StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Яка група крові є найкращою: лікар дав остаточну відповідь

19 грудня 2023, 12:26оновлено 20 грудня 2023, 15:25
Група крові та резус-фактор успадковуються від батьків і залишаються незмінними протягом усього життя. Главред з'ясував, яка група крові є кращою за інші.
Яка група крові є найкращою: лікар дав остаточну відповідь
Яка група крові є найкращою - лікар дав остаточну відповідь / Колаж Главред, фото: УНІАН

Кожна людина має певну групу крові і резус-фактор. Знання цього фактора важливе, тому що по групі і резусу можна визначити, яку кров вам потрібно переливати або дізнатись вашу цінність як донора.

Які є групи крові

Групи крові класифікуються за наявністю або відсутністю антигенів на поверхні еритроцитів (червоних кров'яних клітин) та антитіл у плазмі крові.

Основні групи крові включають системи ABO та Rh. У системі ABO є чотири основних групи: О (І), A (ІІ), B (ІІІ) та AB (IV). Ці групи визначаються наявністю або відсутністю антигенів A та B на поверхні еритроцитів.

відео дня

Якщо вам цікаво дізнатись більше про те, як регулювати цукор у крові, рекомендуємо наш матеріал: Як знизити цукор в крові швидко: лікар назвав способи.

Також, кожна група крові може бути Rh-позитивною або Rh-негативною, залежно від наявності або відсутності антигенів Rh (D-антиген) на еритроцитах.

Люди з різними групами крові можуть мати різний рівень сумісності в трансфузіях крові та трансплантаціях органів. Наприклад, люди з групою крові O- вважаються універсальними донорами, оскільки їхню кров можна трансфузувати пацієнтам будь-якої групи крові.

З іншого боку, люди з групою AB+ вважаються універсальними реципієнтами, оскільки вони можуть отримувати кров будь-якої групи.

Яка група крові є "найкращою"

Однак, на думку лікаря Юрія Габорця, найкраща група крові – перша група з "мінусовим" резусом. Про це лікар розповів у своєму Tik Tok.

"Можна передати кожному, хто потребує, будь-якій особі чи групі. По-перше, резус-мінус не має аглютинації на поверхні еритроцитів або аглютинації в плазмі", – пояснив лікар.

Дивіться відео про те, яка група крові є найкращою:

Однак тепер переливають кров за умови, щоб група і резус збігалися. Лікарі також роблять індивідуальний тест на сумісність.

Також вважається, що група крові також може впливати на схильність до певних захворювань або медичних ускладнень. Наприклад, люди з групою крові A (ІІ) можуть мати більшу схильність до серцево-судинних захворювань, а люди з групою крові O (І) можуть мати меншу схильність до певних видів раку.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти