Російська вакцина - гібридне зло Кремля

31 березня 2021, 10:08
Вакцину використовують не заради порятунку людей, а для виклику політичних криз по всьому світу.
Супутник V
Супутник V / Reuters

Прем'єр-міністру Словаччини Ігорю Матовичу довелося залишити свій пост після того, як коаліційні партнери відмовилися брати участь в його уряді. Відставка Матовича стала головною умовою збереження правлячої коаліції. І в результаті Матович поступився своєю посадою міністру фінансів з власної партії Едуарду Хегеру, а сам вирішив пересісти в його крісло.

У будь-якому випадку до колишньої популярності Матовича, якого в рідній країні називали "словацьким Зеленським", новому прем'єру далеко.

Чому ж Матовичу довелося відмовитися від влади? А тому що "словацький Зеленський" виявився схожий на справжнього Зеленського з точки зору здатності організувати боротьбу з пандемією і вакцинацію співвітчизників. І коли виявилося, що вакцин для словаків категорично не вистачає, вирішив, що найкращий вихід – це закупити російську вакцину. Коаліційні партнери Матовича висловилися різко проти - "Супутник V" не отримав схвалення в Європейському агентстві медичних препаратів, а приклад сусідньої Угорщини, в якій давній друг Путіна Віктор Орбан пішов на покупку російської вакцини, виявився не дуже переконливий.

відео дня

читайте такожВорог Путіна розкрив плани Росії щодо вакцини Супутник V

І тоді Матович і його соратник, тепер уже колишній міністр охорони здоров'я Словаччини Марек Крайчі, організували закупівлю і ввезення вакцини потай від партнерів, та ще й зустрічали вантаж в аеропорту Кошице. До того ж Матович ще й невдало пожартував, що взамін за вакцину пообіцяв Кремлю українське Закарпаття. Це і стало початком великої кризи, яка призвела до розвалу і переформатування словацького уряду.

І ця криза довела, що російська вакцина, як перед цим російський газ, стала інструментом гібридного політичного впливу Кремля.

"Супутника V" не вистачає для самих росіян, вакцинація в Росії проходить повільно, але Кремль з радістю відправляє вакцину туди, де це може підкреслити його дружбу з союзниками або спровокувати кризу. Цікаво, чи розуміє сам Ігор Матович, що просто попався в пастку?

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти