Крим – валіза без ручки: ЗСУ буде легше звільнити півострів, ніж Донбас – Грабський

25 листопада 2022, 19:24оновлено 25 листопада 2022, 22:26
Окупанти здатні піти на "жест доброї волі" в Криму, але режим Путіна навіть за такого сценарію може залишитися при владі в РФ, вважає Сергій Грабський.
Крим – валіза без ручки: ЗСУ буде легше звільнити півострів, ніж Донбас – Грабський
Звільнення Криму наразі виглядає більш реальним, ніж деокупація Донбасу – Грабський / Колаж 59 ОМПБр Якова Гандзюка, УНІАН

Війська Росії активно готуються до утримання захопленого Кримського півострова. У Генеральному штабі ЗСУ зазначили, що окупанти роблять залізобетонні конструкції та перевозять їх в напрямку Армянська. Місто розташоване на півночі Перекопського перешийка у Криму, який називають "воротами" на півострів. Росіяни побоюються успішного просування армії України на мелітопольському напрямку та наближення українських військ до окупованого півострова.

В інтерв'ю Главреду полковник запасу Збройних сил України, учасник миротворчих місій у Косово та Іраку, військовий експерт Сергій Грабський спрогнозував, як звільнятиметься Крим, пояснив, чому росіяни можуть повторити "жест доброї волі" на Кримському півострові, і розповів, чому режим Володимира Путіна у Росії утримається навіть після звільнення Криму.

Президент Зеленський в інтерв'ю Financial Times жорстко наголосив, що Україна не приймає варіантів, які виключають звільнення Криму. При цьому він припустив можливість повернення Криму невійськовим шляхом. Як ви думаєте, який спосіб деокупації Кримського півострову є найімовірнішим?

відео дня

В будь-якому випадку Крим буде повертатися в Україну шляхом військово-політичної операції. Йдеться про те, що Крим не обов'язково звільнятиметься виключно військової операцією. Противник може залишити території без бойових дій. У такому разі ми говоримо про військово-політичну операцію, задачею якої буде встановлення конституційного ладу на території Криму.

Сценарій не передбачає активних бойових дій – штурму військ тощо. Це може статися, в тому числі, і в результаті "жесту доброї волі" або певних специфічних дій – подібних тим, які ми, наприклад, бачили на Херсонщині та Київщині вже під час активної фази наших бойових дій.

Тому нічого дивного немає – це можна прийняти не як аксіому, а в якості варіанту дій. Звісно, сценарій не виключає реалізації виключно військової операції.

Таким чином, ми не виключаємо варіанту так званого "жесту доброї волі" з боку військ РФ в окупованому Криму?

Абсолютно. Ми ж не кровожерливі звірі, ми не хочемо там нікого вбивати і тому подібне. Якщо мирне населення, яке опинилося на території нашого Криму, звільнить півострів, ми будемо тільки вдячні. Це наша робота.

У Генштабі ЗСУ заявили, що війська РФ будують укріплення на адмінкордоні Херсонщини та Криму. Зокрема – звозять конструкції до міста Армянська. Раніше про підготовку окупантів до "оборони" повідомляли і в ГУР. Як ви вважаєте, коли слід чекати на битву за Крим?

Тут я не буду давати жодних прогнозів. Треба розуміти, що є послідовність певних завдань, які виконуються. І звільнення Криму не є першочерговим. Про Крим можна буде говорити після того, як ми вийдемо на узбережжя Азовського моря. Але для цього спочатку треба звільнити Мелітополь і Токмак. Без блокування противника на, якщо можна так висловитися, "острові Крим", говорити про звільнення півострова неможливо.

Водночас недоцільно казати про те, що ми зосередимося тільки на Кримі, коли не відбулося розсікання сухопутного коридору на півострів. Немає необхідності звільнювати Крим без мінімізації ризиків для наших сил оборони.

На вашу думку, до яких воєнних наслідків здатне призвести потенційне звільнення Криму? Чи може такий успіх ЗСУ стати фінальним ударом для Росії, який призведе до завершення війни?

Ні. На моє переконання – але це моя власна думка – звільнення Криму виглядає більш логічним, послідовним та легшим в порівнянні зі звільненням Донбасу. Це пов'язано, в тому числі, зі специфікою завдань та географією.

Крим – як валіза без ручки, дуже важко втримати. Тому ймовірність "жесту доброї волі" саме на Кримському півострові виглядає більш високою, аніж повторення аналогічного маневру на Донеччині або проведення якоїсь операції у напрямку Донецька з виходом на кордони.

Хто такий Сергій Грабський

Сергій Грабський – український військовий експерт, полковник запасу ЗСУ та громадський діяч. Він народився 14 червня 1966 року в місті Тернопіль. В період з 1998 по 1999 рік працював у складі верифікаційної місії ОБСЄ в Косово. Там він займався забезпеченням життєдіяльності та супроводженням конвоїв місії. У березні 2009 року в складі тренувальної місії НАТО поїхав до Іраку. Отримав першим серед громадян України медаль Альянсу "За особливі заслуги". Брав участь у підготовці миротворчих контингентів ЗСУ, пише Вікіпедія.

Наскільки, ви вважаєте, що втрата Криму не призведе до серйозних військово-політичних наслідків для режиму Путіна…

Маючи чітке розуміння, у якому стані знаходиться російське суспільство, можна зробити наступний висновок: якщо політичний режим Путіна доживе до цього часу, буде знайдено виправдання, чому довелося залишити Крим. Російське суспільство поставиться до цього з розумінням, як було у випадку з відходом із Херсонщини.

Але ж вони надали Криму "сакральний статус", втрата півострова напевно сприйматиметься як тотальний удар по нинішньому керівництву в РФ…

Технічно – так, я можу це припустити. Але коли ми дійдемо до Криму, про цю "сакральність" говорити буде вже дуже складно. Така ж сама "сакральність" була і відносно Харківщини, і щодо звільненої частини Херсонщини. Повірте мені, якщо їм вдасться до цього часу вціліти, вони пояснять своєму населенню, чому так сталося і чим продиктовано їхне рішення.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти