Уманський провал: чому Україна потрапила в скандал через хасидів

16 вересня 2020, 17:32
Крайньою в історії з застряглими на кордоні хасидами виявиться Україна.
Паломники-хасиди в Умані
Паломники-хасиди не можуть потрапити в Умань / УНІАН

Ситуація із застряглими на українсько-білоруському кордоні хасидами, які бажають прорватися в Умань, чудово ілюструє проблему нашої зовнішньої політики і публічної комунікації.

Судячи з усього, політична імпотенція держави не дозволяє нам сказати "ні " громадянам Ізраїлю та Ізраїлю з приводу паломництва до Умані. І коронавірус, напевно, недостатньо серйозна причина.

Дозволити їм приїхати без будь-яких проблем ми теж не можемо, бо в такому випадку вся наша героїчна боротьба з коронавірусом, на яку витратили n-кількість мільярдів гривень, буде виглядати як фейк. Та й люди збунтуються, а скоро місцеві вибори, як-не-як.

відео дня

Політичне керівництво Ізраїлю, судячи із заяв Нетаньяху, лізти в конфронтацію з хасидами не захотіли, і обмежилися формальним проханням до України, щоб вона сама заборонила їм приїжджати. Нетаньяху самоусунувся від цього питання, не бажаючи псувати відносини з релігійними групами, частина яких є його електоратом.

читайте такожЛукашенко зробив гучну заяву про "безпечне" паломництво хасидівТо що у нас виходить?

Політичний глухий кут, породжений, як мені здається, інституційним безсиллям держави, невпевненістю у власних силах і відмовою демонструвати волю, привів до ряду помилкових і абсолютно тупих рішень.

Повна заборона на в'їзд в Україну всіх іноземців розколов хасидів, породивши відразу кілька аспектів проблеми замість однієї.

Та частина хасидів, яка встигла прибути в Умань, там і залишилася, і зараз обурюється, паралельно вступаючи в суперечки з місцевими жителями, накрученими темою коронавірусу. Зростає соціальна напруга в місті, що загострює відносини між центральною владою та місцевою міською адміністрацією напередодні виборів.

Інша частина хасидів, які не встигли перетнути кордон, вимагають, що їх впустили. А це цугцванг.

Третя частина хасидів, яким хтось пообіцяв, що вони зможуть прорватися через Білорусь, зараз застрягли на українсько-білоруському кордоні, розбили там табір і чекають, поки їх пропустять. Білорусь не бачить підстав не пускати хасидів до кордону, Україна їх впускати не має наміру, а вони йти не збираються, бажаючи потрапити в Умань.

А ще, через скупчення людей, на кордоні застрягли і вантажні фури, в тому числі українські.

читайте такожЗакрити місто для хасидів: в Умані вирішили ставити блокпостиІ ось Ізраїль почав розсилати нам "листи щастя", звертаючись до керівництва України з проханням впустити хасидів і вирішити це питання.

Не здивуюся тепер, якщо Нетаньяху зараз по-швидкому організовує кампанію з героїчного порятунку своїх співгромадян, або змусивши Україну їх впустити, або евакуювавши їх з-під кордону. У будь-якому випадку, з інформаційно-медійної точки зору, крайньою буде Україна. Новини про це вже циркулюють в міжнародних ЗМІ, і позиція України там представлена неповноцінно і не до кінця ясно.

Загалом, хотіли як краще, але вийшло, як завжди. Хороший кейс на майбутнє.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти