Провал Путіна на Кавказі: експерт пояснив, як РФ програла Туреччині Карабах

13 грудня 2020, 16:19
Москва штучно підтримувала конфлікт у Карабасі, переконаний Андрій Піонтковський.
Путін Ердоган
Володимир Путін і Реджеп Ердоган / GettyImages

Результати війни за Нагірний Карабах говорять про повну втрату Росією впливу на Південному Кавказі.

Як підкреслив російський політолог і публіцист Андрій Піонтковський в інтерв'ю Апостроф, це показує провал всієї політики Росії на пострадянському просторі.

"Ця втрата контролю вже побічно впливає на Україну, тому що це найяскравіший прояв провалу всієї політики Росії на пострадянському просторі", - зазначив експерт.

За його словами, Москва штучно підтримувала конфлікт в Карабасі, щоб через нього погрожувати і шантажувати Вірменію і Азербайджан і зберігати свій вплив на них.

Публіцист переконаний, що РФ за допомогою війни в Карабасі намагалася "покарати" прем'єра Нікола Пашиняна.

"У цьому ідея Москви. Вони думали покарати Пашиняна, дати азербайджанцям захопити пару районів, а потім Путін спуститься весь в білому і як миротворець розведе сторони, які повинні будуть залишитися йому вдячні. Але з'явився новий фактор - Туреччина, яка блискуче підготувала азербайджанську армію. І все закінчилося зовсім не за сценарієм Путіна", - додав Піонтковський.

читайте також"Проломимо голову": Алієв пригрозив Вірменії після відновлення боїв за Карабах

  • 27 вересня, Вірменія та Азербайджан почали бойові дії в районі Нагірного Карабаху.
  • Сторони звинуватили один одного у взаємних обстрілах, в результаті яких є загиблі.
  • Президент Азербайджану Ільхам Алієв заявив, що військова операція в Карабасі є відповіддю на артилерійський обстріл з боку противника, в якому загинули азербайджанські мирні жителі.
  • Азербайджан, Вірменія і Росія 9 листопада підписали угоду про завершення війни в Нагірному Карабасі. Згідно з домовленостями, Регіон повинні покинути вірменські збройні сили і військові формування НКР. На новій лінії розмежування розміщуються війська РФ.

Історія війни за Нагірний Карабах

  • На початку 1990-х років в результаті збройного конфлікту з Вірменією і вірменським населенням Нагірного Карабаху Азербайджан втратив контроль над цією територією.
  • Режим припинення вогню між Вірменією і самопроголошеною Нагірно-Карабахською республікою, з одного боку, і Азербайджаном, з іншого боку, був встановлений в травні 1994 року.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти