StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Як прати штори, щоб не прасувати їх: 6 ефективних порад для різних матеріалів

23 серпня 2022, 15:43
Прасування штор займає дуже багато часу. Проте якщо дотримуватися простих правил, то можна випрати штори так, що прасувати їх і не доведеться.
Шторы, тюль, стирка, стиральная машина
Як прати штори, щоб не прасувати їх/ ua.depositphotos.com

Випрасувати штори – не найлегше завдання. Через свої великі розміри, а також особливості тканини таке завдання може вкрасти у вас добрячу частину часу. Але якщо навчитися прати штори так, щоб не прасувати, то зекономлений час ви сміливо зможете використати на відпочинок. Ну, або на іншу роботу – це вже як забажаєте.

Першочергово варто дотримуватися правил прання штор залежно від різних типів тканин, з яких вони виготовлені. Але також є поради, яких можна дотримуватися після прання, щоб не прасувати штори.

1. Лляні штори

Їх потрібно прати за температури не більше 40 градусів, обираючи делікатний режим. Віджим у машинці потрібно обирати мінімальний.

відео дня

Після прання штори варто добре струсити, потім розгладити їх на сушці. Коли будете їх розвішувати для сушіння, простежте, щоб вони висіли максимально рівно і без складок. У такому разі вологі штори розрівняються під своєю власною вагою і висохнуть практично рівними.

2. Штори з органзи і шовку

Такі штори надзвичайно легкі та витончені, і плями від них зазвичай дуже добре відпираються.

Проте у догляді вони досить вимогливі. Прати такі штори потрібно окремо від інших речей. Перед цим їх краще покласти у спеціальні тканинні мішечки. Для прання обираємо делікатний режим і температуру до 30 градусів, а от віджим у машинці потрібно взагалі не вмикати.

Вологі штори потрібно розвісити рівно, щоб вони висіли без складок.

3. Оксамитові штори

Такий матеріал досить вимогливий у догляді. Буде краще віддати такі штори у хімчистку. Якщо ж ви все ж таки вирішили самостійно впоратися із цим завданням і випрати оксамитові штори вдома, то запам’ятайте, що робити це потрібно лише вручну. Ніякі делікатні режими не врятують цей матеріал від пошкодження його структури.

Під час ручного прання штори замочуємо у теплій воді, температура якої не повинна перевищувати 30 градусів. При цьому ворс під час замочування повинен бути загорнутий всередину. Штори не можна сильно м’яти і терти. Також не варто витискати із них воду, скручуючи матеріал у джгут – нічим хорошим така "процедура" для вашого виробу не закінчиться.

Мокрі штори потрібно розкласти на великій рівній поверхні, підклавши під них будь-яку тканину, яка не линяє. Цю тканину потрібно замінювати, як тільки вона стане мокрою від води, яка просочуватиметься від штор. Коли ж вони трішки підсохнуть і будуть ще вологими, їх варто обережно розвісити для досихання – тоді вони розрівняються під власною вагою.

4. Жакардові штори

Жакардові штори виконані з тканин, які мають незвичайний малюнок чи фактуру завдяки переплетенню різних ниток.

Прати такі вироби можна як у пральній машині, так і вручну. Якщо прати їх у машинці, то потрібно обирати температуру до 30 градусів і делікатний режим. Порошок має бути нейтральним.

Варто пам’ятати, що під час прання жакардових штор не можна застосовувати відбілювачі. Також їх не можна сильно витискати чи скручувати, адже тоді вони можуть пошкодитися і втратити свою форму.

Вішати такі штори для сушіння потрібно вологими, щоб вони розрівнялися під власною вагою.

5. Штори з поліестеру

Такі штори менш вимогливі у догляді і їх можна прати у пральній машині за температури 30-40 градусів. Проте краще не ризикувати і робити це, встановивши делікатний режим.

Штори з поліестеру хоч і міцні, але при інтенсивному пранні можуть сильно м’ятися. Тому краще класти їх у спеціальні мішечки для прання. При цьому прати потрібно без віджиму. Коли дістанете їх з машинки, спочатку розкладіть на рівній поверхні, щоб стекла зайва вода. Далі вологі штори розвішуємо рівно і без утворення складок.

6. Тюль

Також часто господині ставлять собі запитання, як випрати тюль, щоб не гладити його. Такий виріб потрібно прати у машинці на делікатному режимі і за температури не вище 30 градусів.

Якщо рівно і без складок розвісити тюль, то він висохне так, що гладити його не доведеться.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти