"Збили б російську ракету, залети та далі": заява Міноборони Польщі

24 березня 2024, 12:22оновлено 28 березня, 14:03
Польща збила б російську ракету, яка 24 березня порушила повітряний простір за умови, що та б залетіла далі вглиб території країни.
Ф16, Польша Під
Під час інциденту в повітря польське командування підняло одразу 4 літаки F-16 / колаж Главред, фото УНІАН та ua.depositphotos.com

Польща могла б збити російську ракету, яка рано вранці 24 березня порушила повітряний простір - за умови, що вона б залетіла далі вглиб польської території. Про це повідомляє портал Wiadomosci з посиланням на заяву радника міністра оборони Мечислава Бенека.

За його словами, російська ракета була в повітряному просторі Польщі 39 секунд (вона летіла на висоті 400 метрів над рівнем моря і зі швидкістю 800 км/год). Ракета залетіла вглиб Польщі на 1,5-2 км. Під час інциденту в повітря польське командування віддало наказ підняти в повітря дві пари винищувачів F-16 - два польських і два американських літаки.

"Зенітно-ракетна оборона, чергові пари F16 (польська та американська) встигли б збити об'єкт. Ефектори, тобто ракети, які є у пілотів на борту, могли б збити об'єкт, якби він пішов глибше і загрожував", - сказав Бенек.

відео дня

Його начальник, міністр оборони Польщі Владислав Косиняк-Камиш окремо подякував США і Британії, які вирішили залишити системи протиповітряної та протиракетної оборони моделі Sky Sabre у Польщі до кінця року.

Що таке F-16

General Dynamics F-16 Fighting Falcon (у перекладі "ойовий сокіл", названий так на честь талісмана Військово-повітряної академії США в Колорадо Спрінгс) - американський багатофункціональний легкий винищувач четвертого покоління, пише Вікіпедія.

Розроблений 1974 року компанією General Dynamics. Передано в експлуатацію 1978 року.

F-16, завдяки своїй універсальності та відносно невисокій вартості, є наймасовішим винищувачем четвертого покоління і користується успіхом на міжнародному ринку озброєнь.

Винищувач перебуває на озброєнні 25 країн, станом на 2019 рік був найпоширенішим бойовим літаком у світі.

Модернізований F-16 продовжують виробляти на експорт.

Ракетний удар по території України

Нагадаємо, як раніше повідомляв Главред, у ніч на 24 березня Повітряні сили ЗС України оголосили масштабну повітряну тривогу по всій країні через ворожу атаку із застосуванням крилатих ракет і ударних безпілотників.

Уранці 24 березня під час ракетної атаки Російської Федерації вибухи прогриміли в Києві та Львівській області.

Російські війська здійснили масований ракетний удар по Україні. Головною метою атаки залишаються об'єкти критичної інфраструктури. Про це повідомив мер Львова Андрій Садовий у своєму Телеграм-каналі, зазначивши, що по Львівщині було випущено близько 20 ракет і 7 безпілотників типу "Шахед".

Інші матеріали:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти