StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Бачили всі, але призначення знають одиниці: для чого потрібен "язичок" в горлі

21 червня 2024, 14:39
193
Багато людей дізнались про існування додаткового "язичка" в горлі із кінематографу. Главред з'ясував, для чого насправді від потрібний.
Бачили всі, але призначення знають одиниці: для чого потрібен 'язичок' в горлі
Для чого потрібен внутрішній язичок в горлі - навіщо його підрізають / Колаж Главред, фото: ua.depositphotos.com

Піднебінний язичок, маленький м'язовий відросток у глибині рота, виконує важливі функції в організмі. Хоча він невеликий за розміром, цей орган має ключову роль у процесах харчування, мовлення та рефлекторних реакціях. Про те, для чого потрібен внутрішній язичок, який науковці називають "піднебінним язичком" розповіли експерти медичної освітньої платформи "Progress" у Instagram.

Для чого нам потрібен язичок

Експерти вказують на те, що здебільшого робота цього важливого органу залишається без уваги. Однак, він виконує ряд важливих функцій, зокрема:

1. Розподіляє потоки повітря і задає їм подальший напрямок руху.

"М'яке піднебіння є природною перегородкою між ротовою та носовою порожнинами, а язичок, являючись прямим продовженням м'якого піднебіння, відіграє роль індикатора для нього", - вказують науковці. ⠀

відео дня

2. Язичок розподіляє їжу, щоб запобігти потраплянню великих шматків у глотку, а також захищає від того, щоб їжа не потрапила в носоглотку.

"Коли їжа торкається язичка, то тим самим провокує спазм в горлі, що не дозволяє людині вдавитися. Цей маленький гігант здатний викликати, при необхідності, блювотний рефлекс, рятуючи нас від інтоксикації", - йдеться в статті. ⠀

3. Захищає від проникнення потоку холодного повітря, зігріваючи його власними судинами.

"Так, язичок має не тільки власні судини, через які він набухає під час запального процесу в горлі, але і власні м’язи, вкриті слизовою оболонкою", - наголошують лікарі.⠀

4. Піднебінний язичок впливає на формування деяких увулярних (приголосних) звуків у мовленні.

Однак експерти підкреслюють, що він може впливати на вимову деяких звуків мови, але не має значного впливу на тембр голосу або осиплість.

"У людей з повністю відсутнім язичком незначно змінюється лише вимова певних приголосних, але частіше цю функцію компенсаторно перебирає на себе м'яке піднебіння", - вказують вони.⠀

Які можуть бути патології піднебінного язичка⠀

У деяких людей можуть відзначатися аномалії у розвитку язичка, такі як його подвоєння, розщеплення, форма, схожа на літеру "Г", подовження або навіть його відсутність. Зазвичай такі маленькі аномалії не мають суттєвого впливу на їхнє життя.

"Піднебінний язичок може запалитися. Цей стан називається увуліт. Так само зустрічаються випадки виникнення на язичку папілом внаслідок безпосереднього інфікування ВПЛ", - зазначають лікарі.

Навіщо підрізають піднебінний язичок - показання до вкорочення піднебінного язичка

Коли піднебінний язичок занадто довгий, він може згинатися і прилипати, що викликає хропіння і може призвести до нічного апное.

"У цьому випадку проводять комплексну операцію по вкороченню язичка (в рідкісних випадках його видалення), зміни форми м’якого піднебіння, видалення мигдалин і т.д.", - резюмували фахівці.

Що відомо про платформу "Progress"

"PROGRESS" - медична освітня платформа для лікарів, офіційний провайдер БПР №1023. За роки свого існування команда платфоми переклала та опублікувала більше 400 гайдлайнів і статей, провела більше 60 онлайн та оффлайн заходів.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти