Ракетна атака Росії на енергетику була помстою за болючі для неї удари по нафтопереробці – Рябцев

23 березня 2024, 16:11
Ракетні удари Росії по енергетичних об’єктах України триватимуть, але будуть не настільки масованими, вважає експерт Геннадій Рябцев.
Росіяни продовжать атакувати українську енергетику, бо їм боляче дивитися на палаючі в РФ НПЗ – Рябцев
Путін мститься за удари по НПЗ у Росії, тому намагається зруйнувати енергетику України – Рябцев / Главред

Країна-агресор Росія знову згадала про українську енергетику, яку майже не чіпала взимку, і, дочекавшись весни й тепла, раптом завдала масованого ракетного удару по енергетичних об’єктах по всій країні. Ракетна атака росіян 22 березня на енергетику України була найбільшою від початку повномасштабного вторгнення. Відбулися численні влучання по об’єктах інфраструктури та енергетики в Харкові, Запоріжжі, Дніпрі, Кривому Розі, Хмельницькій, Івано-Франківській, Вінницькій, Львівській та Одеській областях. Лише по ДніпроГЕСу було вісім "прильотів", а Харків було повністю знеструмлено.

Директор спеціальних проєктів науково-технічного центру "Психея", експерт з державної політики в паливно-енергетичному комплексі Геннадій Рябцев в інтерв’ю Главреду розповів, чим була обумовлена масштабна ракетна атака росіян на енергетичні об’єкти України, якої шкоди цей обстріл завдав нашій енергетичній системі, і як швидко вона зможе відновитися, наскільки болючими були удари по ДніпроГЕС, та чому найбільше Росія била по Харкову.

Чому Росія здійснила настільки потужний обстріл енергетичної інфраструктури зараз, навесні, коли перебої в постачанні тепла та електроенергії не такі критичні, як взимку? В чому тут логіка?

відео дня

Я вже давно не шукаю логіки в діях російських збройних сил і військово-політичного керівництва Російської Федерації. Якщо говорити про те, чому удар був завданий Росією саме по енергетичній інфраструктурі, то, скоріше за все, росіянам було дуже боляче спостерігати, як палають у РФ нафтопереробні заводи. Та єдине, що в такій ситуації могла вдіяти Російська Федерація – віддати все, що вона виробила на своїх військових заводах за останні місяці, і порозкидати по території України, сподіваючись, що щось кудись влучить.

Влучили під час цієї атаки багато куди. Як ви оцінюєте наслідки ударів 22 березня Росії по енергетиці?

Так, багато – було 59 влучань. Але, на жаль чи на щастя, не всі вони були точними. В мережі поширюють кадри начебто влучання по греблі ДніпроГЕС, але насправді влучання було в тролейбус, на жаль, із людьми. Оскільки почалася пожежа, це сприйняли як атаку саме на греблю.

А далі ворог цілив у низку енергетичних об’єктів: як завжди, Бурштинська, як завжди Криворізька і Придніпровська ТЕС, як завжди, Ладижинська, як завжди, Харківська та Одеська ТЕС. Працівники цих об’єктів уже не вперше відновлюють обладнання після атак Російської Федерації. Тобто набір об’єктів той самий, жодних нових цілей росіяни не знайшли. Вони б’ють туди, куди били й раніше, сподіваючись пошкодити ще щось.

Пошкодження є. Слід визнати, що 59 влучань, хоча й не високої точності, все-таки є влучаннями. І це означає, що енергетикам доведеться попрацювати, але вони знають, що робити в таких випадках. Відповідні резерви потужності зараз є, щоб усе потрібне замінити, є також і певний резерв обладнання, хоча й не на всіх пошкоджених об’єктах.

Тому зараз, протягом декількох діб, оператори системи передачі і розподілу зможуть налагодити постачання електричної енергії до регіонів, що постраждали. Є низка районів і населених пунктів, де будуть запроваджені графіки стабілізаційних вимкнень. Це стосуватиметься трьох районів Сумщини, чотирьох районів Дніпропетровщини, скоріше за все, Одеси і прилеглих районів, а також Харкова. Плюс Донеччина, але там завжди перебої з електрикою.

Також є побоювання стосовно ще чотирьох областей, але, скоріше за все, там вимкнення будуть лише аварійні. Тобто не будуть запроваджуватися графіки стабілізаційних вимкнень, а будуть лише аварійні вимкнення, які відбувалися лише під час обстрілу і триватимуть близько доби після обстрілу.

Тобто за графіками певним районам доведеться жити всього кілька діб?

Не знаю. Зокрема, щодо Дніпропетровщини не можу цього гарантувати. Щодо Харкова теж не можу сказати однозначно – так, відновлення відбуватиметься, але не знаю, в якому режимі. Адже по Харкову росіяни випустили все, що могли.

На мій погляд, зараз прекрасний час для того, щоб атакувати військові об’єкти в Білгородській народній республіці. Росіяни по Харкову випустили ракети С-300, тож там, думаю, якраз утворилися дірки в захисті, тож цим потрібно скористатися.

В Укренерго, власне, зазначили, що найбільше енергосистема зруйнована в Харкові. Чому саме Харків найбільше постраждав?

Просто по Харкову легко бити. До того ж С-300 не збивається. Ця ракета взагалі не призначалася для ураження наземних цілей, тільки повітряних. А точність у неї взагалі ніяка, тому що її не веде оператор. Якщо ціль повітряна, то оператор може супроводжувати ракету, а якщо наземна, то він пуляє її, ракета рухається за балістичною траєкторією, а далі ніхто не знає, куди вона влучить. Тому по Харкову і запускається велика кількість ракет – аби хоч кудись влучити. От росіяни і навлучали там в об’єкти, які жодного стосунку не мають ані до критичної, ані до воєнної інфраструктури. Противник щось там розповідає, що він уразив танковий завод, але ракета впала поруч, на житлові будинки.

Давайте повернемося до влучання у ДніпроГЕС. Чи створить це якісь загрози для Запорізької АЕС, як про це пишуть російські канали?

Ще раз наголошую, що жодних влучань у ДніпроГЕС, саме в греблю, не було – було влучання в тролейбус, який курсував цією греблею. Тож гребля ціла, а, відповідно, ніякої загрози її руйнування немає. Греблю було збудовано за радянських часів, і вона може витримати не лише влучання керованої авіаційної ракети. Щоб її зруйнувати, потрібна або злочинна халатність, як це було на Каховській ГЕС, або теракт, але він навряд чи може відбутися, оскільки охорону цього об’єкта було посилено через вторгнення.

Щодо Запорізької АЕС, то вкотре була виведена з ладу Придніпровська високовольтна лінія електропередач, тому що пошкоджено трансформаторне обладнання. І тому ЗАЄС знову без постачання електричної енергії основною лінією електропередач. Але там є постачання й іншими лініями електропередач, плюс резерви дизельного палива, які там також наявні. Тому це чергове переривання постачання електроенергії якоїсь ядерної небезпеки не містить, оскільки там усі реактори в режимі зупину: лише один працює в режимі гарячого зупину, а решта в режимі холодного зупину.

Тому ядерної небезпеки зараз немає, якихось інцидентів за цією лінією не передбачається.

Крім того, все на ЗАЕС збудовано так, щоб убезпечити її від будь-яких негараздів. Навіть якщо щось там буде проривати, її не змиє.

За вашим прогнозом, чи будуть найближчими днями нові атаки на енергетику?

Вони триватимуть, але будуть не настільки масованими, тому що зараз росіяни випустили все, що могли.

Ви на самому початку сказали про те, що це була відповідь Росії на удари по її нафтопереробці. Наскільки, з вашої точки зору, були болючими наші удари по НПЗ?

Якби удари по нафтопереробці не були болючими для Росії, цієї атаки на нашу енергетику не було б. Це емоційна атака, яка точно була проведена з розпорядження Путіна. Тобто це виключно емоційна реакція на доповідь, яку зробили Путіну.

Якщо наші удари по НПЗ будуть тривати, це може мати для Росії достатньо вагомий ефект, у тому числі економічний.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти