Чи дасть Путін померти Навальному у тюрмі

20 квітня 2021, 10:28
Люди такого рівня популярності, як Навальний, в російських в'язницях не гинуть. Але навіть якщо це станеться, Путін не боїться наслідків.
Чи дасть Путін померти Навальному у тюрмі
США пригрозили РФ наслідками через погіршення здоров'я опозиціонера Навального / Reuters

Заяви про погіршення здоров'я російського опозиціонера Олексія Навального - це адвокатські маневри. Це - стандартний прийом в ситуації, коли є можливість зачепитися за щось, щоб полегшити затриманому умови утримання.

Я абсолютно впевнений, що з Навальним найближчим часом нічого відбуватися не буде просто тому, що після отруєння він повертався до Росії здоровим. Крім того, російська пенітенціарна система не дасть нічому подібному статися. Люди такого рівня популярності, як Навальний, у російських в'язницях не гинуть - їм будуть влаштовувати примусове годування і багато чого іншого, що вкрай неприємно для людини і є різновидом тортур, але точно не дадуть процесу зайти занадто далеко.

Переведення Навального з колонії в стаціонар на тлі заяв США про наслідки у разі смерті Навального - це більше наслідки його голодування, а не прояв слабкості з боку РФ. Тому що вимоги Навального тюремники не можуть і не збираються виконувати. Наприклад, вимога про допуск лікарів ззовні, хоч і передбачена законом, але це відбувається в крайніх випадках, коли до цього є показання. Крім того, про це повинні попросити і лікарі колонії, які критично не довіряють стороннім медикам.

відео дня

читайте такожЧому в Росії затихли мітинги на підтримку НавальногоТобто ситуація патова і як її вирішити абсолютно неясно. Адже коли людина увійшла в процес голодування, як це зробив Навальний, вийти з неї, не домігшись задоволення своїх вимог, означатиме для неї втрату обличчя. А російська система, в свою чергу, докладе всіх зусиль, щоб не йти на компроміс.

Оскільки Кремль розуміє, що для нього не буде ніяких реальних наслідків. Адже що може зробити США, якщо навіть у разі війни з Україною проти Росії не було жодних санкцій, які б дозволили її зупинити?! Яскравий тому приклад - санкції США проти Росії щодо держборгу, в ключі яких був обраний найбезпечніший варіант. Безумовно, Захід якось відреагує, але Путін цієї реакції явно не боїться.

Єдине вразливе місце - будівництво Північного потоку-2, тому що будь-які "косяки", пов'язані з діями Росії, будуть усіляко йому заважати.

Що ж стосується внутрішньополітичної ситуації, то незважаючи на всі зусилля штабу Навального, за півтора місяці їм мені вдалося зібрати 500 000 чоловік підписатися під мітинг, хоча їх розслідування про палац Путіна подивилися кілька десятків мільйонів людей. Це говорить про те, що теми, які піднімає штаб Навального хвилюють людей, але вони не готові виходити за них під кийки. Тому що настрої в російському суспільстві по відношенню до Навального далеко не такі, як хотілося б їх бачити прихильникам опозиціонера. Громадяни не особливо готові вписуватися за тих, хто сидить, що простежувалося не тільки на Навальному, але і на цілій низці інших ув'язнених.

Ілля Пономарьов, депутат Державної Думи Російської Федерації 2007-2016 рр., спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти