Чому українці залишилися з голою дупою

25 листопада 2020, 08:46
Захід ніколи не включить Україну в список реструктуризації і не надасть істотний пакет фінансової допомоги.
бідність, злидні, жебраки, пенсіонери
Грошей в українській казні не залишилося/ zn.ua

Ще навесні, коли криза тільки розгоралася, я говорив про те, що ми будемо шкодувати кожну гривню і долар, витрачені на виплату боргів в період пандемії і економічної кризи.

Сума бюджетних коштів, спрямована на погашення та обслуговування суверенного боргу цього року наближається до 500 млрд. грн.

Цих грошей цілком вистачило б і на допомогу населенню і на підтримку малого і середнього бізнесу.

відео дня

Якщо виплатити 12 млн. осіб (платники податків) на період повного локдауну по одній середній зарплаті, на це б знадобилося 120 млрд.грн. в місяць. Ще одна пенсія пенсіонерам - близько 36 млрд.грн, тобто сумарно до 150 млрд. грн. Реструктуризація боргів (зміна терміну погашення боргу) - це можливість відправити країну на повний локдаун на термін до 2-3 місяців. Але з грошима.

читайте такожНас кинули на розтерзання: чому борги по ЖКГ ростуть гігантськими темпамиЗамість цього, цієї зими ми підходимо до піку пандемії і дна економічної кризи з порожніми казначейськими рахунками і замороженими статтями бюджетних витрат. Грошей немає. Вони витрачені "на дороги" як у відомій байці про мурашок і бабку, яка літо червоне проспівала.

Але кредитори залишилися задоволені - тільки у вересні їм погасили планово 2 млрд. дол. (історичний рекорд разового платежу, яким пишався нинішній міністр фінансів). А ще влітку, не планово, борги з погашенням у 2021-2022 роках на 800 млн.дол. Крым того, в серпні - ВВП-варранти "імені Яресько" на 320 млн. дол. (смішно зараз говорити про важливість цього платежу, чи не так).

На недавніх зборах, члени G20 схвалили мораторій на обслуговування боргу для країн, що розвиваються до середини 2021 року з можливістю продовження. Це та модель реструктуризації, про яку я говорив навесні.

України немає в списку. І знаєте чому? Наші політичні еліти, за допомогою погашення боргів купують собі легітимність в західному фінансовому світі. За бюджетні гроші забезпечують комфортний режим для своїх рахунків, яхт, вілл і квартир в Лондоні.

Західний світ вважає Україну багатою країною. У всякому разі, не бідною. І цю логіку можна зрозуміти.

читайте такожЯк Україна лататиме дірку в бюджеті на 100 мільярдів гривеньНа Заході про багатство країни судять за рівнем добробуту багатих, а не за рівнем злиднів бідних.

Виходячи з цього критерію, нас ніколи не включать в список реструктуризації і не дадуть істотний пакет фінансової допомоги.

Захід вважає, що для порятунку України повинен розщедритися український олігарх і чиновник-корупціонер, а не німецький платник податків.

Саме тому допомагатимуть М'янмі, хоч вона далеко від Європи, але там політики ходять у спідницях-лонджі і не тому що це модно, як у нас, коли багато чиновників напялюють дизайнерські вишиванки, а тому, що це їх повсякденний одяг - дешевий і практичний.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти