StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Як правильно святкується Трійця у 2020 році – від дати до традицій

24 травня 2020, 06:49оновлено 27 травня 2020, 01:04
Трійця має особливі прикмети і традиції, порушення яких – великий гріх. Главред вирішив нагадати, як і коли святкується Трійця в 2020 році.
Трійця 2020 - що потрібно зробити на свято, головні традиції
Трійця 2020 - що потрібно зробити на свято, головні традиції / Колаж Главреда

Трійця 2020 – і католицька, і православна – святкується 7 червня. В цьому році дати свят збіглися.

Українцям Трійця подарує ще й додатковий вихідний – 8 червня, в понеділок. Як раз буде час переробити всі домашні справи – адже на саму Трійцю працювати не можна: будь-яка фізична праця (якщо це не робоча зміна та не допомога ближньому) – в таке велике церковне свято є гріхом.

На Трійцю треба сходити до церкви, щоб подякувати Богові за всі його милості і помолитися за себе і рідних. Або зробити це вдома, якщо вийти у храм з якоїсь причини не вийшло.

відео дня

У церкві цього дня прийнято святити трави (переважно лікувальні: м'яту, мелісу, любисток тощо) і гілки берези.

При цьому є дві рослини – які не святять на Трійцю і не прикрашають ними будинок. Це осика і верба.

Верба благословенна, але є деревом Вербної неділі, а не Трійці. А осика, навпаки, має погану славу: з неї був зроблений хрест, на якому розіп'яли Христа, і на ній же зрадник Іуда повісився.

читайте такожВселенська батьківська субота – як треба поминати перед Трійцею 2020З інших заборон варто пам'ятати про заборону відвідувати кладовища (поминають рідних в Троїцьку батьківську суботу, що проходить напередодні). При цьому ховати на Трійцю можна: священики кажуть, що Господу видніше, коли покликати свого раба на Небеса, а справа людська – гідно відправити того в останній шлях.

Також не можна лаятися, купатися, ходити в ліс і стригтися. Перше – це традиційна заборона будь-якого церковного свята. А от моменти, чи можна стригтися на Трійцю і чи можна купатися на Трійцю і гуляти по лісу – пов'язані з народними прикметами і повір'ями.

Що стосується лісу і купань – то, за повір'ям, на Трійцю вирує лісова і водяна нечисть. Через страх потрапити в їхні перетинчасті лапи наші предки і встановили заборону на купання.

А стрижку церква не забороняє – просто в старовину так склалося, що на духовні свята прийнято було більше дбати про душу, ніж про тіло. Тим більше що цяцьковані зачіски (адже заради цього і ходять до перукаря в салон) у багатьох віруючих асоціюються зі смертним гріхом – марнославством. А його проявам під час церковних свят ніяк не місце. Тому й намагаються перенести похід до майстра на інший день.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти