Яким українцям належить пенсія в 55, 50 і 45 років: повний перелік

19 жовтня 2021, 05:02
При цьому людям з чітко визначених законом категорій потрібно мати не менше 15 років страхового стажу-щоб мати право отримувати довічну пенсію.
Гроші, пенсія
Яким українцям належить пенсія в 55, 50 і 45 років: повний перелік / УНІАН

На пенсію в Україні піти раніше покладеного за законом віку - 60 років для жінок і 65 для чоловіків - можуть лише люди певних професій. Мова про це йде в статті 115 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

Зокрема, в 50 років на пенсію можуть вийти:

  • жінки, які народили п'ятьох або більше дітей, а потім виховали їх як мінімум до шестирічного віку;
  • матері осіб з інвалідністю з дитинства, які виховали їх до зазначеного віку (до числа осіб з інвалідністю з дитинства відносяться також діти з інвалідністю віком до 16 років).

При цьому для людей з названих вище категорій потрібно мати не менше 15 років страхового стажу - для того, щоб з 50 років отримувати довічну пенсію.

відео дня

Відзначимо, що якщо вихованням п'ятьох або більше дітей, або дитини з інвалідністю займався батько, йому призначається дострокова пенсія за віком після досягнення 55 років і при наявності страхового стажу не менше 20 років.

У постанові Кабміну № 461 перераховуються й інші категорії жінок-пільговиць. Дані працівниці, які задіяні на гірничих виробництвах, видобутку газу, рудної та хімічної промисловості, металургії.

Ще одна категорія жінок, які можуть вийти достроково на пенсію − працівниці сфери культури. Наприклад, стаж танцівниці балету - 20 років. Кар'єру вони починають рано, тому вже до 40 років можуть отримувати пенсію.

читайте такожУкраїнцям світять дві пенсії: кому і як оформити виплати

Нагадаємо, з 1 червня 2021 року право на підвищення пенсії отримали працюючі пенсіонери, яким виплати були призначені до Квітня 2019 року.

Як повідомлялося, в Україні скасували примусове переведення пенсій на картки з 1 вересня. В Україні відклали обов'язкове переведення виплат пенсії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти