StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Роблять дивні речі: як визначити, що кіт щасливий - господарі і не здогадуються

21 серпня 2024, 03:37оновлено 21 серпня, 18:29
18426
Визначити, чи щасливий ваш кіт, можна за його поведінкою та настроєм. Главред з'ясував, які ознаки допоможуть зрозуміти, що домашня тварина щаслива.
Роблять дивні речі: як визначити, що кіт щасливий - господарі і не здогадуються
Як зрозуміти, що кіт щасливий - деякі господарі і не здогадуються / Колаж Главред, фото: pexels

Коти відомі своєю незалежною та іноді загадковою натурою, через що власникам буває складно зрозуміти емоційний стан своїх котячих друзів. Експерт AnimalWised із захисту тварин Джозі Ф. Тернер розповіла про те, як зрозуміти, що кіт чи щасливий ваш кіт.

Якщо вам цікаво дізнатись більше про те, чому кіт може агресивно себе поводити із своїм господарем, рекомендуємо наш матеріал: Чому кіт кусається, коли його гладять: причин може бути декілька.

Що означає, якщо кіт мурчить

За словами експерта, муркотіння - одна з найбільш впізнаваних ознак щасливого кота. Хоча коти можуть муркотіти з різних причин, в тому числі коли вони занепокоєні або відчувають біль, рівне, ритмічне муркотіння часто свідчить про задоволеність і розслабленість.

"Протягом усього життя коти часто муркочуть під час позитивних взаємодій, таких як погладжування, ігри або їжа. Саме муркотіння може діяти як механізм самозаспокоєння, вивільняючи ендорфіни, які сприяють почуттю благополуччя. Однак важливо зазначити, що муркотіння не завжди є гарантованою ознакою щастя. Коти також можуть муркотіти у стресових ситуаціях, наприклад, під час візиту до ветеринара або після травми. Деякі дослідники вважають, що це може бути механізмом самозаспокоєння, який допомагає впоратися з дискомфортом або тривогою", - вказує вона.

На що вказує положення хвоста в кота

У відео на YouTube-каналі "AnimalWised" Джозі Ф. Тернер вказує на те, що хвіст кота може багато розповісти про його настрій.

"Щасливий кіт часто тримає хвіст високо з невеликим вигином на кінчику, що свідчить про впевненість, задоволеність і відкритість до соціальної взаємодії. Він не намагається здаватися меншим або злитися з тлом", - каже вона.

Водночас легкий вигин додає відтінку дружелюбності до загальної пози. У насторожених або злегка збуджених котів іноді можна побачити абсолютно жорсткий, випрямлений хвіст.

Важливо також відзначити, що опущений хвіст, затиснутий між лапами, часто свідчить про страх або занепокоєння.

Дивіться відео про те, як дізнатись, що кіт щасливий:

Чому кіт повільно моргає

Зоозахисниця додає, що повільне моргання у котів, яке також іноді називають "котячим поцілунком" або "заплющуванням очей" - це чарівна і мила форма котячого спілкування, яка означає задоволення, довіру і вказує на те, що ваш кіт відчуває себе комфортно поруч з вами.

"Кошенята використовують повільне моргання під час годування, щоб показати матері, що їм комфортно і вони задоволені. Ця поведінка може зберігатися і в дорослому віці, стаючи для котів способом вираження подібних почуттів безпеки та задоволеності", - наводить приклад вона.

Чому кіт треться об господаря

Фахівець наголошує, що регулярний догляд кота за собою - хороший показник здорового і задоволеного пухнастика.

"Грумінг — це не лише гігієна. У котів на голові та тілі є пахучі залози. Коли ви третеся об кота або він треться об вас, ви фактично обмінюєтеся запахами. Це спосіб позначити знайомство і створити спільний груповий запах", - говорить Джозі Ф. Тернер.

Чому кіт мне лапами постіль

Коти розминають лапами, часто на м'яких поверхнях або навіть на своїх господарях. Така поведінка, що нагадує кошенята, коли вони розминали живіт матері, свідчить про комфорт і щастя.

"Ритмічні рухи розминання можуть мати заспокійливий вплив на котів, подібно до того, як замішування тіста може розслабляти людей. Це може бути для них способом самозаспокоєння та зняття тривоги", - вказує зоозахисник.

Що означає, якщо кіт дуже грайливий

Спеціаліст додає, що грайлива поведінка, така як гонитва за іграшками, биття по предметах або сплески енергійного бігу (зумі) - це ознаки добре стимульованої та задоволеної кішки.

"Така грайлива поведінка є важливим способом для котів реалізувати свої природні мисливські інстинкти. Вистежуючи, переслідуючи та накидаючись на іграшки, вони імітують азарт полювання. Це не тільки стимулює їх розумову активність, але й забезпечує необхідні фізичні вправи, сприяючи загальному здоров'ю та благополуччю", - резюмує вона.

Що відомо про AnimalWised

AnimalWised - це освітницька ініціатива, заснована у 2015 році з метою просвіти користувачів щодо різноманітних питань, пов'язаних з тваринами. До команди проекту входять журналісти, ветеринари, етологи та зоопсихологи, які мають пристрасть до тварин у всіх їхніх проявах. Мета AnimalWised - створити ресурс, де користувачі можуть досліджувати різні аспекти тваринного світу. Водночас, зазначається, що інформація, яку надають фахівці AnimalWised має виключно інформативний характер і не замінює професійну консультацію, необхідну для надання допомоги конкретній тварині.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти