Пандемія спровокувала зростання ціни на нафту в 3 рази, а вартість газу стала рекордною

25 серпня 2021, 14:41
Зростання цін спровоковане факторами, пов'язаними з виходом світової економіки з найгострішої фази коронакризи.
нафта

Ціна нафти з моменту початку пандемії зросла в 3 рази. При цьому світові ціни на "блакитне" паливо протягом поточного місяця залишаються рекордно високими.

Відповідний аналіз цін провів УНІАН.

З початком пандемії в березні минулого року ціни на нафту марки Brent знизилися в два рази - до 20 доларів за барель. Більш того, на деяких торгових майданчиках з початком пандемії коронавірусу ціни падали до рівня, які були нижче 10 доларів за барель.

відео дня

З початку цього року ціни на "чорне" золото почали знову зростати. У середині лютого нафта коштувала більше 60 доларів за барель. Минулого місяця вона була вище позначки 77 доларів за барель. Але вже в середині серпня стався незначний спад до рівня 68 доларів за барель, що повернуло розцінки на нафту на рівень до початку пандемії.

Тим часом, в липні ціна на газ в Європі перевищила історичний максимум, досягнувши 40 євро за мегават-годину, що дорівнює майже 500 доларів за тисячу кубометрів. Протягом серпня ціна на нафту продовжили своє зростання, досягнувши 560 доларів за тис. куб. м.

За рік вартість газу в світі зросла в 3 рази, з 180 доларів в 2020 році.

За словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, ціни на газ в Європі і світі знаходяться на одній з вищих позначок за останні 20 років.

Директор департаменту казначейських операцій Юнекс Банку Ганна Волуйчак пояснила УНІАН, що зростання вартості сировинних товарів було спровоковане відразу декількома факторами, пов'язаними з виходом світової економіки з найгострішої фази коронакризи.

За її словами, стрімке зростання економік багатьох країн призвело до збільшення попиту на сировину. За час пандемії виробництво в багатьох галузях скорочувалося, тому обсяги пропозиції були менше, а на деяких ринках навіть почали говорити про ймовірний дефіцит.

Також за час пандемії світова економіка отримала потужну ін'єкцію ліквідності, тобто збільшилися грошові вливання з боку центральних банків.

Частина цих коштів потрапила на біржі, що спровокувало стрімке зростання спочатку цін на акції технологічних гігантів, які, як вважалося, найменше постраждають від коронакризи. А потім, коли світ почав виходити з піке і багато країн стали активно вакцинувати населення, пішли вгору і ціни на сировинні товари.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти