StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Які насправді легкі курця: нескладна інформація здивують результатом

19 жовтня 2023, 16:13оновлено 20 жовтня 2023, 10:12
416
"Що буває з легкими, коли людина курить" ‒ думається, що не один любитель куріння тютюну задається цим питанням. Главред вирішив у всьому цьому розібратися.
Легені курця
Легені курця - орган, який постійно під тиском / instagram.com/med.cas/lnctgroupofcolleges/indianewsau

Куріння тютюну та інших субстанцій може чинити серйозний і шкідливий вплив на легені і здоров'я людини.

Що буває з легкими, коли людина курить

Ось деякі з можливих наслідків куріння для легенів:

  • Бронхіальна астма. Куріння може спровокувати або погіршити бронхіальну астму, що призводить до вузьких дихальних шляхів і нападів задишки.
  • Хронічна обструктивна хвороба легень (ХОЗЛ). Тривале куріння може спричинити розвиток ХОЗЛ, включаючи хронічний бронхіт та емфізему. Ці стани призводять до погіршення функції легенів і утруднення дихання.
  • Рак легенів. Куріння є найбільш поширеною причиною онкології легенів. Шкідливі речовини, що містяться в тютюновому димі, можуть пошкоджувати ДНК клітин цього органу і викликати їх неконтрольоване розмноження.
  • Пневмонія. Куріння послаблює захисні функції легенів, що робить організм більш вразливим до інфекцій, які можуть призвести до запалення цього органу.
  • Підвищене виділення слизу. Куріння може призвести до збільшення вироблення слизу в дихальних шляхах ‒ і це погіршує здатність легенів очищати себе
  • Погіршення нюху і смаку. Тривале куріння може пошкодити нерви та рецептори, відповідальні за нюх та смак, що може призвести до порушення цих функцій.
  • Підвищений ризик зараження інфекціями. Куріння послаблює імунну систему і робить людину більш схильною до різних інфекцій легенів (які можуть викликати і бронхіт, і пневмонію).

Ми також рекомендуємо прочитати наш матеріал: "Скільки можна курити без шкоди для здоров'я: відповідь здивує навіть досвідчених курців".

відео дня

Куріння тютюну в цілому вважається однією з основних причин передчасної смерті і проблем зі здоров'ям, пов'язаними з дихальною системою. Тому-то лікарі і кажуть - важливо уникати куріння по-максимуму.

Легені курця

Як можна очистити легені курця

Очищення легенів курця може зайняти час, але є кілька дій і змін у способі життя, які можуть допомогти поліпшити стан легенів і здоров'я в цілому:

  • Кинути палити. Першим і найважливішим кроком до очищення легенів є припинення куріння. Коли людина перестає палити, легені починають поступово відновлюватися і чиститися від смоли та інших шкідливих речовин, які містяться в тютюновому диму.
  • Зайнятися фізичною активністю. Регулярні фізичні вправи сприяють зміцненню легенів і поліпшенню обміну речовин, що може допомогти при відновленні здоров'я дихальної системи організму.
  • Правильне харчування. Збалансоване харчування може допомогти підтримувати загальне здоров'я та зміцнювати імунну систему. Вживання продуктів, багатих антиоксидантами (наприклад, фруктів та овочів), може допомогти в процесі очищення легенів.
  • Гідратація. Пити достатню кількість води підтримує зволоження слизових оболонок дихальних шляхів і сприяє виведенню слизу і сміття з легенів.
  • Уникати впливу шкідливих речовин. Постарайтеся уникати впливу шкідливих хімічних речовин і забруднень в повітрі, які можуть погіршити стан легенів. Використовуйте маски в разі вимушеного перебування в забруднених місцях.
  • Регулярні медичні обстеження. Проводьте регулярні медобстеження і консультації з лікарем ‒ для того, щоб відстежувати стан легенів і отримувати рекомендації для підтримки здоров'я.
  • Дихальні вправи. Саме такі вправи можуть допомогти поліпшити функцію легенів і збільшити їх місткість.
  • Приймати препарати або використовувати прийом вітамінів за призначенням лікаря ‒ якщо це рекомендовано для поліпшення здоров'я легенів.

Як кажуть експерти, важливо розуміти, що відновлення легенів може зайняти певний час. І деякі пошкодження можуть бути незворотними. Однак, навіть після припинення куріння, організм починає проявляти поліпшення в дихальної функції і зменшенні ризику розвитку пов'язаних з курінням захворювань. У будь-якому випадку, вкрай рекомендується звернутися до лікаря для консультації та отримання докладних рекомендацій.

Вас можуть зацікавити такі новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти