Зеленський ще довго бігатиме навколо глобуса

3 травня 2021, 08:33
Якщо Зеленський дивом проведе зустріч з Путіним, це не наблизить кінець війни, але може поставити під сумнів солідарність з Україною її західних союзників.
Зеленський і Путін
Зеленський і Путін навряд чи зустрінуться / УНІАН

Український президент Володимир Зеленський наполегливо продовжує просувати ідею своєї можливої зустрічі з Володимиром Путіним. Складається враження, що, після того як пропозиція Зеленського Путіну зустрітися на Донбасі для обговорення припинення російського-українського конфлікту потрапила в заголовки світових новин, український президент, що називається, увійшов у смак.

Кожен день з'являються варіанти - кожен ще більш фантастичніший і безглуздіший. То Зеленський пропонує Путіну зустрітися у Ватикані, тому що це найкращий майданчик для переговорів про мир. То офіс Зеленського поширює інформацію, що є й інші варіанти: Єрусалим, Стамбул, Відень... при цьому не приховується, що все це — виключно українські ідеї, ніякої російської реакції на ці пропозиції немає.

У Москві підкреслюють, що взагалі не отримували жодних пропозицій про зустріч від Офісу президента України. При цьому сам Володимир Путін стверджує, що готовий прийняти Володимира Зеленського. Тільки не у Ватикані чи Єрусалимі, і не на Донбасі, звичайно, а в Москві. У будь-який час. Але не для обговорення питання про Донбас, а для обговорення двосторонніх відносин. А про Донбас Зеленський повинен розмовляти з керівниками так званих народних республік Денисом Пушиліним і Леонідом Пасічником.

відео дня

читайте такожЛокація не важлива: чому переговори Путіна і Зеленського будуть провальнимиА не з Путіним, тому що Путін до "внутрішнього" українського конфлікту відношення не має. (При цьому сам Зеленський ідею переговорів з маріонетковими керівниками "ДНР" і "ЛНР" відкидає). У російської пропаганди свій список місць для можливої зустрічі президентів. Якщо Зеленський не хоче приїхати до Москви, то, можливо, краще провести зустріч президентів у Криму. З такою ініціативою, наприклад, виступила депутат Державної Думи Світлана Журова…

Виходить якийсь зачароване коло. Зеленський хоче зустрітися з Путіним для того, щоб поговорити про припинення війни. Путін готовий зустрічатися з Зеленським, але не для того, щоб говорити про війну.

Зеленський запрошує Путіна на Донбас, щоб Путін переконався, яка страшна війна. Путін запрошує Зеленського в Москву - тому що ні до якої війни Росія не причетна. Чи можуть у цій ситуації президенти взагалі зустрітися?

Справа навіть не в тому, що не можуть. А в тому, що ця зустріч не матиме жодного сенсу. Зеленський зацікавлений у припиненні конфлікту на Донбасі, таке припинення було однією з його передвиборчих обіцянок і продовження війни може стати ефектною точкою в кінці політичної кар'єри колишнього телевізійного коміка. Путін зацікавлений у продовженні конфлікту, тому що саме цей конфлікт залишається одним з важливих важелів його впливу на Україну.

Якщо Зеленський дивом доб'ється свого і проведе зустріч з Путіним, це не наблизить кінець війни, але може поставити під сумнів солідарність з Україною її західних союзників — тому що досі малося на увазі, що українському президенту слід уникати тиску російського колеги і зустрічатися з ним виключно в багатосторонніх форматах, у присутності керівників західних країн.

читайте такожЗустріч Зеленського і Путіна не відбудеться з однієї простої причиниЧому ж Зеленський бігає в цьому зачарованому колі, як білка в колесі, знаходячи нові і нові точки на карті? Адже сам він каже, що для зустрічі важливо не місце, а суть. І навіть якщо не помічати, що не можна знайти місця, суті від цього не додасться. Суть - це небажання Путіна визнати Росію стороною конфлікту і розмовляти з українським президентом про припинення війни.

Але цієї реальності вперто не хоче визнавати не тільки сам Зеленський. Цієї реальності не бачить і "ядерний електорат" президента - дорослі люди з дитячим мисленням, які перебувають в ілюзіях про те, що складні проблеми вирішуються простою зустріччю з тим, хто, власне, ці проблеми і створив. Зеленському з його пікіруючим рейтингом необхідно зберегти симпатії цих політичних недорослів. І тому він ще довго буде бігати навколо глобуса.

Віталій Портников, журналіст, для Вот так

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти