StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Тест на вагітність: 7 причин хибнопозитивного результату

13 липня 2020, 11:09оновлено 13 липня 2020, 11:53
Деякі тести на вагітність виявляють ХГЛ дуже рано під час вагітності.
Деякі тести на вагітність виявляють ХГЛ дуже рано під час вагітності.
Деякі тести на вагітність виявляють ХГЛ дуже рано під час вагітності.

Домашні тести на вагітність є поширеним інструментом, що використовується аби дізнатися, чи вагітні ви. Більшість тестів на вагітність в домашніх умовах є паличками, які потрібно опустити в сечу. Тест здатний виявляти хоріонічний гонадотропін людини (ХГЛ). Це гормон, що виробляється на ранніх термінах вагітності.

Деякі тести на вагітність виявляють ХГЧ дуже рано під час вагітності. Достовірні домашні тести на вагітність можуть бути дуже точними, але вони все ж не надійні до кінця.

Помилкові позитивні і негативні результати можуть виникати з різних причин. Також важливо пам'ятати, що, як тільки у вас буде позитивний тест на вагітність, зверніться до лікаря, щоб почати ранню допологову діагностику.

читайте такожРаціон харчування під час вагітності - міфи і правда від Ілони Гвоздевої

Хибнопозитивний тест

1. Хімічна вагітність

Можна пройти позитивний тест на вагітність, навіть якщо ви технічно не вагітні. Це називається помилковим спрацьовуванням.

Іноді це викликано хімічною вагітністю. Хімічна вагітність наступає, якщо запліднена яйцеклітина, відома як ембріон, не може імплантуватися або почала рости дуже рано. Це може статися через безліч причин.

Це може бути результатом проблем в матці, таких як:

  • міома
  • рубцева тканина
  • вроджена аномалія матки, яка викликає неправильну форму матки

Низька кількість певних гормонів, таких як прогестерон, може знизити ймовірність імплантації і зростання ембріонів.

Деякі причини хімічної вагітності невідомі.

Хімічна вагітність вважається дуже поширеним явищем, але зазвичай вона не виявляється, якщо не проводиться тест на вагітність.

2. Позаматкова вагітність

Іноді запліднена яйцеклітина може імплантуватися поза основною порожниною матки. Це призводить до позаматкової вагітності.

Позаматкова вагітність зазвичай трапляється, якщо запліднена яйцеклітина застряє в матковій трубі на шляху до матки. Цей тип позаматкової вагітності також відомий як трубна вагітність.

Що може привести до позаматкової вагітності:

  • рубцева тканина або запалення в матковій трубі
  • деформована маткова труба
  • історія минулих маткових інфекцій

Позаматкова вагітність також може виникати в шийці матки, яєчнику або черевній порожнини.

Позаматкова вагітність не може вважатися нормальною вагітністю. Ембріон нежиттєздатний, бо йому нікуди рости або розвиватися за межами матки.

Ембріон все ще буде виробляти ХГЧ, навіть якщо він був імплантований не в тому місці. Це може викликати хибнопозитивні результати тесту на вагітність в домашніх умовах.

Позаматкові вагітності є невідкладними станами. Позаматкова вагітність може завдати шкоди жінці, якщо її не лікувати. Може статися сильна крововтрата або втрата репродуктивних органів.

Симптоми позаматкової вагітності включають в себе:

  • нудота і біль у грудях, які також є симптомами нормальної вагітності
  • різкі хвилі болю в області живота, таза, плеча або шиї
  • сильний біль з одного боку живота
  • плямистість або кровотеча з піхви від легкого до важкого
  • запаморочення або непритомність
  • тиск на пряму кишку

Негайно зверніться за медичною допомогою, якщо ви підозрюєте, що у вас позаматкова вагітність.

3.Недавній викидень або аборт

Ви можете продовжувати давати позитивний результат тесту на вагітність після переривання вагітності, в результаті викидня або аборту.

Під час вагітності рівень ХГЛ продовжує зростати в міру зростання плаценти, подвоюючись кожні кілька днів і досягаючи максимуму приблизно через 10 тижнів. Коли закінчується вагітність, рівні ХГЛ починають знижуватися, але це повільний процес.

Гормон може залишатися у вашій крові і сечі до шести тижнів після закінчення вагітності. Тест може залишатися хибнопозитивним до тих пір, поки рівень ХГЧ не повернеться до свого стану до вагітності.

Якщо викидень був спонтанним, можливо також, що не вся пов'язана з вагітністю тканина була видалена. Це призведе до підвищення рівня ХГЛ.

Коли це відбувається, для видалення тканини часто потрібна невелика хірургічна процедура, яка називається дилатацією і вискоблюванням (D і C).

4. Помилка користувача

Як і більшість речей у житті, домашні тести на вагітність не є надійними. Важливо точно слідувати вказівкам інструкції. Перевірте термін придатності перед використанням тесту.

Навіть з цими заходами може статися помилка. Однією з найпоширеніших помилок є занадто раннє проходження тесту. Це може привести до помилкового або хибнопозитивного результату.

Також важливо використовувати тест, коли ваша сеча не розбавлена ​​водою. Використовуйте тест, коли ваша сеча найбільш концентрована, наприклад, відразу після сну.

Також важливо залишити щуп в потоці сечі на точний час. Спробуйте встановити таймер. Це може допомогти вам відстежити, як довго щуп знаходився в сечі.

5. Випарні лінії

Іноді лінію випаровування можна прийняти за позитивний тест на вагітність. Деякі домашні тести показують дві смуги, коли ХГЧ виявлений, і один рядок, коли ХГЧ не розпізнаний.

Лінії зазвичай мають яскравий колір, наприклад рожевий, червоний або синій. Іноді з'являється слабка друга лінія. Ця лінія може бути ранню вагітність або лінію випаровування.

Якщо лінія повністю безбарвна, вона вважається лінією випаровування.

Лінії випаровування можуть з'явитися на тесті, який ви переглядаєте після повного випаровування сечі. Іноді вони викликані гормональними рівнями, які не передбачають вагітність.

Найкращий спосіб уникнути плутанини з випарною лінією - це слідувати вказівкам часу проведення тесту в точності так, як вони вказані.

Якщо ви намагаєтеся завагітніти під наглядом лікаря, можливо, ви приймаєте ліки від безпліддя.
Якщо ви намагаєтеся завагітніти під наглядом лікаря, можливо, ви приймаєте ліки від безпліддя.

6. Лікувальні препарати

Якщо ви намагаєтеся завагітніти під наглядом лікаря, можливо, ви приймаєте ліки від безпліддя.

Одним з них є синтетичний критичний укол ХГЧ. Ці препарати допомагають фолікулам вивільняти зрілі яйцеклітини. Це може призвести до хибнопозитивних показаників на домашньому тесті на вагітність, особливо якщо тест проводиться занадто рано.

Інші ліки також можуть викликати хибнопозитивні тести на вагітність, серед яких:

  • ліки від неспокою і депресії
  • антипсихотики
  • протисудомні препарати
  • ліки від хвороби Паркінсона
  • діуретики
  • антигістамінні препарати
  • метадон

7. Деякі медичні умови

Рідко, певні медичні умови можуть змусити домашній тест на вагітність дати помилковий позитивний результат. Зокрема, це:

  • інфекція сечовивідних шляхів
  • хвороба нирок, яка викликає кров або лейкоцити в сечі
  • кісти яєчників, особливо кісти жовтого тіла
  • більш серйозні захворювання, такі як рак яєчників
  • проблеми з гіпофізом (дуже рідко)
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти