Бакс по 100: експерт оцінив ймовірність крутого піке гривні

21 жовтня 2020, 04:28
Уряд не виключає подальше знецінення гривні, нагадав Андрій Новак.
Курс гривня долар
Експерт оцінив ймовірність падіння курсу гривні / УНІАН

Девальвація гривні , яка зберігається в Україні, є штучною, заявив кандидат економічних наук, голова Комітету економістів України Андрій Новак.

Ця хвиля запущена в інтересах експортерів, розповів він Главреду.

Він підкреслив, що уряд у своїх прогнозах сам обумовлює подальше знецінення гривні.

На його думку, курс на рівні 28 гривень за долар – це наслідок неправильної курсової політики, яка спрямована на постійну девальвацію гривні в інтересах невеликої купки великих експортерів.

Експерт вважає, що зміна курсу долара після виборів залежатиме від багатьох факторів і насамперед - від політичних.

Новак також нагадав, що президент Володимир Зеленський вже говорив про можливість обвалу курсу до 30 гривень за долар.

"Зрозуміло, що це йому "нашептали на вухо" представники експортерів або вони самі. Бо якщо йти за такою логікою – немає нічого страшного, якщо курс буде 30 гривень за долар, то буде ще краще, коли він сягне 35, ще краще – 50 гривень за долар, а взагалі "супер"-життя у нас почнеться, якщо буде 100 гривень за долар…", - зазначив економіст.

читайте такожГривня не встоїть: експерти спрогнозували різке зростання курсу долараУ той же час він прогнозує, що в разі введення жорсткого карантину, як навесні, з об'єктивних економічних процесів курс повинен стабілізуватися.

"Тому що жорсткий карантин передбачає суттєві обмеження пересування українців за кордон, а це означає, що вони не куплятимуть валюту, аби подорожувати кудись або з діловою метою, або з метою відпочинку. Тобто це означає, що попиту на іноземну валюту не буде – навпаки, буде підвищений попит на гривню, а це мало б призвести до стабілізації або навіть до певного зміцнення курсу гривні. Так мало би бути, якби ми керувалися виключно логікою економічних процесів… У нас, на жаль, усе не так", - додав Новак.

Нагадаємо, раніше Кабінет Міністрів затвердив оновлений макроекономічний прогноз на найближчі три роки.

У документі, зокрема, обмінний курс протягом 2021 року в середньому складе 29,1 гривень за долар, на кінець року - 28,8 гривень.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти