Відключення газу та електрики: українців попередили про космічні штрафи за борги по ЖКГ

31 серпня 2021, 01:21
Боржникам буду нараховувати пеню за кожен день прострочення, а потім вже відключать послугу, розповів адвокат Денис Головін.
коммуналка_счета ЖКХ_тарифы_платежки-платіжка
/ ZIK.ua

В Україні законодавство передбачає припинення надання комунальних послуг боржникам навіть у багатоквартирному будинку, розповів адвокат і кандидат юридичних наук Денис Головін.

Як підкреслив він в інтерв'ю Фактам, виконавець повинен щонайменше за 30 днів попередити боржника про майбутнє відключення і тим самим дати можливість або погасити борг, або оскаржити правомірність припинення надання послуги.

Експерт пояснив, що нарахування пені починається з першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку внесення плати за ЖКП. При цьому протягом певного часу буде нараховуватися пеня за кожен день прострочення сплати, а потім вже відключать послугу.

Він попередив, що при наявності боргу підприємство, що надає послуги, має право звернутися до суду з позовом про стягнення заборгованості.

Крім того, підприємство має право притягнути споживача до цивільної відповідальності та стягнути інфляційне нарахування на суму боргу за порушення боржником грошового зобов'язання та 3% річних від простроченої суми.

Адвокат уточнив, що нарахування здійснюються окремо за кожен період часу, протягом якого діяв відповідний індекс інфляції, а отримані таким чином результати підсумовуються за весь час прострочення виконання грошового зобов'язання.

читайте такожУкраїнцям загрожує виселення і продаж квартир: що потрібно знати про борги по комуналці

"У разі несвоєчасної оплати житлово-комунальних послуг та стягнення заборгованості через суд сума до оплати може виявитися значно більшою, ніж якщо вчасно вносити платежі", - додав Головін.

Скільки українці заборгували за послуги ЖКГ

Заборгованість населення України з оплати житлово-комунальних послуг (ЖКП) на кінець червня 2021 року зменшилася на 3,6% порівняно з травнем – до 66,4 млрд грн., повідомляє Державна служба статистики України.

Згідно повідомлення, станом на кінець червня:

  • заборгованість населення за природний газ склала 24,7 млрд грн (-5%);
  • за централізоване опалення та гарячу воду-21,5 млрд грн (-5,2%);
  • за управління багатоквартирними будинками-5,5 млрд грн (+2%);
  • за централізоване постачання холодної води та водовідведення-6,4 млрд грн (+1,5%);
  • за вивезення побутових відходів - 1,2 млрд грн (+10%);
  • за постачання електроенергії-7,1 млрд грн (-3%).

У червні населення країни сплатило за житлово-комунальні послуги 12,8 млрд грн (123,1% нарахованих за цей період сум).

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти