Виведення військ Росії з Донбасу: у США різко попередили Москву про вступ України до НАТО

9 липня 2021, 15:35
США не бачать РФ у ролі "посередника" конфлікту на Донбасі, як часто заявляють у Москві.
США Росія
У США закликали Росію піти з Донбасу / Reuters

Росія ніколи не була посередником у конфлікті на Донбасі. Москва повинна продемонструвати грамотний підхід до врегулювання збройної конфронтації, яку вона і розпалила, а також вивести свої війська і військову техніку з Донецької та Луганської областей. При цьому росіяни намагаються змусити Україну сісти за стіл перемовин з представниками бойовиків "ДНР" і "ЛНР". Однак всі ці дії не завадять інтеграції Києва до НАТО. Про це заявив повірений у справах Штатів в ОБСЄ Джеймс Донеган.

Як повідомляє Укрінформ, під час засідання Постійної ради ОБСЄ він сказав про те, що Росія повинна припинити заперечувати свою роль в конфлікті на Донбасі і вивести свої війська з регіону.

"Росія не є і ніколи не була посередником у цьому конфлікті. Сполучені Штати закликають Росію відмовитися від свого непродуктивного і шкідливого підходу до конфлікту, який вона розпалила, і вивести свої війська і техніку зі сходу України", - сказав Донеганчитайте такожВиведення військ Росії і надія Путіна: у Вашингтоні зробили заяву щодо участі США на Донбасі.

За його словами, російська сторона використовує ТКГ для того, щоб перешкоджати прогресу у врегулюванні конфлікту, і намагаються організувати так званий "діалог" України з представниками незаконних збройних формувань РФ "ДНР" і "ЛНР".

При цьому він додав, що Росії за допомогою військового конфлікту на Донбасі не вдасться заблокувати процес вступу України до Північноатлантичного альянсу.

"Підхід Росії до мирних перемовин викриває її істинний мотив у розпалюванні насильства на сході України - безглузда спроба перешкодити вільно обраному шляху України до повної інтеграції з євроатлантичною спільнотою", - підкреслив Донеган.

Питання участі США у перемовинах щодо Донбасу

Голова делегації України в ТКГ Леонід Кравчук раніше сказав, що США можуть стати стороною перемовного процесу щодо Донбасу після того, як відбудеться візит Зеленського на перемовини з Байденом. За його словами, підключення американців до діалогу щодо Донбасу позитивно позначиться на ситуації, тому що Франція і Німеччина демонструють недостатньо жорсткий підхід щодо Росії.

Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк казав, що перші подробиці щодо участі США у перемовинах відносно Донбасу повинні з'явитися вже в липні-серпні, після поїздки Зеленського до Вашингтону. Наразі американці визначаються з тим, в якому форматі вони могли б взяти участь у перемовинах щодо Донбасу.

Президент України Володимир Зеленський 24 червня заявив, що мінський формат треба міняти, тому він має намір знайти новий варіант перемовного формату у ході зустрічей з господарем Білого дому Джо Байденом і главою Кремля Володимиром Путіним.

26 червня заступник голови МЗС Росії Сергій Рябков зазначив, що Москва погодиться на появу США у перемовинах щодо Донбасу тільки у тому випадку, якщо Вашингтон чинитиме тиск на Україну у питанні "виконання Мінських угод".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти