Експерт пояснив плани влади щодо підвищення прожиткового мінімуму

3 травня 2021, 11:18оновлено 3 травня 2021, 11:54
Олексій Кущ переконаний, що українці взагалі не відчують підвищення прожиткового мінімуму. Це буде не більш ніж декларацією.
гроші
Експерт пояснив плани влади щодо підвищення прожиткового мінімуму / УНІАН

Голова Комітету Верховної Ради з питань соцполітики Галина Третьякова запропонувала прив'язати прожитковий мінімум в Україні до 40% середньої зарплати по країні, і тим самим підвищити його. Це - маніпуляція, щоб показати якийсь рух у бік трансформації державної політики, заявив економіст, фінансовий аналітик Олексій Кущ.

"Тут не варто спокушатися, тому що тренд нинішньої влади спрямований на системну дестабілізацію економіки. Це проявляється і в субсидіарній політиці, і в пенсійній, і в елементах соціальної політики", - пояснив Кущ у коментарі Главреду.

За його словами, золотий стандарт соціальної політики полягає у формулі, за якої мінімальна зарплата має дорівнювати мінімальній пенсії, а мінімальна пенсія – прожитковому мінімуму, а все це разом дорівнює неоподатковуваному мінімуму доходів громадян. Тобто якщо в державі мінімальна зарплата – 6000 гривень, то, відповідно, і пенсія, і реальний прожитковий мінімум теж повинні бути орієнтовно 6000 гривень.

"В цьому випадку спроби прив'язати прожитковий мінімум до якогось відсотка від зарплати - це штучне підлаштовування під потрібні показники. Зараз середня зарплата становить орієнтовно 12 500 грн. 40% від цієї суми - майже 4800 гривень. Але середня зарплата по країні варіюється - в Києві вона значно вища, ніж у провінції. Тобто цей показник зовсім не говорить про те, що на ці гроші можна однаково прожити у столиці і в якомусь селі та районному центрі. І якщо брати середню зарплату по країні, то це все одно, що вимірювати середню температуру по лікарні", - розповів експерт.

Кущ вважає, що якщо держава прив'язуватиметься до середньої зарплати, то у неї завжди буде спокуса маніпулювати показниками, щоб отримувати потрібні цифри прожиткового мінімуму, від якого відраховуються всі соціальні стандарти, закладені в бюджет.

Він зазначив, що якщо Верховна Рада це ухвалить, поки наслідків не буде, тому що, ймовірно, запровадять якийсь перехідний період із застереженням, що найближчим часом чинний прожитковий мінімум вважатиметься орієнтиром, а в бюджет його почнуть закладати тільки за наявності ресурсів. Тобто це буде не більш ніж декларацією, і реальної прив'язки соцстандартів до цього показника не буде.

Прожитковий мінімум в Україні - про що йшлося раніше:

  • Керівництво Міністерства соціальної політики розробило дорожню карту збільшення прожиткового мінімуму для українців.
  • У 2022 році Мінсоцполітики бажає підняти рівень прожиткового мінімуму на 14%, у 2023 році – на 15%, а у 2024 – на 25%.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти