StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

На заздрість всім сусідам: експерт розповів, як вибрати найсолодші мандарини

20 грудня 2023, 11:01оновлено 21 грудня 2023, 15:55
782
Главред з'ясував, як відрізнити солодкі мандарини від кислих та на що потрібно звернути увагу під час вибору цитрусових на Новорічні свята 2024.
На заздрість всім сусідам: експерт розповів, як вибрати найсолодші мандарини
Як вибрати найсолодші мандарини - який сорт мандаринів найсолодший / Колаж Главред, фото: УНІАН

У останній місяць року розпочинається сезон мандаринів, коли ці яскраві фрукти з'являються на полицях ринків, супермаркетів та магазинів. В Україні мандарини не вирощуються, тому їх ввозять країн з теплішим кліматом

Який сорт мандаринів найсолодший?

Найпопулярніший сорт мандаринів – мандарин клементин. Вони солодкі, майже без кісточок. Клементини зазвичай маленькі, мають тонку блискучу шкірку. Інші сорти з Іспанії відрізняються більш товстою шкіркою, яка легко очищається, і яскраво-помаранчевим кольором. Ще один солодкий сорт – Сацума. Ці мандарини зберігаються довше і вельми рідко можуть бути кислі.

Якщо вам цікаво дізнатись більше про те, що можна зробити із шкірки мандарина, рекомендуємо наш матеріал: Тільки не в смітник: що можна зробити з шкірки мандарина.

Мінеола теж солодкий сорт. Це гібридний вид, отриманий шляхом схрещування сорту марокканського мандарина і сорту грейпфрута Дункан. За формою плід нагадує грушу, помаранчевий, блискучий і має червонуватий відтінок. Ці мандарини мають тонку шкірку і багато кісточок.

Ці сорти мають тенденцію бути соковитими та солодкими, але слід пам'ятати, що солодкість також може залежати від конкретної партії фруктів та умов їх зберігання. Абхазькі мандарини мають кисло-солодкий смак і мають яскраво виражений кислуватий присмак. Вони невеликі, теплого жовтого кольору і мають зелені плями або прожилки на шкірі.

Турецькі мандарини містять багато кісточок. Вони маленькі, мають тонку шкірку, їх важко чистити. Чим яскравіше колір, тим вони солодші.

Звичайні мандарини мають світлішу шкірку і часто мають терпкий або кислий смак.

Як вибрати солодкі мандарини?

  • Вигляд: оберіть мандаринки з яскраво-оранжевою шкіркою, без плям і подряпин. Вони повинні бути рівномірної форми, без видимих пошкоджень.
  • Товщина шкірки: якщо мандаринка м'яка або має тонку шкірку, це може свідчити про перезрілість або погану якість.
  • Запах: якщо мандаринки мають приємний аромат, це може бути ознакою їхньої солодкості і свіжості.
  • Вага: вибирайте мандаринки, які важать відносно більше, оскільки це може свідчити про їхню соковитість. Важкі мандарини – солодкі. Коли фрукт зривають із дерева, він починає втрачати свій сік і вага знижується.
  • Гнучкість: якщо ви можете легко стискнути мандаринку пальцями без значного опору, це може бути ознакою її соковитості та солодкості.
  • Тім'ячко: місце зриву з дерева у мандарину має бути білим та м'яким. Якщо там є темні плями, то фрукт почав підсихати.
  • Листя: мандарини з листям варті вашої уваги, тому що за ними можна визначити свіжість фрукта. Якщо листя соковите, зелене і м'яке - мандарини зовсім свіжі.

Дієтолог Олександр Кущ в ефірі "Сніданку з 1+1" просить звертати увагу на зовнішній вигляд самого мандарину. За його словами якщо на фруктові є, темні плями, пошкодження, прим'ятості, то такі мандарини не варто купувати.

Експерт наголошує, що крепітація (звук, який можна чути в місці перелому кісток людини) в мандаринах може свідчити про те, що їх попередньо піддвавали повній заморозці.

На заздрість всім сусідам: експерт розповів, як вибрати найсолодші мандарини
Фото: УНІАН

Олександр Кущ також вказує на те, що якщо після зняття верхньої шкірки з плодів мандарину ви бачите ознаки сухості, то такі фрукти купляти не варто.

Дієтолог також попереджає, що мандарини як і будь-які цитрусові після покупки потрібно мити.

"Це екзотичний фрукт і відповідно в процесі транспортування вони часто обробляються хлороформом, щоб зберігати свій товарний вигляд на довший період часу. Тому цитрусові безумовно потрібно мити", - робить висновок Олександр Кущ.

Дивіться відео про те, як правильно вибрати солодкі мандарини:

Лікар застерігає від вживання цитрусових дітей, а також людей, які мають захворювання шлунково-кишкового тракту або алергію на ці фрукти. Також не варто вживати цитрусові натщесерце та тим більше, переїдати ними.

Дієтолог наголошує, що денна норма апельсинів для дорослої людини - це 3-4 плоди, в той час, як мандаринів протягом доби можна з'їсти 6-7 штук.

Пам'ятайте, що якість мандаринок може залежати від сезону та місця їхнього вирощування, тому варто вибирати їх у місцях з доброю репутацією у продажі свіжих фруктів.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти