StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та ТБШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і городЗірки

Іноземці "зламають язик": які слова можуть вимовити лише українці - список

24 вересня 2024, 22:25
619
Українська мова багата на незвичайні слова, які роблять її унікальною. Главред з'ясував, які слова не знає значна частина українського населення.
Іноземці 'зламають язик': які слова можуть вимовити лише українці - список
Які слова можуть вимовити лише українців - дивні українські слова / Колаж Главред, фото: ua.depositphotos.com

Українська мова багата на колоритні та незвичайні слова, які часто випадають з повсякденного вжитку, хоча могли б зробити мовлення яскравішим. Про дивні українські слова розповів в ефірі "Сніданку з 1+1" мовознавець Олександр Авраменко.

Які українські слова не знають українці

Мовознавець Олександр Авраменко звертає увагу на те, що чимало цікавих українських слів занепадає і стає менш вживаними. Він пропонує замінювати звичайні слова на більш колоритні синоніми, щоб урізноманітнити мовлення.

"Наприклад, замість звичного "кажуть" можна використовувати "подейкують". А замість "шириною 2 метри" — "завширшки 2 метри"", - вказує він.

Дивіться відео про те, які українські слова не знають українці:

"Подейкувати", "гамселити", "відчикрижити" — ці слова збагачують мову та надають їй унікального колориту, що є важливим для збереження мовної культури.

За словами Авраменка, ці перлини мовлення важливо не забувати, адже вони є частиною нашої історії та культури.

Хто такий Олександр Авраменко?

Олександр Авраменко (нар. 7 травня 1971, Комишуваха, Запорізька область) – український учитель, дослідник і популяризатор української мови, письменник, літературознавець, теле- і радіоведучий. Учитель вищої категорії, методист, доцент. Заслужений працівник освіти України (2017).

Очолює робочу групу з розробки програм зовнішнього незалежного оцінювання з української мови та літератури. Упорядник посібників для проведення державної підсумкової атестації в українських школах.

Автор понад 50 підручників і посібників з української мови та літератури; унікальних самовчителів "Українська за 20 уроків" (2014), "100 експрес-уроків української" (2016), пише Вікіпедія.

Які українські слова складно вимовити

Ще одним цікавим аспектом української мови є паліндроми — слова або фрази, які можна читати як зліва направо, так і справа наліво. Авторка YouTube-каналу "Філологиня в дії" наводить приклади таких слів: "я несу каченя", "ротатор". Вони демонструють багатство та гнучкість української мови.

Яке найскладніше українське слово

Крім того, українська мова має й свої рекорди. Наприклад, найдовше слово складається аж із 30 літер: дихлордифенілтрихлорметилметан. Це назва хімічної сполуки, яка використовується для боротьби зі шкідниками.

Дивіться відео про те, яке найдовше слово в українській мові:

Українські слова, яких немає в англійській мові

Авторка проекту "english.prime" підкреслює, що є українські слова, які не мають повноцінних аналогів в англійській мові. Одне з таких слів — доба.

У англійській є слово "day" (день), але воно не передає концепт 24 годин. Так само і слово встигати не має точного перекладу: "I don't have enough time" лише частково відображає його сенс.

Дивіться відео про те, яких українських слів немає в англійській мові:

Цікавим прикладом є слово позавчора, яке англійською передається фразою "the day before yesterday". Незважаючи на це, українське слово значно компактніше і зручніше у вжитку.

Що відомо про проект "english.prime"

Канал на TikTok "english.prime" присвячений вивченню англійської мови та культурних особливостей мовлення. Автори публікують корисні поради з граматики, лексики та вимови, а також розглядають відмінності між українською та англійською мовами, що робить канал цікавим для тих, хто хоче вдосконалити свої знання та розширити словниковий запас. Аудиторія каналу - понад 500 тисяч користувачів.

Яке слово можуть сказати тільки українці

Центр протидії дезінформації при РНБО України нагадує про так звані "шиболети" — слова, які допомагають визначити, чи є українська мова рідною для співрозмовника. Це поняття має біблійне походження, але використовується як науковий термін у сучасній лінгвістиці.

До таких слів належать:

  • паляниця,
  • молодиця,
  • світлиця,
  • філіжанка,
  • теревенити,
  • пуцьвірінок та інші.

Вимова цих слів часто викликає труднощі у тих, для кого українська не є рідною мовою, що робить їх своєрідним "тестом на українськість".

Що відомо про Центр протидії дезінформації

Центр протидії дезінформації (англ. Center for Countering Disinformation) — робочий орган Ради національної безпеки і оборони України, утворений відповідно до рішення Ради національної безпеки і оборони України від 11 березня 2021 року "Про створення Центру протидії дезінформації", уведеного в дію Указом Президента України від 19 березня 2021 року № 106, повідомляє Вікіпедія.

Центр забезпечує здійснення заходів щодо протидії поточним і прогнозованим загрозам національній безпеці та національним інтересам України в інформаційній сфері, забезпечення інформаційної безпеки України, виявлення та протидії дезінформації, ефективної протидії пропаганді, деструктивним інформаційним впливам і кампаніям, запобігання спробам маніпулювання громадською думкою.

Яке найпопулярніше слово в Україні

Слово "мобілізація" стало словом року за версією словника сучасної української мови та сленгу "Myslovo". Воно потіснило інший популярний термін — "контрнаступ". Протягом усього 2023 року "мобілізація" була в центрі суспільної уваги через обговорення нових законопроєктів та подій на фронті.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти