Новий офшорний скандал: чому Порошенко знову вийде сухим із води

6 травня 2021, 08:49
Цей інцидент не змінить публічний образ Петра Порошенка, проте проблем йому додасть.
Новий офшорний скандал створить для Порошенка одну велику проблему
Офшорний скандал не зменшить "секту" шанувальників Порошенка / УНІАН

Черговий офшорний скандал, у який потрапив Петро Порошенко, швидше за все, не матиме ні політичних, ні юридичних наслідків, хоча навряд чи залишиться непоміченим. Часом українці, як сектанти, відмовляються помічати що-небудь погане в словах і вчинках політика, якому вони симпатизують: що б він не робив, вони залишаються його прихильниками, виправдовують будь-які його кроки, навіть найсумнівніші. Цей скандал знову довів існування таких шанувальників у Петра Олексійовича.

В результаті, з одного боку, офіційна позиція Європейської солідарності звелася до того, що матеріали розслідувачів про офшори Порошенка – це фейк, через який вони мають намір судитися з журналістами і який вони будуть спростовувати. З іншого боку, прихильники Порошенка кажуть: "А що, власне, він зробив поганого? Він же не вивозив цінності з України, а ввозив їх". Одним словом, вони вважають, що Порошенко – все одно молодець.

читайте такожЗеленському потрібно вбити в собі дракона Порошенка

відео дня

Таким чином, прихильники різних політичних сил в Україні нагадують футбольних фанатів: їм неважливо, що відбувається в команді, як вона поводиться, вони все одно будуть ходити на стадіон, скандувати кричалки на її підтримку і битися з фанатами інших команд.

До того ж, нинішній офшорний скандал – не перший і не останній, а тому українським суспільством вони сприймаються, як щось буденне, як невід'ємний атрибут українського політичного дискурсу.

Але тут інший важливий момент. Порошенко дуже хоче повернутися до влади і очолити державу, а для цього йому потрібно розширити свій електорат. А з цим у нього, як, власне, і в інших опозиційних політиків, серйозні проблеми: всі вони застигли в своїх електоральних нішах. Немає навіть натяку на те, що він може вийти за межі своїх 25%, А подібні скандали закриють для нього можливості електорального розширення, оскільки виборці перестають бачити в ньому альтернативу нинішній владі.

Петро Олещук, політолог, викладач КНУ ім. Тараса Шевченка, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти