StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Коли буде Прощена неділя в 2021 році і як правильно просити прощення

24 лютого 2021, 15:21оновлено 5 березня 2021, 20:59
Коли просять вибачення в 2021 році, які слова потрібно говорити в Прощену неділю і чи потрібно прощати в Прощену неділю – з'ясував Главред.
Прощена неділя 2021 дата і які слова говорити
Прощена неділя 2021: дата і які слова говорити / 1zoom.ru

Прощена неділя святкується щороку в різні дати - але це завжди переддень Великого посту, щоб віруючі могли увійти в піст з чистою совістю, з покаянням і без вантажу на серці.

Прощена неділя в 2021 році відзначається 14 березня (Прощена неділя в 2022 році пройде 6 березня). Це останній день Масляного тижня.

Прощена неділя 2021 - традиції

На Масляну вже не прийнято їсти м'ясо. А Прощена неділя - це не лише день, коли потрібно просити у всіх вибачення (тобто час очищення душі), але і час очищення житла напередодні Великого посту.

читайте такожМасляна 2021 - коли почнеться і як її святкувати по дняхВажка робота під забороною - але підготовка до Великого посту йде повним ходом. Цього дня прийнято перемивати весь посуд у домі - щоб наступного дня готувати пісні страви вже в чистому посуді.

Втім, прибиранням займаються ввечері - а з самого ранку в Прощену неділю перепрошувати у рідних і знайомих – особисто, по телефону або за допомогою смс. Зазвичай навіть не уточнюють – за що саме просять вибачення: вважається, що людина і сам згадає, за що вона в образі на ближнього. Хоча подумки варто все ж спробувати конкретизувати свої гріхи - і неодмінно потрібно щиро в них покаятися.

читайте такожПривітання з Прощеною неділею друзям і рідним - картинки, вірші, проза

Як правильно просити прощення в Прощену неділю і що потрібно відповідати в день прощення

В першу чергу вибачення в Прощену неділю просять у Господа. Потім починають просити вибачення у тих, хто нижчий за статусом, хто залежний від людини (наприклад, начальник – у підлеглого).

читайте такожКоли починається Великий піст 2021 і як його дотримуватисяЯкі слова говорити в Прощену неділю? Найпростіший і найвірніший варіант: "Прости мене". Хтось при цьому додає: "за все", хтось - "будь ласка". Головне - не точність формулювання, а душевний порив і щире бажання покаятися і не здійснювати подібних гріхів надалі.

Як відповідати в Прощену неділю на "Прости мене"? Канонічний варіант: "Бог простить, і я прощаю". Але іноді можна відповісти: "Мені тебе прощати нема за що" (якщо людина дійсно так вважає) – щоб зайвий раз не поминати ім'я Господа всує.

При цьому в деяких регіонах просити вибачення прийнято тричі - і, відповідно, тричі відповідати (як з привітанням "Христов воскрес!" – "Воістину воскрес" на Великдень).

Чи потрібно прощати в Прощену неділю

Людська натура недосконала. Це Господь в змозі пробачити будь-який гріх - якщо людина покається щиро. А ось у людському серці образа може бути занадто великою. Або просто занадто свіжою, не охолола ще людина, не відійшла.

читайте такожКоли буде Вербна неділя в 2021 році: дата, традиції і прикметиУ цьому випадку, щоб не впасти в гріх лицемірства, краще відповісти тільки: "Бог простить" – не уточнюючи, що сам відповідач поки пробачити не готовий. Або навіть чесно додавши, що сам відповідач пробачити поки не в змозі - через немічь душі. Але в той же час відповідач бажає Божого вибачення своєму кривдникові. Однак у цьому випадку і самому доведеться каятися - за гординю і нездатність пробачити.

Адже важливо розуміти, що слова "Бог простить" означають, що людина і не має права судити інших людей – адже вона такий самий грішник, як й інші. У цьому вся суть християнського прощення.

Прощена неділя - що не можна робити

У Прощену неділю не можна:

  • лицемірити;
  • лаятися і провокувати сварки;
  • відмовляти в прощенні і в допомозі;
  • займатися брудною роботою: прання і миття підлог, наприклад, варто відкласти або влаштувати напередодні.

Прощена неділя - що потрібно робити

  1. Сходити до церкви на сповідь, поставити свічку і помолитися.
  2. Постаратися щиро пробачити всіх своїх кривдників.
  3. З'їсти всі млинці, що напекли – за прикметою, це приверне достаток у дім.
  4. Віднести млинці на могили рідних – і попросити вибачення у них.

Про всі православні церковні свята березня - читайте в нашому матеріалі Православний календар на березень 2021: Масляна і Великий піст.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти