Який регіон "потрясе": в Україні очікується землетрус

5 серпня 2024, 18:47
11440
Потужний землетрус в найближчі роки накриє нашу країну - сейсмологи б'ють на сполох і закликають місцеву владу дослухатися.
Який регіон
В Україні існує ризик серйозного землетрусу

В Україні найближчими роками очікується землетрус магнітудою 7-7,5 балів. Деталями в розмові з Суспільним поділився геофізик Володимир Шляховий.

За його словами, до таких природних явищ треба ставитися дуже серйозно, адже вони становлять небезпеку для всієї України. Шляховий попереджає, що поштовхи у 7-7,5 балів мають статись в сейсмоактивній зоні Вранча.

відео дня

Вчений розповів про регіон, який може стати найбільш сейсмічно активною зоною. Спілкуючись з журналістами, експерт заявив, що тільки за останні 14 років на Полтавщині сталося 15 землетрусів та озвучив кілька причин такого явища. Землетруси переважно відбуваються по лінії Перещепине – Карлівка – Зачепилівка.

Найбільший удар був 3 лютого 2015-го року поблизу Гадяча. Тоді за школою Ріхтера землетрус оцінили у 4,7-4,8 балів.

У земних надрах є напруження і тиск завжди, і якщо додаткові якісь збурення є і впливи, то може статися і землетрус. Більшість землетрусів на Полтавщині сталися на глибині від 5 до 11 кілометрів. Механізм подій цих землетрусів однотипний. Тобто причина завжди одна і та ж, — йдеться в науковій роботі сейсмографа.

Шляховий стверджує, що допомагати сейсмографам у визначенні точних причин землетрусів повинна, у першу черга, місцева влада. Оскільки без додаткового фінансування наукова установа не зможе зробити точні висновки.

''Без нормальних ґрунтовних досліджень зробити висновки вченим складно. У цьому має бути зацікавлена місцева влада. Ми працюємо на ентузіазмі переважно. Раніше у нас дослідження проводила група у 12 людей у мене були, а тепер одна чи дві людини'', — говорить Володимир Шляховий.

Найголовніше, що зараз необхідно – це навіть не апаратура, а фахівці, пояснює науковець.

На що також варто звернути увагу?

Землетрусів, на щастя, найближчі дні не очікується, однак натомість інша жорстка магнітна буря атакувала країну. Щоб звести до мінімуму її негативний вплив, експерти радять не нехтувати правилами здорового життя. Порадуйте організм сезонними фруктами, рибою і горіхами. Також надайте перевагу довгим прогулянкам і фізичним вправам.

До речі, незабаром Україну також чекатиме спека +40 градусів. Синоптикиня Наталія Діденко поділилася, коли температура повітря знову почне підійматися.

Прогноз погоди на серпень для українців загалом не дуже втішний. Варто бути готовими до жорстких ситуацій, адже на Україну чекають грози і сильні пориви вітру.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти