НКРЕКП не помічає порушень вимог нормативних актів у діяльності Оператора ГТС – експерт

19 листопада 2021, 14:39
Украинская ГТС
Українська ГТС / УНІАН

​Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) не помічає порушень вимог нормативних актів у діяльності ТОВ "Оператор газотранспортної системи України" (ОГТСУ).

Таку заяву в ефірі ток-шоу Energy Freedom зробив керівник напрямку диспетчеризації ТОВ "ЙЕ Енергія", що входить до складу Асоціації постачальників енергоресурсів, Володимир Гноєвий.

За його словами, в актах НКРЕКП, які з’явилися за результатами планової та позапланової перевірок ОГТСУ, було зафіксовано цілу низку порушень вимог нормативних актів, але жодне з них не фігурувало у висновках регулятора.

відео дня

"Висновки регулятора викликають у мене певний когнітивний дисонанс: регулятор чомусь не помітив в діях оператора ГТС жодних порушень. Проте, інформації, яка міститься в актах, більш ніж достатньо, щоб встановити, що оператор ігнорував діючі нормативні вимоги", - зазначив експерт.

Посилаючись на акти перевірок, представник "ЙЕ Енергія", розповів, що ОГТСУ не здійснював балансуючі дії в порядку, визначеному Кодексом ГТС, як і не здійснював операцій купівлі-продажу природного газу для щодобового балансування.

"ОГТС та регулятор дискредитували саму ідею добового балансування", - резюмував експерт.

Експерт нагадав, що ОГТСУ фігурує у низці судових позовів, пов’язаних саме із оскарженням механізму балансування.

Нагадаємо, протягом 2020-2021 рр. суди різних інстанцій розглядали судові позови низки учасників ринку газу щодо неправомірного стягнення коштів ОГТСУ за добові небаланси за січень 2020 року. У червні 2021 року Верховний Суд задовольнив касаційні скарги ОГТСУ та скасував рішення попередніх інстанцій по двом позивачам - ТОВ "Енерджі Трейд Груп" і ТОВ "Євроенерготрейд" - та передав справи до Господарського суду міста Києва на новий розгляд.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти