Податок на "зайві квадрати" і дорогі авто: скільки українці заплатять в 2021 році

26 березня 2021, 15:10оновлено 26 березня 2021, 15:59
Українцям до літа потрібно сплатити податок на нерухомість, площа якої перевищує 60 квадратних метрів.
Нерухомість
Українцям до 1 липня потрібно сплатити податок на нерухомість і дорогі авто / УНІАН

Згідно з Податковим кодексом, українцям до 1 травня потрібно подати до Державної податковоъ служби щорічну декларацію, відповідно до якої до 1 липня потрібно буде сплатити податки на доходи. Главред розбирався, кому і скільки доведеться платити.

Що оподатковується

Зазначимо, що українцям щорічно потрібно оплачувати одразу кілька податків на отримані протягом року доходи. Зокрема, 162 стаття Податкового кодексу передбачає, що фізичні соби (резиденти і нерезиденти) повинні сплачувати податок на доходи. Зокрема, фізособи-резиденти, тобто ті, які проживають і володіють майном в Україні, повинні сплачувати податок на дохід від:

  • незалежної професійної діяльності (тобто під час роботи "на дому") - 18%;
  • цінних паперів - 18%;
  • винагороди та інших виплат за договором - 18%;
  • подарунків та нецільової благодійності – 18%;
  • продажу та оренди нерухомості - 5% і 18% відповідно.

Дохід від нерухомості: кому потрібно його платити

Податок на нерухомість потрібно сплачувати в разі, якщо одному власнику належить квартира загальною площею понад 60 квадратних метрів або будинок – більше 120 (незалежно від їх кількості). Крім того, якщо у власності знаходяться різні типи об'єктів, то, щоб оплачувати податок, їх площа повинна бути більше 180 кв. м. Тобто, якщо ви володієте одночасно квартирою/квартирами і житловим будинком або їх частинами, то податок сплачується, якщо загальна площа майна перевищує ці 180 "квадратів".

відео дня

При цьому додатковим податком "на розкіш" у 25 тисяч гривень оподатковуються об'єкти житлової нерухомості, загальна площа яких перевищує 300 квадратних метрів для квартир і 500 квадратних метрів для житлових будинків. У цьому випадку, платити податок доведеться окремо за кожен такий "великогабаритний" об'єкт.

Якщо нерухомість перебуває у спільній частковій або спільній сумісній власності кількох осіб, визначення платників податків відбувається наступним чином:

  • якщо об'єкт житлової / нежитлової нерухомості перебуває у спільній частковій власності кількох осіб, то кожен з них сплачує податок за свою частину;
  • якщо об'єкт житлової / нежитлової нерухомості перебуває у спільній сумісній власності кількох осіб, але не розділений в натурі (наприклад, не має окремих входів або є неподільним), платником податку є одна з таких осіб-власників, яку визначають власники за їх згодою або за рішенням суду.
  • якщо об'єкт нерухомості в спільній сумісній власності декількох осіб і розділений між ними, то податок також платять кожен з власників частин.

При цьому, якщо квартира, що підпадає під сплату податку записана тільки на одного з членів сім'ї, то в такому випадку за "зайві" метри можна буде не платити.
"Платник податків може звернутися з документами до податкової, надати свідоцтво про шлюб і повідомити, що майно було придбано в шлюбі. Згідно з Сімейним кодексом, воно є спільним і платник має право на скасування рішення про сплату податків, бо в даному випадку норма про 60 квадратних метрів застосовується до кожного з подружжя", - пояснив у коментарі Главреду юрист Ростислав Кравець. І додає, що те саме стосується і будинків, що перевищують норму в 120 квадратних метрів, але придбаних подружжям у шлюбі - за перевищення теж нічого не потрібно буде платити.

читайте також"Різке зростання цін товарів і послуг": податок на Google загрожує українцям неприємними сюрпризамиВарто зазначити, що податкова ставка в регіонах може відрізнятися. Це пов'язано з тим, що у місцевої влади є право розраховувати її самостійно, проте загалом ставка не повинна перевищувати 1,5% від розміру мінімальної заробітної плати на 1 січня поточного року за 1 квадратний метр (у 2021 році – 4723 гривні). Наприклад, у Києві цей показник становить 70,84 гривні, а в переважній більшості регіонів не перевищує 0,5%, тобто не більше 23,6 гривень.

Оплатити податок на нерухомість можна протягом 60 днів з моменту отримання податкового повідомлення за місцем реєстрації (реквізити будуть вказані всередині цієї квитанції) до 1 липня 2021 року.

За несплату податку передбачаються і штрафи - 10% від суми податку, якщо прострочення становить до 30 днів і 20% від суми, якщо прострочення платежу становить більше 1 місяця.

Водночас, після того, як закінчився термін погашення, на суму податкового боргу нараховується пеня - 120% річних на розмір облікової ставки Національного банку України (у 2021 році вона становить 6,5%).

Примітно, що у разі відсутності повідомлення (наприклад, якщо платник податку змінив місце реєстрації або не живе за ним, а також у разі виїзду за кордон), він не нестиме відповідальності за несплату.

Крім того, податок на нерухомість оплачується власником і в разі здачі її в оренду. У такому випадку фізична особа сплачує податок на дохід у розмірі ставки ПДФО у 18% та 1% військового збору (за умови, якщо платник податків вказав нерухомість як таку, що здається в оренду - наприклад, завірив договір про оренду у нотаріуса або є ФОПом та вказав адресу житла як основну у податковій).

Податок на дорогі авто

читайте також"Ідіотська ініціатива": експерт пояснив, що не так з податком для заробітчанТі українці, які володіють машинами вартістю понад 375 розмірів мінімальної зарплати, тобто понад 1 771 125 гривень і віком не більше п'яти років, повинні будуть заплатити податок у 25 тисяч гривень за кожну. На це відводиться 2 місяці з моменту вручення квитанції за місцем реєстрації.

Причому в разі несплати, згідно 267 статті Податкового кодексу, сума податку може зростати на 10% при оплаті в перші 90 днів і на 20% - після.

Податки ще можуть переглянути

Не виключено, що ставки податків можуть переглянути, оскільки парламент незабаром може розглянути законопроекти, які подані президентом і стосуються декларування доходів громадян.

Зокрема, до "пільгових" активів, тобто до об'єктів, які можна не декларувати зовсім, пропонується віднести:

  • квартиру не більше 120 кв. м. або житловий будинок до 240 кв. м.;
  • нежитлові комерційні будівлі до 60 кв. м;
  • земельні ділянки в межах площ для приватизації;
  • один особистий транспортний засіб некомерційного використання з об'ємом двигуна до 3 000 куб. см, або вартістю до 375 мінімальних зарплат станом на 1 січня 2021 р., або пасажиромісткістю до 10 чол.,
  • інші активи, вартість яких на дату завершення періоду декларування становить сумарно не більше 400 000 грн.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти