"Велике будівництво" Зеленського на залізниці: 130 локомотивів з Франції їздитимуть Україною

8 лютого 2022, 18:30оновлено 8 лютого 2022, 19:00

Україна та Франція фіналізували домовленості щодо закупівлі 130 електротягів від компанії "Alstom" для оновлення вантажного парку Укрзалізниці. Оновлення залізничної інфраструктури України є одним з головних пріоритетів програми президента Володимира Зеленського "Велике будівництво", повідомляє пресслужба Мінінфраструктури.

У вівторок, 8 лютого, у присутності Президента України Володимира Зеленського та Президента Франції Еммануеля Макрона був підписаний протокол про співробітництво, який фіксує ключові домовленості між компаніями.

"Проєкт є частиною пакету макрофінансової підтримки Французької Республіки для України, яка зокрема передбачає цільове пільгове кредитування. Завдяки цьому Україна найближчим часом зможе оновити парк вантажних електротягів", – йдеться у повідомленні.

відео дня

Міністр інфраструктури Олександр Кубраков наголосив, що договір означає не просто домовленість про постачання локомотивів. Для України це значний крок до повноцінної інтеграції у економічну систему та транспортну мережу Євросоюзу.

У договорі йде мова про 130 нових електротягів, з яких 50 працюють на змінному струмі і 80 є двосистемними, що можуть працювати і на змінному, і на постійному струмі. Ще одною особливістю контракту є те, що Україна має авансом заплатити лише 15% від загальної суми договору. Решта коштів буде надана у вигляді фінансової позики на 14 років казначейством Франції та банківським консорціумом.

Перемовини щодо цієї угоди почалися ще в 2018 році, тривали три роки і завершились минулого року підписанням відповідної міжурядової угоди, а також ухваленням закону "Про ратифікацію Рамкової угоди між Урядом України та Урядом Французької Республіки щодо офіційної підтримки оновлення парку вантажних електровозів акціонерного товариства "Українська залізниця" № 1607-ІХ, який Верховна Рада підтримала 1 липня.

Як раніше повідомив координатор програми "Велике будівництво" і заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко, до 2024 року планується електрифікація щонайменше 500 км колій, що забезпечить швидкісне залізничне сполучення між усіма обласними центрами України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти