках є.

"З одного боку готівкову іноземну валюту можна купувати, проте водночас далеко не завжди у касах банку вона у готівковій формі. Поза тим, іноді іноземну валюту у банках потрібно попередньо замовити, проте за декілька днів курс валют може змінитися і купівля доларів стане менш вигідною. Стосовно того, що роблять частіше – купують чи продають. Наразі відсутня офіційна або хоча б приблизна статистика купівлі/продажу іноземної валюти у готівковій формі. Поза тим, співвідношення купівлі/продажу валюти у готівці залежить від курсу, оскільки якщо долар "падає", то цілком органічним є приріст показників купівлі населенням цієї валюти, з метою подальшого отримання доходу на різниці курсів", - зазначає він.

Чи варто купувати долар зараз?

Чи варто зараз скуповувати долар (чи євро) або трохи зачекати (чи може долар та євро ще більше просісти)?

Голова Ради Незалежної асоціації банків України (НАБУ) Олена Коробкова вважає, що скоріш за все, вже в травні ми знову спостерігатимемо подорожчання готівкової іноземної валюти через збільшення попиту на неї. "Одним із чинників, який впливатиме на таку тенденцію, стане повернення до довоєнної системи оподаткування пального, що, відповідно, призведе до імпорту пального в Україну за так званими "старими цінами". Тож доволі малоймовірно, що гривня укріплюватиметься. Я взяла б на себе сміливість спрогнозувати, що ми побачимо готівковий курс долара на рівні січня 2023 року, тобто на рівні орієнтовно 40 гривень за долар", - зазначає вона.

З нею фактично погоджуються і в Асоціації представників малого та середнього бізнесу міста Києва, зазначаючи, що гривня навряд зміцнить свої позиції ще більше, а тому очікувати якоїсь разючої різниці між нинішнім курсом долара та курсом долара в майбутньому (в бік зменшення) не варто.

"Поза тим, хоч наразі ситуація і доволі стабільна, і більшість експертів очікують лише незначних коливань, варто розуміти, що можуть мати місце раптові і непередбачувані фактори, які можуть доволі швидко та негативно вплинути на курс долара. Із євро така ж ситуація: значних коливань поки не передбачається, проте цей прогноз може різко змінитися під впливом непередбачуваних обставин", - додають там.

Експерти радять задуматися щодо купівлі долара чи євро, якщо у вас є відповідні заощадження. Цілком можливо, що картина може змінитися на кардинально протилежну (негативну) у травні чи червні 2023 року...

Долар чи євро?

Що зараз вигідніше та надійніше на майбутнє: накопичувати заощадження у доларах чи євро?

Пригадаємо, як улітку 2022 року ми спостерігали падіння євро та першу за останні 20 років зміну співвідношення між доларом і євро на користь долара. Зазначене було пов’язано з інфляцією, підняттям Федеральною резервною системою США облікової ставки, політикою Центробанку ЄС, а також енергетичною кризою в Європі та війною в Україні.

Враховуючи посилення долара відносно євро, українці почали активніше купувати саме долари. Проте, з листопада 2022 року євро знову повернув свої домінуючі позиції та поступово зростав відносно долара. Станом на 18 березня курс долара в банках наступний 37,500/38,000 (купівля банками/продаж банками), а курс євро 40,750/41,500 (купівля банками/продаж банками), тобто, як бачимо, євро знову дорожчий за долар.

"Щодо порад в інвестуванні, то звісно ж варто оцінювати поточну ситуацію перед кожною купівлею, проте, вважаємо, що найбільш оптимальним варіантом буде зберігати заощадження у трьох валютах: гривня, долар та євро. При цьому, в переважній більшості це мають бути саме євро та долари (приблизно у рівній пропорції). Вважаємо, що саме така стратегія є найбільш "безпечною" станом на сьогодні", - зазначає Максим Тютюнников.

"Чорного" ринку практично немає, проте є "сірий"

Чи популярний серед українців "чорний" ринок долара та євро? Чим "чорний" ринок для пересічних українців наразі може бути більш привабливим, ніж легальний?

Станом на 18 березня долар на "чорному" ринку можна було в середньому продати за 37,78 грн., а купити за 37,92 грн., у той час, як у банках в середньому можна продати за 37,5 гривень та купити за 38 гривень. Тобто, як бачимо, різниця не дуже суттєва, проте при купівлі іноземної валюти на "чорному" ринку існують певні ризики, оскільки суб’єкти, які продають та купують іноземну валюту, діють без ліцензії НБУ, а тому є ймовірність отримати підробку, якщо натрапити на шахрая.

"Проте зараз, наскільки мені відомо, казати про існування "чорного" ринку обміну валют в широкому розумінні цього слова, не можна. Він не користується попитом в українців. Навіть в умовах війни, такого масового розповсюдження "чорних" операцій на валютному ринку, як це було у 90-ті роки минулого сторіччя, немає. А от про так званий "сірий" ринок валюти ми казати можемо. До нього належать компанії з обміну валют, які мають цілком легальні ліцензії на право здійснення таких операцій. Але є легальні, а є й нелегальні, проте останніх, які не показують своєї звітності перед фіскальними органами, мало. Для звичайних людей, які обмінюють валюту, це немає ніякого значення, адже курси там такі ж самі, як і в інших легальних обмінниках. І ніяких ризиків для них у цьому сенсі просто не існує", - зазначає Олексій Кущ.

Додамо, що "сірий" ринок пропонує купівлю валюти за заниженим (у порівнянні з банками) курсом. Так само і продає долари за завищеним, знову ж таки у порівнянні з банками курсом. Наприклад, якщо найкращий курс купівлі у банку "Х" — 37,75, а найкращий курс продажу — 38,00 гривень за долар, то "сірий" ринок (тобто обмінники) скуповує долари за курсом 37,50, а продає – за 38,25 гривень за долар.

Олег Громов, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти