Україна має більше Patriot, ніж повідомлялося офіційно: Зеленский здивував натяком

13 вересня 2024, 20:33
220
Україні постійно бракує зенітних ракет для Patriot, тому військові змушені економити на боєприпасах, розповів президент.
Україна має більше Patriot, ніж повідомлялося офіційно: Зеленский здивував натяком
Україні бракує зенітних ракет для Patriot / Колаж: Главред, фото: Офіс президента, US Army

Україна, ймовірно, має більше зенітно-ракетних комплексів Patriot, ніж заявлялося публічно. Хоча офіційно відомо про чотири системи, реальна ситуація є кращою. Про це натякнув президент України Володимир Зеленський на міжнародному форумі Ялтинська європейська стратегія.

"Ви сказали, що у нас чотири "Петріоти". Я не можу казати, скільки. Але я так би сказав: їх недостатньо, але, слава богу, реальність більш позитивна, ніж офіційна інформація", - сказав він.

Водночас президент підкреслив, що важлива не лише кількість систем ППО, але й можливість їх роботи. За його словами, Україні постійно бракує зенітних ракет, через що українській захисники змушені економно їх витрачати.

відео дня

"Такий приклад, як працюють наші фахівці, які великі молодці. Бажано дві ракети на ціль, а вони – знаєте, як українці – краще одну... В цьому гуморі і трагедія, тому що у них просто недостатньо цих ракет. Ось вам і вся економія, і на це треба звертати увагу", - розповів Зеленський.

Україна має більше Patriot, ніж повідомлялося офіційно: Зеленский здивував натяком
Що відомо про ЗРК Patriot / Інфографіка: Главред

ЗРК Patriot

Patriot - американська система. Вона є в арсеналі США і ряду країн НАТО. Комплекс прийняли на озброєння сорок років тому і з тих пір кілька разів серйозно модернізували. Він ефективно збиває крилаті ракети і безпілотники.

Комплекс Patriot може контролювати до півсотні цілей і при цьому стріляти одночасно по п'яти з них. При цьому розмір і висота польоту ракети, літака або дрона, які треба збити, особливого значення не мають.

Універсальний засіб протиповітряної оборони позиційних районів військ на середніх і великих висотах. Забезпечує протиракетну оборону (ПРО) на рівні армії США.

Вартість поставки 9 батарей (по 4 ПУ на батарею) систем Patriot може доходити до $9 млрд (включає в себе: 36 ПУ ЗУР PAC-3 (9 батарей по 4 ПУ), 288 ЗУР PAC-3, 216 зур з удосконаленим наведенням GEM-t, 10 комплектів РЛС з фазованою решіткою, 10 контрольних станцій захоплення цілі).

Вартість пуску однієї ракети становить близько 3 млн дол. США.

Надання Україні систем Patriot - останні новини

Нагадаємо, президент Румунії Клаус Йоганніс підписав указ про передачу Україні системи протиповітряної оборони Patriot. Указ набув чинності 5 вересня після ухвалення законопроєкту Сенатом і Палатою депутатів Румунії. З

Президент України Володимир Зеленський подякував президенту Румунії Клаусу Йоганнісу, уряду та парламенту Румунії за рішення надати Україні систему ППО Patriot. Зеленський підкреслив, що це важливий внесок у захист українського неба та цивільної інфраструктури від російських атак.

Як повідомляв Главред, США планують надати Україні 7 системи Patriot. Також Україна очікує на Patriot з Ізраїлю.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти