Питання часу: РФ може втратити ще чотири підводні човни - Defence Express

Підводний човен "Ростов-на-Дону" пішов на дно / Колаж: Главред, фото: t.me/CITeam, x.com/egetulca

Севастопольський морський завод є основним ремонтним заводом підводних човнів у Чорному морі в РФ. Однак він перебуває в зоні ураження ЗСУ.

Усі підводні човни РФ залишилися без можливості повноцінного ремонту. Коли країна-агресор залишиться без ще щонаймеше чотирьох підводних човнів - лише питання часу. Річ у тім, що для ремонту їх потрібно загнати в окупований Севастополь, який перебуває в зоні ураження ЗСУ.

Як пише Defence Express, ураження підводного човна "Ростов-на-Дону" Чорноморського флоту РФ виявило проблему - у ворога немає можливості ремонтувати свої підводні човни в Чорному морі.

У вересні 2023 року "Ростов-на-Дону" потрапив під удар крилатих ракет Storm Shadow/SCALP - тоді човен перебував у сухому доці Севастопольського морського заводу.

У червні 2024 року човен змогли абияк відремонтувати та перевели в Кілен-бухту, де розташований 13-й судноремонтний завод. Саме там, під час продовження ремонтних робіт на плаву цей підводний човен, вочевидь, і було потоплено.

Знищення російського підводного човна "Ростов-на-Дону"

3 серпня Генштаб ЗСУ повідомив, що підрозділи ракетних військ у взаємодії з підрозділами Військово-Морських Сил Збройних Сил України завдали ударів по підводному човну "Ростов-на-Дону" та суттєво пошкодили 4 пускові установки ЗРК "Тріумф".

Унаслідок ураження підводний човен Чорноморського флоту РФ затонув на місці. Він є одним із чотирьох підводних човнів класу "Kilo", здатних застосовувати ракети "Калібр".

У відомстві нагадали, що ще у вересні 2023 року внаслідок української ракетної атаки судно зазнало суттєвих пошкоджень. Надалі окупанти його ремонтували та проводили випробування в акваторії Севастопольської гавані. Вартість підводного човна оцінюють у 300 мільйонів доларів.

"Наразі Сили оборони України мають доведену можливість знищення російських підводних човнів у поки що окупованому Севастополі, які перебувають не лише в сухому доці, а й у "стінці". І це дуже важливий аспект, тому що в Чорному морі в РФ перебувають ще три підводні човни аналогічного проєкту "Варшавянка": Б-265 "Краснодар", Б-268 "Великий Новгород" і Б-271 "Колпіно", а також проекту "Палтус": Б-871 "Алроса" (можливість застосування ракет "Калібр" під питанням)", - пишуть аналітики.

Севастопольський морський завод є основним ремонтним заводом підводних човнів у Чорному морі в РФ. Для тих робіт, які він не міг виконувати, російські підводні човни робили коло навколо Європи, щоб пройти планові ремонти на "Кронштадтському морському заводі".

Зараз для всіх російських підводних човнів можливість виходу з Чорного моря відсутня через перекриття Босфору Туреччиною.

Також під сумнівом і те, що вони можуть "втекти" через "чорний хід" - через Азовське море і Дон.

Наразі єдина альтернатива - це судноремонтний завод у Новоросійську. Однак там ніколи не займалися ремонтом підводних човнів. Крім цього, це не профіль і для суднобудівних та ремонтних підприємств у Керчі, які також перебувають у зоні ураження.

Таким чином наразі всі підводні човни РФ залишилися без можливості повноцінного ремонту, бо для цього їх необхідно загнати під удар в окупований Севастополь.

"Звісно це не означає, що в РФ уже "завтра" всі підводні човни стануть біля причалу. Але виведення з ладу чотирьох підводних човнів РФ - це лише питання часу. І що довше Б-265 "Краснодар", Б-268 "Великий Новгород" і Б-271 "Колпіно" перебувають без ремонту, то більша ймовірність того, що вони щонайменше не зможуть вийти в море, а щонайбільше - зазнають аварії під водою", - вважають аналітики Defence Express.

Атаки на Чорноморський флот РФ і наслідки для ворога

Україна знищила 33% бойових кораблів Чорноморського флоту РФ за час повномасштабного вторгнення Росії, відзвітував Стратком ЗСУ.

У січні глава Управління розвідки України Кирило Буданов заявив, що північна частина Чорного моря вже перебуває під контролем України, зокрема газовидобувні платформи.

У лютому 2024 року в розвідці Великої Британії заявили, що успішні атаки України в Чорному морі постійно змушують Чорноморський флот Росії відступати. Після припинення зернової ініціативи, Україна зуміла встановити своє домінування в західній частині Чорного моря.

Крім того, робота ЧФ РФ зараз сильно ускладнена через дії українських військових. Зокрема, в окупантів виникли проблеми з оснащенням кораблів ракетами. Флот російських загарбників виявився фактично відрізаним від запасів "Калібрів", якими вони раніше часто били по українській інфраструктурі.

РФ втратила Чорноморський флот - що відомо

Україна знищила майже три десятки кораблів Чорноморського флоту РФ. Основними цілями ударів ЗСУ були ракетоносці, оскільки вони становлять найбільшу загрозу.

У Держдумі країни-агресора Росії депутат Євген Федоров розповів правду про те, що Чорноморський флот хоч зараз і існує фізично, проте повністю розгромлений.

Чорноморський флот країни-агресора Росії був змушений перебазувати майже всі свої боєздатні кораблі з окупованого Криму в інші місця, а його головний військово-морський центр стає неефективним через атаки з боку Києва.

Речник Військово-Морських сил ЗСУ, капітан 3 рангу Дмитро Плетенчук заявив, що ворог вихваляється можливостями свого військово-морського флоту, водночас не маючи навіть активного виробництва кораблів.

Інші новини:

Новини заразКонтакти