StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Машина брудніша за унітаз: як правильно прибирати в автомобілі

22 вересня 2020, 13:42оновлено 22 вересня 2020, 14:48
Набагато більш небезпечним заняттям, що впливає на чистоту вашого автомобіля, є заправка бензину.
Набагато більш небезпечним заняттям, що впливає на чистоту вашого автомобіля, є заправка бензину./ 1zoom.ru
Набагато більш небезпечним заняттям, що впливає на чистоту вашого автомобіля, є заправка бензину./ 1zoom.ru

У дослідженні 2014 року, присвяченому бактеріям, виявленим в салоні автомобіля, було вивчено 11 ділянок вашого автомобіля, схильних до частих дотиків, і було виявлено, що найбруднішими точками є рульове колесо, перемикач передач, дверні ручки і перемикачі вікон, а також центральна консоль або місце для зберігання напоїв.

Не кажучи вже про те, що кермо було майже в чотири рази брудніше сидінь для громадських туалетів (підстаканники і ремені безпеки містили в два рази більше бактерій), згідно з тим же дослідженням CarRentals.com.

Зміст

Багато в чому це пов'язано з їжею в машині. Пролиті напої, картопля фрі і крихти є розсадниками мікробів і бактерій. У свою чергу, якщо ви продовжуєте їсти в цьому середовищі, ви піддаєтеся ще більшого впливу мікробів, одночасно посилюючи те, що там вже живе.

Але набагато більш небезпечним заняттям, що впливає на чистоту вашого автомобіля, є заправка бензину. Бензоколонки в тисячі разів брудніше рулів і громадських туалетів. Дослідження показують, що бактерії, виявлені в салоні автомобіля, швидше за все, виникли в результаті контакту зі шкірою людини, а це означає, що ви і ваші пасажири вносите мікроби від бензонасоса - і всюди - безпосередньо в салон вашого автомобіля.

Це особливо важливо з урахуванням пандемії цього року. Хоча CDC вважає, що коронавірус в основному поширюється через респіраторні краплі, також можливо, що людина може заразитися COVID-19, торкнувшись поверхні з вірусом, а потім торкнувшись свого обличчя. Літні поїздки добігають кінця, а поїздки на роботу і навчання знову починаються, і зараз саме час очистити і продезінфікувати салон автомобіля і зробити санітарну обробку частиною свого повсякденного життя.

"Якщо ви збираєтеся проводити години в машині через обмеження на поїздки або просто через особисті переваги, вам знадобиться автомобіль, який буде чистіше, з меншою кількістю плям", - каже Ейлард.

Зупиніть мікроби до того, як вони потраплять у вашу машину

Ваш перший крок до більш чистого автомобіля - по можливості уникати потрапляння в нього мікробів і бактерій. Тримайте серветки або невелику пляшку дезинфікуючого засобу для рук в машині, в сумочці або на зв'язці ключів і негайно продезінфікуйте їх після того, як сядете в машину, після відвідування громадських місць. Часте миття рук допоможе запобігти поширенню мікробів на ці сенсорні поверхні вашого автомобіля. Ви також повинні вжити додаткових заходів обережності при контакті з бензоколонкою.

Як почистити і продезинфікувати салон автомобіля

Коли справа доходить до очищення від COVID-19, CDC пропонує рекомендації по дезінфекції транспортних засобів, які також працюють в якості керівництва для особистих транспортних засобів. Джон Пол, також відомий як автомобільний доктор AAA і старший менеджер зі зв'язків з громадськістю та безпеки руху в AAA Northeast, також поділився своїми порадами по дезінфекції вашого автомобіля. Хоча Пол і не лікар, він знає тонкощі чистки автомобіля.

В першу чергу слід відзначити двоетапний процес: чистка та дезінфекція. Перед дезінфекцією ділянку слід спочатку очистити. Очищення означає видалення мікробів з поверхні. Позбавлення від сміття, плям і іншого сміття дозволяє дезінфікуючим засобам, що застосовуються на другому етапі, успішно боротися з бактеріями на поверхні. Під дезінфекцією розуміється використання хімікатів для руйнування і знищення мікробів на поверхні. При використанні дезинфікуючого засобу обов'язково суворо слідувати інструкціям виробника по концентрації, застосування і часу контакту, щоб успішно продезінфікувати область.

Деякі засоби для чищення салонів автомобілів, містять антимікробні інгредієнти з розширеним захистом від цвілі і бактерій.

Для дезінфекції від COVID-19 ви повинні обрати дезінфікуючий засіб зі списку продуктів, схвалених EPA. Багато стандартних засобів для чищення автомобілів не борються з COVID-19. Крім того, мило і вода також підходять як для миття, так і для дезінфекції більшості поверхонь всередині автомобіля. Використовуючи мило і воду для дезінфекції, використовуйте поверхню, як і руки - не забудьте мити область не менше 20 секунд.

Ніколи не використовуйте пральні та дезінфікуючі засоби на основі аміаку, а також засоби, що містять перекис водню або відбілювач. Вони можуть пошкодити вініл і пластмаси, з яких складається більшість інтер'єрів автомобілів.

При дезінфекції транспортного засобу CDC рекомендує носити рукавички, тримати вікна і двері відкритими, щоб забезпечити вентиляцію, і використовувати будь-яку особисту захисне спорядження.

Як чистити кермо, приладову панель і інші тверді поверхні автомобіля

Області в автомобілі, які використовуються часто, не тільки найбрудніші, а й є областями, які ви повинні очистити в першу чергу. Мікроби, бактерії і віруси, як правило, можуть довше жити на твердих непористих поверхнях, включаючи рульове колесо, дверні ручки, дзеркало заднього виду, покажчики повороту, вентиляційні решітки, регулятори температури, перемикання передач, аварійне гальмо, пряжки ременів безпеки, багажник і важелі бензобака.

Деякі місця, такі як центральна консоль, підстаканники і важіль перемикання передач, можуть виграти від швидкого прибирання пилосмоком для всмоктування великих часток в щілини. Потім очистіть ці ділянки водою з милом або будь-яким іншим засобом для догляду за автомобілем. Для дезінфекції Пол рекомендує дезінфікуючі серветки, які використовують більшість фахівців з догляду за автомобілем. Їх можна використовувати на більшості внутрішніх поверхонь автомобілів, не викликаючи ушкоджень. Однак, оскільки серветки важко знайти в деяких магазинах, 70-процентний ізопропіловий спирт також є безпечним дезинфікуючим засобом для твердих поверхонь в салоні автомобіля.

Не наносіть аерозоль або рідкий розчин безпосередньо на оброблювану поверхню. Замість цього спочатку нанесіть його на м'який рушник, перш ніж протирати ділянку. Серветки з мікрофібри - популярний вибір, тому що вони збирають бруд, не дряпаючи поверхню.

Як чистити автомобільні сидіння, килим і іншу оббивку

Почніть з прибирання пилососом або щіткою подушок сидінь, ременів безпеки, підлогових і килимових покриттів, щоб видалити бруд і великі частки. Витягніть всі знімні килимки. Для видалення бруду і кіптяви використовуйте воду з милом або відповідний засіб для догляду за автомобілем. Для дезінфекції обробіть ці поверхні дезінфікуючими засобами, зареєстрованими EPA, які отримали дозвіл. Або просто обробіть всі поверхні водою з милом.

При очищенні або дезінфекції будьте обережні, щоб вода не проникала занадто глибоко в матеріал. При обробці пористих поверхонь, таких як автомобільні сидіння, використання занадто великої кількості води може вбратися в амортизируючу підкладку і потребувати багато часу для висихання, що може викликати розвиток цвілі або появу інших бактерій (а також сильні запахи).

Пол рекомендує розтирати мило або миючий засіб з більшою піною і наносити його на рушник або м'яку тканину, а не прямо на сидіння. "Я змішую засіб для миття посуду в маленькій ємності, - говорить Пол. "Зробіть його пінистим, а потім нанесіть піну на губку, щоб нанести її на сидіння", - додає він. Цю ж суміш можна використовувати на килимах і інших тканинних поверхнях. Дайте килиму повністю висохнути, перш ніж знову класти килимки.

Як очистити шкіряні салони автомобілів

Шкіряна оббивка автомобіля вимагає трохи більшого догляду. Не рекомендується використовувати спирт для очищення шкіряних поверхонь, оскільки він може пошкодити матеріал, зруйнувавши його захисне покриття. Знову ж, мило і вода добре підходять як для чистки, так і для дезінфекції шкіри. Тільки пам'ятайте, що не можна заливати матеріал водою. Після чищення рекомендується нанести кондиціонер для шкіри, щоб запобігти висиханню натурального матеріалу.

Як чистити автомобільну електроніку і сенсорні екрани

Багато чистячих засобів занадто їдкі або занадто рідкі, щоб їх можна було використовувати для GPS, цифрових сенсорних екранів та іншої електроніки в автомобілі. Якщо можливо, дотримуйтесь інструкцій виробника з очищення та дезінфекції цих предметів. В якості альтернативи зазвичай рекомендується дезинфікуюча серветка. Ви навіть можете пошукати технології або серветки для окулярів, які ви б використовували в своєму мобільному телефоні, для використання в автомобільних системах. Переконайтеся, що вся електроніка виключена, і будьте обережні при протиранні. Пол застерігає від використання серветок, що містять частинки піску, наприклад мікрокульки, які можуть подряпати поверхню.

Не можете самостійно почистити машину? Або у вас є причини виявляти особливу обережність відносно чистоти вашого автомобіля? Пол пропонує звернутися в місцеві центри по догляду за автомобілем, багато з яких почали пропонувати послуги з дезінфекції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти