Facebook та Instagram не працюють: глобальний збій "поклав" найпопулярніші соцмережі

5 березня 2024, 18:26оновлено 5 березня, 19:19
Користувачі додатків корпорації Meta не можуть зайти на свої акаунти в соцмережах.
Facebook Стався
глобальний збій у Google, Meta і не тільки / Колаж: Главред, Фото: Pixabay/LoboStudioHamburg

У світі стався глобальний збій, унаслідок якого не працюють одні з найпопулярніших соцмереж і застосунків. Дані про збої опублікували на сайті downdetector.

Станом на 18:00 5 березня у світі "лежить" Facebook, Instagram, які належать американській корпорації Meta. Користувачів, які були зареєстровані у Facebook, "викинуло" з акаунтів, а в Instagram з'являється вікно, яке вказує на те, що наразі неможливо завантажити сторінку.

Також збій стався і в Google, YouTube, Discord, Twitter і багатьох інших. За останні 24 години було зафіксовано скарги:

відео дня
  • Facebook - 579 668
  • Instagram - 91 548
  • Google - 1 130
  • YouTube - 4 854
збій
Стався глобальний збій у Google, Meta і не тільки / фото: скріншот downdetector

Користувачі Telegram помітили неполадки і в цьому додатку. Багато хто зазначає, що він довго "думає".

Через що міг статися збій

За даними гонконгської компанії HGC Global Communications Limited, у Червоному морі було перебито чотири підводні телекомунікаційні кабелі з 15-ти. Вони з'єднують Європу, Африку та Азію. На них припадає 25% трафіку в регіоні.

Представник HGC розповів агентству АР про те, що пошкодження розташовані в південній частині Червоного моря, яку контролює Ємен. Таким чином можна припустити, що саме хусити перебили кабелі ще 24 лютого. Однак наразі невідомо, як саме вони були пошкоджені. Не виключається й варіант, що ці кабелі могли бути пошкоджені якорем.

Зазначається, що знищення кабелів сталося через кілька тижнів після того, як офіційний уряд Ємену попередив про можливий напад повстанців-хуситів на кабелі. Вони продовжують атакувати кораблі та судна в Червоному морі. Водночас лідер єменських повстанців Абдель Малек аль-Хуті відкидає всі звинувачення.

Представник південноафриканської Seacom повідомив CNN, що роботи з відновлення вдасться розпочати лише через місяць. Така затримка пов'язана з необхідністю отримати дозвіл для підводних робіт, а ця процедура в цьому регіоні займає багато часу. Поки кабелі не буде відновлено, весь інтернет-трафік буде перенаправлено.

Хто такі хусити?

Хусити - воєнізоване угрупування шиїтів-зейдитів, яке діє на території Ємену. Групу названо за іменем її засновника і колишнього керівника Хусейна аль-Хусі, якого вбила єменська армія у вересні 2004 року. Він підняв антиурядовий заколот і звинуватив владу Ємену в дискримінації зейдитського населення. У лютому 2010 року між хуситами і владою Ємену було підписано угоду про припинення вогню.

У листопаді 2014 року Рада Безпеки ООН наклала санкції на військових лідерів угруповання Абдель-Халіда аль-Хуси і Абдаллаха Яхью аль-Хакіма за "загрозу миру, стабільності країни, і перешкоду політичному процесу". 19 жовтня 2023 року, у розпал війни між Ізраїлем і ХАМАС, хусити, що раніше захопили владу вступили у війну на боці ХАМАС. Вони застосували проти Ізраїлю ракети і безпілотні літальні апарати. Про це повідомляє Вікіпедія.

Атаки на кораблі в Червоному морі

Хусити, які контролюють більшу частину Ємену, націлилися на судноплавні шляхи у Червоному морі, щоб продемонструвати свою підтримку палестинському ісламістському угрупованню ХАМАС. Ці напади порушили міжнародну торгівлю на ключовому маршруті між Європою та Азією.

Хусити почали переслідувати комерційні судна після того, як Ізраїль розпочав повітряну і наземну кампанію в Секторі Гази. Повстанці пообіцяли не зупинятися доти, доки Ізраїль не припинить атаку.

У ніч на 12 січня Сполучені Штати Америки та Велика Британія завдали ударів по цілях, пов'язаних із повстанцями-хуситами в Ємені. Вибухи прогриміли в Ходейді, Таїсі, Сааді. Цю інформацію офіційно підтвердив глава Білого дому Джо Байден і прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак.

17 січня США внесли хуситів до переліку світових терористичних організацій та наступного дня здійснили чергові удари по позиціях бойовиків. Також США запровадили санкції проти ключових осіб єменських хуситів за їхню підтримку терористичних актів проти торговельного судноплавства в Червоному морі.

25 січня США закликали Китай переконати Іран вплинути на хуситів і вмовити їх припинити атаки.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти