Ігоря Гіркіна посадять, Кремль видасть його в Гаагу замість Путіна - Ігор Ейдман

21 липня 2023, 21:45оновлено 23 липня 2023, 11:30
2213
Придушення критики - це органічна властивість будь-якої диктатури. І Гіркін перейшов межу, коли образив Путіна, вважає експерт.
Ігор Гіркін, Володимир Путін, Ігор Ейдман
Ігоря Гіркіна посадять, Кремль видасть його в Гаагу-Ігор Ейдман / Главред

Міщанський суд Москви відправив колишнього ватажка бойовиків "ДНР" Ігоря Гіркіна під арешт на два місяці. Напередодні його заарештували після того, як він різко висловився на адресу російського диктатора Володимира Путіна. Гіркіна звинуватили в публічних закликах до здійснення екстремістської діяльності і тепер горе-терористові загрожує до 5 років в'язниці. Крім того, біля будівлі суду був затриманий і його подільник, колишній "губернатор ДНР" Павло Губарєв.
В інтерв'ю Главреду російський соціолог, публіцист, автор книг Ігор Ейдман розповів, чому Путін дав наказ затримати Ігоря Гіркіна і оцінив його подальші перспективи в Росії.

Як повідомлялося, Ігоря Гіркіна (Стрєлкова) затримали за статтею про екстремізм. А яка реальна причина?

Причина одна - він вкрай неприємно і навіть образливо відгукувався про Путіна, чого той особливо не любить і що вважається, особливо для його оточення, великим криміналом. У Гіркіна було два варіанти (у всякому разі, я так міркував) – його або вб'ють, а потім спишуть це на українців, або посадять.

відео дня

Я все-таки схилявся до того, що посадять. Тому що він, напевно, російській владі таки потрібен живим. І ось на який випадок - якщо вони спробують піти на якісь поступки Заходу, то кого можна здати в Гаагу? Зрозуміло, що Путіна навряд чи – його в останню чергу віддадуть. А Гіркін нікому не потрібен. Тобто він їм потрібен живим як такий цінний кадр, якого можна в разі чого здати в Гаагу, де він, як відомо, засуджений у справі про збитий малайзійський Боїнг.

А чому, по-вашому, його до цього часу не чіпали і, власне, давали йому все це говорити щодо Путіна, та й взагалі всіляко критикувати ситуацію в Росії?

Тут я б виділив два моменти. По-перше, буквально в останній тиждень він різко посилив тон. Чи то він пити більше став, чи то я не знаю, з чим це пов'язано, але він став переходити від якоїсь критики до прямих образ Путіна. Він почав натякати на його особисте життя, чого Путін страшенно не любить, на його стать, що він не чоловік, і все в такому дусі. Тобто перший момент полягає в тому, що Гіркін просто перейшов "червоні лінії" і став занадто ображати Путіна.

По-друге, у зв'язку з заколотом Пригожина влада вирішила закрутити гайки в сегменті так званих ура-патріотів, які критикували Путіна з ура-патріотичних позицій за те, що він недостатньо жорстко і ефективно веде війну. Лібералів вже давно саджають у величезній кількості і абсолютно на дикі терміни, аж до 25 років, а ось "ура-патріотів", навіть опозиційно налаштованих, не сильно чіпали. І ось вони, мабуть, вирішили на рівні адміністрації президента і ФСБ навести шереху, і залякати цей фрондуючий табір. І природно, що перша і головна там фігура, крім Пригожина – це Гіркін.

Чи можливий варіант, коли до Гіркіна через це затримання привертають зайву увагу? Адже, як ви сказали, були дві таких фігури.

Ні, це всі складні ходи, які пахнуть абсурдом. Це як про Навального кажуть, що черговий процес проти нього – це привернення уваги.

З таким же успіхом можна було говорити, що царський уряд, саджаючи революціонерів, спеціально привертало до них увагу. Але ні, це нормальна практика авторитарного режиму – садити своїх критиків. І не важливо, з якого вони боку – праворуч, ліворуч або збоку.

Вже неодноразово говорилося, що за Гіркіним стоїть ФСБ. Як ви вважаєте, чи пов'язана ця історія з внутрішньою боротьбою в РФ?

Не думаю. Так, він служив ФСБ, але його вже списали і здали, як порожню тару, тому що він дуже борзо поводився. Звичайно, якісь зв'язки у нього залишилися, і він, можливо, намагається підтримувати якісь відносини і зараз. І ФСБ теоретично може його використовувати. Але і так абсолютно зрозуміло, що ці його антипутінські ескапади, де він шкодує, що Путін, на відміну від Катерини II, не має талановитих коханців, не могли бути дорученням ФСБ, тому що це б погано закінчилося для них самих.

Допоможіть тоді розібратися і поясніть логіку. Пригожин йшов маршем на Москву, його не посадили, а замість нього затримали Суровікіна, були претензії до Герасимова, а тепер взялися за Гіркіна, хоча він тільки закликав до заколоту…

Пригожин - це, бачте, якась особлива точка. Як показав цей заколот, поки він виглядає недоторканним. З чим це пов'язано – важко сказати. Але Гіркін-Стрєлков ніколи не був членом близького кола Путіна, на відміну від Пригожина. Тому ми не знаємо, які у нього взаємини з іншими представниками оточення Путіна і які він знає секрети.

Стрєлков - це, як би м'якше сказати, просто нуль без палички навіть в цій російській ієрархії. Його свого часу використовували, як клоуна, коли потрібно було послати якихось провокаторів на Донбас, щоб ті спровокували війну. Тоді Гіркін знадобився, а потім його використовували, як всім відомий одноразовий виріб, і викинули на смітник. І він обурився і почав дивитися в Наполеона, вирішив, що він великий, а його взяли і викинули. Природно, що він став робити всякі заяви, критикувати та інше. Але при цьому цей голос так і лунав зі смітника.

Пригожин же - мільярдер, член близького кола Путіна, і, можливо, володар найпотужнішого компромату на всю верхівку РФ, господар приватної армії. Тобто фігура зовсім іншого калібру. І Путіну нічого не варто розправитися з Гіркіним, тоді як Пригожин, мабуть, йому вже не по зубах. Що, до речі, говорить про слабкість Путіна.

Тобто ви вважаєте, що Гіркіна все-таки можуть посадити найближчим часом?

Думаю, що так, ймовірність цього досить велика.

А можливості вийти і якось скористатися ситуацією на свою користь у Гіркіна вже немає, я правильно вас розумію?

Ну, знаєте, гадати ми не будемо. Якщо він кровно пообіцяє, що замовкне, або, навпаки, співатиме Путіну дифірамби, то, можливо, його і випустять. Але щоб людина в "пабліку", живучи в Росії і маючи сотні тисяч підписників дозволяла собі такі жорсткі і, можна сказати, образливі випади проти Путіна, то такого в нинішній Росії більше не дозволять.

Якщо Пригожин відійшов на другий план, а Гіркіна посадять, чи є хтось ще в Росії, хто може продовжити справу Пригожина і піти маршем на Москву?

Як ви, напевно, знаєте, Пригожин зі Стрєлковим були на ножах і ображали один одного останніми словами. Я думаю, це було якраз пов'язано з конкуренцією за цей ура-патріотичний опозиційний спектр, адже конкуренція серед близьких видів найбільш жорстка. Хто ще може претендувати на їх аудиторію, поки не сильно проглядається. Є "Клуб розлючених патріотів", але там немає яскравих фігур, крім Гіркіна. Старий Алксніс навряд чи на щось здатний, а колишній "губернатор ДНР" Губарєв – теж якийсь клоун. Та й інші відомі в цій сфері люди, як, наприклад, Прилєпін, Холмогоров, Дугін в основному абсолютно корумповані владою.

Якщо Гіркіна посадять, чи вирішує це для Путіна проблему з відсутністю критики по відношенню до нього в російському суспільстві?

Справа в тому, що це ж процес, а не разова акція. Будь-яку критику Путіна намагаються придушити, і ті ліберали, які залишилися в Росії, вже фільтрують свої заяви. Тепер взялися за ура-патріотичне поле. Вже є інформація про те, що завели справу проти полковника Клочкова і можуть посадити того ж Алксніса або Губарєва. Але будуть продовжувати зачищати поле від критиків, і цей процес закінчиться тільки разом з крахом російського режиму.

Адже придушення критики - це органічна властивість будь-якої диктатури. Чим жорсткіша диктатура, тим жорсткіше придушується критика, оскільки диктатори не люблять опонентів.

Хто такий Ігор Ейдман

Ігор Віленович Ейдман (25 вересня 1968, Горький) — російський соціолог, один з найбільш публікуваних дослідників путінізму як соціальної і політичної системи.

З 1995-го по 2002-й рік очолював піар-агентство "Центр соціальних інновацій". Ігор Ейдман є автором антиолігархічної кампанії Бориса Нємцова.

З 2002-го по 2005-й рік Ігор Ейдман працював одночасно в центрі політконсалтингу "Ніколло М" і Всеросійському центрі вивчення громадської думки (він же ВЦВГД).

У 2010-му році виступив одним з підписантів Опозиційного листа "Путін повинен піти".

У 2011-му році переїхав до Німеччини.
Ігор Ейдман в 2014-му році випустив книгу "нова національна ідея Путіна". У 2016-му році була видана його книга " Система Путіна: куди йде нова російська імперія?"
Ігор Ейдман - автор численних публікацій і статей, активно пише на своїх сторінках в соцмережах. У своїх матеріалах він детально розбирає сучасну російську політику, виступає проти війни в Україні, нещадно висміює Путіна, "духовні скріпи" і "русский мир".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти