StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Втечуть всі за лічені секунди: як швидко очистити від черв'яків кілограми вишень

22 червня 2024, 13:51
608
Вишня - це суперфуд, який має неповторний смак, однак, все можуть зіпсувати паразити всередині. Главред з'ясував, як швидко позбутись від черв'яків в ягоді.
Втечуть всі за лічені секунди: як швидко очистити від черв'яків кілограми вишень
Як позбутися черв'яків у вишні - ТОП-методи боротьби із черв'яками / Колаж Главред, фото: УНІАН, скріншот із відео

Вишня і черешня мають надзвичайно смачні і корисні плоди. Але дуже часто в ягоді ми можна помітити незваних гостів - черв'яків. Про те, чому заводяться черв'яки у вишні та, як від них позбутись розповіли експерти YouTube каналу "Seezon Україна ? Засоби захисту рослин"

Чому заводяться черв'яки у вишні

Експерти вказують на те, що черв'яки в вишнях і черешнях - це личинки вишневої мухи.

"Вишнева муха з'являється навесні, коли температура повітря піднімається вище 10 градусів. Цікаво, що за спостереженнями експертів, виліт мухи збігається із часом цвітіння акації білої. Живиться вишнева муха з солодкими виділеннями попелиць. Мухи відкладають яйця під шкірку вишні, коли плоди починають наливатися і стають м'якими. Одна муха здатна пошкодити до 150 плодів – личинками, які народжуються з яйця білого кольору до 4 міліметрів завдовжки", - зазначається у відео.

Крім того, фахівці вказують, що така личинка харчується м'якоттю плода, який потім згниває і падає на землю разом із шкідником. Червяк покидає плід і заглиблюється в землю на 3-5 сантиметрів, де заляльковується.

"Навесні муха вилітає і цикл знову повторюється", - додають у відео.

Що відомо про YouTube канал "Seezon Україна ? Засоби захисту рослин"

"Seezon Україна ? Засоби захисту рослин" - офіційний YouTube канал компанії SBM Life Science, що є частиною групи компаній SBM.Компанія створена для вирішення нових викликів на споживчому ринку саду та городу.

Що робити, щоб не було черв'яків у черешні

До основних методів боротьби з вишневою мухою належать:

  • Весняні обприскування інсектицидами;
  • Перекопування пристовбурної площі;
  • Боротьба з попелицями.

Чим обробити вишню від паразитів

Експерти радять оприскувати вишню та черешню весною інсектицидами, щоб не дозволити проникнути личинкам у плід.

"Для цього ми використаємо препарат Preventovernal або Preventomaxe, які показують високу ефективність проти цього шкідника. Як приготувати робочий розчин? Для цього беремо оприскувач, наповнюємо його приблизно до половини водою і розпочинаємо приготування маточного розчину. Для цього нам потрібен 1 літр води, упаковка Preventovernal – 2 мл, розрізаємо пакетик, виливаємо в міст препарату у тару для приготування маточного розчину, вимиваємо в міст пакетика також водою, щоб залишки препарату були всі в робочому розчині, ретельно розмішуємо, маточний розчин виливаємо у оприскувач, заливаємо до кінця оприскувач водою, закриваємо, закручуємо. Після цього робочий розчин готовий до використання", - вказують садівники.

Дивіться відео про те, чим обробити вишню від паразитів:

Коли потрібно оприскувати вишню від шкідників

Фахівці вказують, що потрібно оприскувати все дерево рівномірно, при цьому обробляти не лише крону, але й пристовбурний круг, де зимує шкідник.

"Такий метод дуже ефективний для середньостиглих і пізніх сортів вишні та черешні. Оприскування в саду слід проводити в тиху безвітряну погоду у ранні або вечірні години при нормі витрати робочої рідини 10 літрів на 3-8 дерев, у залежності від віку дерева. Усі роботи слід проводити з дотриманням вимог техніки безпеки, не проводьте оприскування без індивідуальних засобів захисту. За потреби повторне оприскування проводять через 21 день. Для цього можна використовувати інсектицид Provantomaxe із розрахунку 1 грам на 14 літрів води. Важливо, потрібно витримати час до збирання врожаю 25-30 днів", - резюмували експерти із садівництва.

Як позбутися черв'яків у вишні в домашніх умовах

Залити теплою водою

Блогерка Вікторія у своєму Tik-Tok поділилась цікавим способом очищування черешень та вишень від черв'яків.

"Не викидуйте черешню, якщо в ній є черв'яки. Залийте її водою і поставте на малесенький-малесенький вогонь. І спостерігаємо. Пройшло буквально кілька хвилинок і ми бачимо, що у нас виповзають черв'ячки. Головна фішка – не перегрівайте воду. Вода має бути тепла, тому що якщо ви зразу в дуже гарячу кинете свої черешні, то черв'ячки одразу подохнуть всередині", - радить вона.

Дивіться відео про те, як вивести черв'яків з вишні:

@v.viktoria_24 Лайфхак з їжею. Не викидайте черешню чи вишню якщо вона з червʼяками #лайфхак♬ оригінальний звук - V.Viktoria

Залити соленою водою

Інша блогерка Ольга у своєму відео на YouTube поділилась цікавим лайфхаком про те, як підготувати вишню до закрутки і позбутись від хробаків в ній.

"Я замочила черешню в підсоленій воді. Потрібно, щоб вода була просто солонувата. Не сильно солена, а солонувата. На 20 літрову миску я кинула солі приблизно грам 350. Розмішала і залишила десь на годину", - сказала вона.

Після цього всі черв'яки самі повилазили із ягід і залишається лише відібрати черешні або вишні із місткості із солоною водою.

Дивіться відео про те, що потрібно додати до води, щоб з ягід вилізли черв'яки:

Водночас садівники радять не замочувати вишні у воді повторно після вимочування ягід у сольовому розчині чи відварі трав.

"Це погіршить смакові та поживні властивості черешні чи малини. Натомість прополощіть ягоди під проточною водою і після цього одразу ж добре обсушіть паперовими рушниками", - резюмували експерти.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти