Ескалація між Газою та Ізраїлем вигідна обом сторонам

17 травня 2021, 19:33
Навіть натяк на компроміс викликає конвульсії і екзальтацію, спонукаючи політичних лідерів скоріше не піддаватися на спокусу помірної риторики.
Нетаньяху
Рейтинги Нетаньяху загострення буквально врятувало / Фото : Reuters

Ізраїльсько-палестинське загострення має дуже чітке політичне підґрунтя, яке нерозумно не помічати або робити вигляд, що його немає.

На мій погляд, ескалація між Газою та Ізраїлем вигідна двом сторонам - ісламістам в самій Газі і уряду Біньяміна Нетаньяху.

ХАМАС і "Ісламський джихад", поливаючи Ізраїль ракетами, створюють грізну і сувору картинку таких-собі войовничих берсерків, які мало не єдині з усіх палестинських фракцій кинулися на амбразуру заради "правої Палестинської справи" на захист батьківщини.

відео дня

А з кожним ізраїльським авіаударом, особливо по житлових будівлях або цивільній інфраструктурі, ХАМАС набивають собі політичні очки напередодні ймовірних парламентських виборів в автономії, зображуючи з себе жертву агресії, і граючи на настроях ліберальної публіки на Заході.

читайте такожХАМАС бомбить Ізраїль рекордною кількістю ракет

Завдяки ескалації ХАМАС фактично розмазує своїх більш поміркованих політичних опонентів з ФАТХ та інших фракцій по стінці, знищуючи їх рейтинги і піднімаючи свій прапор, підносячи свої дії як самовіддану боротьбу за права всього палестинського населення (що зовсім не так).

З ізраїльського боку головним вигодонабувачем збройного загострення став прем'єр-міністр Нетаньяху, якого ескалація, можна припустити, буквально врятувала, оскільки зірвала формування опозиційного коаліційного уряду Яїра Лапіда, до якого не увійшла партія Нетаньяху.

Ракетні залпи ХАМАС, які ефективно утилізує система "Залізний купол", дозволяє Нетаньяху знову повернутися до риторики" обложеної фортеці " і підносити себе як безальтернативного і найкращого прем'єра воєнного часу, без якого настане кінець світу.

І чим довше тривають обстріли, тим вище ймовірність прем'єру підняти свої рейтинги, а там незабаром або мандат на формування уряду повернуть йому, або призначать п'яті дострокові вибори на осінь, на які Нетаньяху знову піде з жорсткою, безкомпромісною і рішучою риторикою. Раптом вп'яте пощастить, і він все таки вирішить свою над-завдання-утриматися при владі за всяку ціну?

читайте такожРакета ХАМАС пробила Залізний купол, розбомблений житловий будинок

Ну а ескалацію загасать через Єгипет і Катар, як завжди.

Я не стверджую, що Нетаньяху і ХАМАС змовилися і влаштували всю цю заварушку. Зовсім ні. Але вони явно її використовують у своїх політичних цілях, а радикали це протистояння підігрівали з обох сторін, причому починаючи з квітня.

Єдиний неприємний побічний ефект чергового витка насильства - це спалах між-общинних арабсько-єврейських зіткнень вже в самому Ізраїлі. Ось це серйозно, бо цим людям ще жити поруч. Яким-то чином. Це показує, наскільки запущена ситуація з цим конфліктом.

Його не вирішували багато років, і зараз на тлі перегрітої і напруженої обстановки, а також з урахуванням високого відсотка радикалізації як ізраїльського, так і палестинського суспільства, його вирішувати не будуть - навіть натяк на компроміс викликає конвульсії і екзальтацію, спонукаючи політичних лідерів швидше не піддаватися на спокусу помірної риторики.

А ще дуже відчувається вакуум зовнішньополітичного впливу, міжнародне співтовариство не може \ не хоче що-небудь робити, а тому заповнити цей міхур намагаються різні країни: Туреччина, Росія, Китай, Саудівська Аравія, Катар, Єгипет, Франція, Британія. Поки що, ні в кого не виходить, зате заяви про стурбованість звучать грізно і впевнено.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти