Угода з Путіним щодо СП-2 і перезапуск Донбасу: дипломат розповів про пропозицію Меркель Зеленському

14 серпня 2021, 09:02
Україні доведеться вибирати з тих варіантів, які вже будуть узгоджені з Путіним, сказав Павло Клімкін.
Меркель
Меркель скаже Зеленському, що йому перед зустріччю з Байденом треба буде зробити вибір - дипломат / УНІАН

Канцлерка ФРН Ангела Меркель під час зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським запропонує низку сценаріїв, які на той час вже будуть узгоджені з президентом РФ Володимиром Путіним. Йдеться про питання, пов'язані з Північним потоком-2, продовженням транзиту газу через українську ГТС і перемовинах щодо Донбасу. Меркель виступить з ініціативою перемовного порядку денного Зеленського для дискусії з Байденом. Про це заявив український дипломат, колишній міністр закордонних справ Павло Клімкін.

У ефірі телеканалу Україна 24 він розповів про те, що Меркель у Москві погодить з Путіним питання Північного потоку-2 і ситуацію з транзитом газу через Україну. Для Німеччини та США продовження прокачування газу шляхом української газотранспортної системи є червоною лінією. Крім цього, вона виступає з ініціативою перезапуску перемовин щодо Донбасу.читайте такожАнгела Меркель псує всю красу

"Спочатку, щоб здаватися успішною, вона поїде до Путіна. Їй потрібно узгодити декілька ключових речей. По-перше, ситуацію навколо "Північного потоку-2", і що все ж таки Путін дотримуватиметься своєї понятійної домовленості, що транзит триватиме, а це червона лінія і для США, і для Німеччини. І друге - вона дуже хоче перезапустити донбаський процес", - вважає Клімкін.

За його словами, німецька канцлерка під час зустрічі з президентом Зеленським скаже йому, що треба зробити вибір, щоб внаслідок цього з'явився перемовний порядок денний на зустріч з Байденом.

Що вона зробить? Вона приїде до Зеленського і скаже: "Володимир, треба йти вперед, ось бачиш, мене незабаром не буде, вибори у Німеччині, хто буде канцлером, незрозуміло. Я ось 7 років переживала за Україну, ти думаєш, наступний канцлер турбуватиметься за Україну?" І я недалекий від істини, я знаю, як Меркель розмовляє. І потрібно щось вибирати, тому що потім поїдеш до Байдена, і якщо домовишся, то закріпиш свої результати, якщо ні – то про що говорити?"- додав Клімкін, підкресливши, що вибір варіантів вирішення проблеми після того, як все було узгоджено з Путіним, це "дуже погано" для країни.

Зустріч Зеленського з Меркель

Президент України Володимир Зеленський 22 серпня проведе перемовини з канцлеркою ФРН Ангелою Меркель, яка приїде з візитом до Києва. Сторони обговорять важливі питання співпраці двох держав.

Прессекретар українського гаранта Сергій Нікіфоров уточнив, що Зеленський і Меркель обговорять питання гарантій безпеки України внаслідок запуску російського газопроводу Північний потік-2.

Пізніше стало відомо, що німецька канцлерка Ангела Меркель 20 серпня відвідає з візитом Москву. Вона проведе перемовини з президентом Росії Володимиром Путіним.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти