StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та ТБШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і городЗірки

Не вода: який напій найкраще допомагає побороти спеку - свіжість моментальна

26 червня 2024, 17:38оновлено 27 червня, 14:39
5697
Люди тільки починають усвідомлювати, що є один напій, який може стати порятунком у цю спеку, і все це пов'язано з рецепторами шкіри та ротової порожнини.
Не вода: який напій найкраще допомагає побороти спеку - свіжість моментальна
Який напій найкраще допомогає при спеці - чим побороти спрагу / Колаж Главред, фото: УНІАН, pixabay

Надворі палюча спека, температура в деяких регіонах країни перевищує 30 градусів. Це змусило багатьох відчайдушно шукати способи зберегти прохолоду під час спеки.

Якщо вам цікаво дізнатись більше про лайфхаки із охолодження влітку з різних країн, рекомендуємо наш матеріал: Навіть при +40 за Цельсієм: чому хитрі німці не встановлюють кондиціонери.

Від льоду перед вентиляторами до морозива, від дихаючого бавовняного одягу до охолоджуючих спреїв для обличчя та багато іншого - існує нескінченна кількість випробуваних і перевірених способів зберегти прохолоду, але якщо ви все ще постійно пітнієте, можливо, вам варто спробувати гарячий напій, щоб охолодитися, повідомляє Mirror.

відео дня

У соціальних мережах багато людей пишуть, що щойно зрозуміли, що гарячі напої охолоджують, а одна жінка написала на X (раніше Twitter): "Я люблю пити чай. Знаю, це звучить божевільно, але гарячі напої змушують тіло охолоджуватися, тоді як холодні - нагріватися", - зазначила вона.

Вальтер Джерджа, директор з питань велнесу та співзасновник додатку для персональних тренерів Zing Coach наголосила, що теплий напій для охолодження може здатися контрпродуктивним, але незначне підвищення або принаймні вирівнювання внутрішньої температури запобігає "холодовому шоку" і сприяє потовиділенню, яке охолоджує шкіру, коли вона випаровується.

Вважається, що найкращим напоєм під час спеки є м'ятний чай, але не будь-який інший гарячий напій.

"Листя м'яти містить сполуку ментол, яка надає їй характерного освіжаючого та охолоджуючого відчуття (особливо м'яті перцевої). Коли ви споживаєте м'яту або продукти чи напої зі смаком м'яти, ментол взаємодіє з рецепторами шкіри та ротової порожнини, створюючи охолоджуючий ефект", - додають експерти.

Сімона Томас, дієтолог і тренер з оздоровлення, також розповіла, що м'яту легко вирощувати в саду або в горщиках, її дешево купити в супермаркеті, вона є ідеальним засобом для того, щоб підбадьоритися, і пропонує природний спосіб охолодитися, оскільки ментол, що міститься в ній, стимулює охолоджувальні рецептори вашого тіла.

"Я віддаю перевагу прохолодній заварці, коли на вулиці спекотно, оскільки вона так освіжає", - вказала вона.

У 2012 році дослідники з Університету Оттави вивчали вплив вживання гарячих напоїв на температуру тіла. Результати показали, що гарячий напій може охолодити вас, але тільки в сухих умовах.

Доктор Оллі Джей, один з авторів дослідження, пояснив це в інтерв'ю Smithsonian Mag: "Якщо ви п'єте гарячий напій, це призводить до зменшення кількості тепла, що зберігається у вашому тілі, за умови, що додатковий піт, який виділяється, коли ви п'єте гарячий напій, може випаровуватися", - сказав він.

Коли піт випаровується з поверхні шкіри, він відводить надлишок тепла, перетворюючи воду з рідини на пару. Однак у вологих умовах цей охолоджувальний ефект менш ефективний, тому вживання гарячих напоїв не допоможе вам охолодитися.

"У дуже спекотний і вологий день, якщо на вас багато одягу або якщо ви спітніли настільки, що піт починає капати на землю і не випаровується з поверхні шкіри, то пити гарячі напої - погана ідея. Гарячий напій все одно додає трохи тепла тілу, тому, якщо піт не сприяє випаровуванню, випийте холодного напою", резюмує Доктор Джей.

The Daily Mirror

The Daily Mirror - британська національна щоденна газета у форматі таблоїд та є першим представником таблоїдної журналістики.
Газету заснував Альфред Хармсворт 2 листопада 1903 року. Спочатку Daily Mirror замислювалася як газета для жінок, що видається жінками, і мала стати "віддзеркаленням жіночого життя". Це не принесло успіху, тому Хармсворт вирішив зробити газету кольоровішою і з ширшим колом висвітлюваних питань, пише Вікіпедія.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти